százhalombatta

Százhalombatta is kap egy sportcsarnokot 6 milliárdért – ha lesz rá pénz

Feltételes közbeszerzési eljárást folytatott le Százhalombatta önkormányzata a város új, multifunkcionális csarnokának kivitelezéséhez. A nyertes vállalkozókkal kötött szerződés így még nem lépett hatályba. A tendert ezúttal nem Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte – legalábbis első ránézésre. Az alvállalkozók között ugyanis már felbukkan a ZÁÉV. Vezér Mihály polgármester bízik abban, hogy ősszel elkezdődhet az építkezés.

Új multifunkcionális sportcsarnok építésére írt ki közbeszerzést a Százhalombatta Város Önkormányzata tavaly év végén, a tender nyertesét most hozták nyilvánosságra az uniós közbeszerzési értesítőben. A megbízás egy kétszintes, 1297 fő befogadására alkalmas, 3000 m² alapterületű, nemzetközi és hazai sportrendezvények tartására alkalmas létesítmény megépítéséről szól.

„Az új épület cölöpalapozással készül, a szerkezetét előregyártott vasbeton pillérek és monolit vasbeton falak, valamint előregyártott vasbeton gerendák és monolit vasbeton födémek alkotják. A lelátó szerkezete szintén előregyártott vasbeton szerkezetekből készül. A tetőszerkezet egy része monolit vasbeton födémszerkezetű, a csarnoktér pedig előregyártott vasbeton főtartókra helyezett magasbordás trapézlemezzel készülő szerkezet” – olvasható a leírásban.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a meglévő sportcsarnok megmarad, és az új csarnok bemelegítő-csarnokaként funkcionál majd sporteseményeken. A két épületet összekötik, így könnyen átjárhatóak lesznek. A beruházás eredetileg becsült összértéke 3 599 603 252 forint volt, de a kivitelezők végül 6 052 722 162 forintért vállalták a munkát.

Vagyis a csarnok közel kétszer annyiba kerül majd, mint eredetileg tervezték.

A nyertes az EB Hungary Invest Kft.-Thermo Épgép Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. párosa lett, amely alvállalkozóként bevonta a ZÁÉV Építőipari Zrt.-t.

Az EB Hungary Invest Kft.-ről nemrég megírtuk, hogy a szentendrei skanzen bővítéséért felelős kft. az elmúlt években több (gyakran milliárdos tételű) állami megbízást kapott. Így például az új salgótarjáni onkológiai központ megépítését nettó 5,6 milliárd forintért, a tatabányai Tulipános ház felújítását,  a füzérradványi Károlyi-kastély fejlesztését vagy épp a budapesti kormányhivatal Kőrösi Csoma Sándor út 53–55. szám alatti épületének felújítását és átalakítását.

Dömötör listája: kormányközeli cégekhez vándorolt a kulturális felújításokra szánt források több mint fele | atlatszo.hu

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nemrég egy 50 tételből álló listát tett közzé arról, hogy milyen kulturális beruházásokat köszönhet az ország a Fidesz-kormánynak. A parlamenti képviselő ezzel szándékozott bizonyítani, hogy sokat tesznek a magyar kultúra védelméért és erősítéséért. Megnéztük ezért a felsorolt beruházások költségét, valamint azt, hogy mely cégek voltak a kivitelezők. Kiderült, hogy a megbízások jelentős része és az arra fordított állami adóforintok több mint fele kormányközeli cégeknél landolt.

A bevétele is szépen alakult: 2012-ben még csak 600 millió forint volt a cég éves forgalma, ez azonban 2020-ra 12,5 milliárdra nőtt. A kft. tulajdonosa Erdei Zoltán József, akinek közös vállalkozása (5. ker Property Ingatlanforgalmazó Kft.) van azzal az Irtó Krisztiánnal, aki vezető beosztásban dolgozik például az EuroAszfalt Kft.-ben, amely több projektben is konzorciumi partnere a Mészáros és Mészáros Kft.-nek.

A Thermo Épgép Kft. tulajdonosa Ihász Ferenc Péter és Orosz Zoltán. A cég forgalma az elmúlt öt évben 1,6 milliárdról 8,7 milliárdra nőtt, az adózott eredményük pedig 169 millió forintról 1,4 milliárdra. Több állami megbízást is nyertek már, többek között kormányzati épületek energetikai felújítását végezték.

A ZÁÉV-et pedig már nem kell bemutatni: legutóbb épp egy iskolaépítás kapcsán írtunk Mészáros Lőrinc egyik, milliárdokat profitáló cégéről.

Iskolába mennek Mészáros Lőrincék: a ZÁÉV 13,5 milliárdért építhet fel egy sulit | atlatszo.hu

Újabb nap, újabb tender. Ismét behúzott egy több mint 10 milliárdos közbeszerzést a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV. Ezúttal Veresegyházon építhetnek fel egy iskolát. Azonban a beruházás uniós forrásból valósulna meg, így ha az EU nem utalja a szükséges pénzt, az eljárást eredménytelenné nyilváníthatják.

Remélik, hogy lesz pénz

A közbeszerzés dokumentumai szerint az ajánlatkérő feltételes közbeszerzési eljárást folytatott le, a szerződés még nem lépett hatályba. A finanszírozás tervezett forrása: EMMI központi költségvetési forrás. Vagyis egyelőre nincs pénz a beruházásra.

A sportcsarnok látványterve (forrás: Százhalombattai Hírtükör)

Ezt írősíti meg a Százhalombatti Hírtükör cikke is, amely szerint rendkívüli testületi ülésen tárgyalták meg a Százhalombattán építendő többfunkciós csarnok közbeszerzésének kihirdetését március 10-én. „A beruházás megkezdésének feltétele, hogy az állam biztosítsa a megígért mintegy 8 milliárd forintos forrást. Vezér Mihály polgármester elmondta, hogy az önkormányzat mindent előkészített az építkezéshez, ami 100%os állami támogatásból valósulhat meg. A testület által egyhangúlag kiválasztott kivitelezővel akkor kötik meg a szerződést, amikor a kormányzat rendelkezésre bocsájtja a pénzügyi forrást” – írta a lap.

Vezér Mihály egyúttal „reményét fejezte ki, hogy ősszel elkezdődhet az építkezés, a mostani körülményeket – országgyűlési választás, ukrajnai háború, központi költségvetési hiány, megugrott infláció, forint árfolyam – figyelembe véve”.

Nemrég írtunk róla, hogy Karcagon is hasonló beruházás készül: ott 6,2 milliárdért újulhat meg a megye I-es focicsapatnak otthont adó komplexum.

6,2 milliárd forintért újítják fel a sporttelepet Varga Mihály szülővárosában | atlatszo.hu

A beruházást tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány, egyúttal a költségek fedezését is vállalta. A fejlesztés támogatásának hírét a karcagi születésű Varga Mihály pénzügyminiszter vitte el a városba még novemberben. Most a kivitelezőket is megtalálták, a munkálatokhoz két év áll rendelkezésükre. Az új sportkomplexum főként a megye I-es focicsapatnak ad majd otthont, de lesz benne birkózó-, squash-, asztalitenisz- és aerobic-terem is.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: a sportcsarnok látványterve. Fotó: Százhalombattai Hírtükör

Megosztás