göd

Samsung-adó: ismét milliók jutottak a Fidesznek kedves szervezetekhez

Másodszor is bőven hullott pénzeső a kormánypárttal szimpatizáló civil szervezetek számára a gödi Samsung-gyár által befizetett adóból. Az országgyűlési választások előtt a kormánypárti képviselőket népszerűsítő helyi médiumok, most pedig hagyományőrző napok, keresztény szellemiségű programok kapták a legtöbb támogatást. A civil pénzügyi alaphoz tizenkét település szervezetei és egyházi jogi személyei nyújthattak be pályázatot, de legjobban a fideszes vezetésű Dunakeszi civiljei jártak.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Pest megye önkormányzata a gödi Samsung-gyár adójából több, a kormánypártokhoz köthető civil szervezetnek nyújtott támogatást. Most kikértük a megye által második alkalommal meghirdetett pályázat támogatott és elutasított civil szervezeteinek listáját.

Ebből kiderül: a meghirdetett 300 millió forintos keretösszegnek több mint a dupláját, 656 millió forintot osztottak szét 36 szervezet között; 50 pályázó kérelmét elutasították.

A támogatottak között most is van több, Fideszhez köthető alapítvány és egyesület. Közel 17 millió forintból rendezhet például hagyományőrző családi napot az a Mogyoródi Lokálpatrióta Civil Egyesület, melynek elnöke, Kurfis László a Fidesz támogatásával lett önkormányzati képviselő 2019-ben Mogyoródon.

Pénzosztás: Göd önkormányzata egy fillért sem kapott a gödi Samsung-adóból | atlatszo.hu

Míg a gödi különleges gazdasági övezetből származó adóból a kormányhoz közelálló települések önkormányzatai jelentős összegeket kaptak, az ellenzéki vezetésű Göd közel 20 millió forintos zöldfelületi támogatási kérelmét napirendre se vette a megye pénzügyi bizottsága. Jutott támogatás egy már megépült csomádi kerékpárútra, egy korábban becsődölt veresegyházi lakópark folytatására, sőt, Dunakeszi görögkatolikus templomának kifestésére és ikonosztázára is. 

Szintén egyetlen hagyományőrző nap megrendezésére kap 17 milliót a veresegyházi Forrás Közhasznú Egyesület. Ennek vezetője, Szabóné Tolnai Ildikó 2010-ben és 2014-ben a Fidesz-KDNP színeiben indult a helyi választáson.

A Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület az előző civil pályázaton 13,5 millió forintot kapott a megyétől a XXVII. Szüreti felvonulás és Veterán Gép Találkozó megrendezésére és kiadványok megjelentetésére.

Az egyesület rendezvényein szinte mindig ott van Rétvári Bence országgyűlési képviselő.

A szüreti mulatságon Rétvári az esemény fővédnöke volt, egy márciusi 5-i Gazdafórumon Nagy István agrárminiszterrel együtt előadást tartott, a következő héten megrendezett Családi napon pedig fát ültetett. Így aztán nem csoda, hogy a vácrátóti egyesület a második civil pályázaton is megkapta a kért 13,7 milliót hagyományőrző rendezvényekre, habár az értékelés szerint a benyújtott pályázatban „a találkozók bemutatása, indokoltsága elnagyolt” volt.

A Természetesen Dunakesziért Egyesület is második alkalommal kapott jelentős támogatást. Korábban 13,9 millió forintért szervezhetett programokat; az általuk megrendezett Vállalkozók Bálján Tuzson Bence köszöntötte a megjelenteket, írta meg a Magyar Narancs. Most 17,6 milliót kaptak egy két napos egészségmegőrző rendezvényre, melynek Tuzson lett a fővédnöke .

Kézfertőtlenítőre is kértek pénzt

Vannak azért politikai szereplőkhöz nem kapcsolható, fontos közösségi célokat – többek közt sportrendezvényeket, környezetvédelmi programokat – megvalósító civil szervezetek is a listán. Feltűnő viszont, hogy

az ellenzéki vezetésű Sződligetről hiába pályázott négy szervezet is kisebb összegekre, közülük egyet sem ítéltek támogatásra érdemesnek.

Ugyanakkor hét dunakeszi civil szervezetnek, illetve egyházi közösségnek  – melyek többsége jó kapcsolatokat ápol Tuzson Bencével és a fideszes városvezetéssel – összesen mintegy 80 millió forintnyi pályázati pénz jutott.

A kulturális célok támogatása egyébként háttérbe szorult a pályázatok elbírálása során. Miközben hagyományőrző napokra, egyházi családi rendezvényekre, hittantáborra tízmilliók jutottak, a fóti zeneiskola vagy a gödi Gaude kórus zenei programjaira nem jutott pénz.

Egy őrbottyáni egyesület kézfertőtlenítő állványokat és higiéniai adagolókat venne a pénzből a helyi általános iskolába. Fotó: Google Maps

Azt pedig szinte megrendítő olvasni, hogy egy őrbottyáni egyesület a helyi általános iskola „higiéniai színvonalának javítására” kér támogatást a gödi Samsung-adóból: az elnyert összegből kézfertőtlenítő állványokat és higiéniai adagolókat kívánnak vásárolni.

Eltűntek viszont a pályázók közül azok a szervezetek, amelyek kormánypárti politikusokat népszerűsítő helyi médiumok létrehozására kaptak pénzt korábban. Mintha a Fidesz-KDNP számára sikert hozó országgyűlési választások után a propagandára kevésbé lenne szükség. Május elején azonban megjelent a Civil támogatási alap 3. számú pályázata, lesz tehát mód újra támogatásért folyamodni a most kimaradóknak.

Kiugrott DK-sok híroldala is kapott pénzt

Egy helyi médiumot működtető kakukktojás azonban mégis akad a második fordulós listán. A Dunakeszi Kistérségért Egyesület 6,5 millióból folytathatja a Térségi Tények nevű, a kormányoldalt alig burkoltan propagáló online hírportáljának működtetését.

Az egyesületet a Demokratikus Koalícióból kiugrott politikusok alapították, ugyanakkor az általuk létrehozott híroldal rendszeresen közöl helyi ellenzéki politikusokat lejárató cikkeket – írta meg a minap a Magyar Narancs. Az egyébként csekély elérésű híroldalnak a kampány ideje alatt született írásai Dorosz Dávidot, az ellenzék közös jelöltjét, valamint Balogh Csaba gödi polgármestert és az ellenzéki városvezetést szapulták.

Varga Zoltán Péter jobbikos képviselő arról számolt be közösségi oldalán, hogy a Dunakeszi Kistérségért Egyesület székhelyeként dr. Tóth Ágnes DK-s megyei képviselő ügyvédi irodájának egyik fióktelepe van bejegyezve. Tóth Ágnes annak a tavaly nyári gödi önkormányzati belharcnak volt érintettje, melyről az Átlátszó is beszámolt. Az egyesület alelnökei pedig a Tóth Ágnessel jó kapcsolatot ápoló ex-DK-s Lőrincz László és Lukácsi Bálint, akik tevékeny szerepet játszottak a gödi önkormányzat ellenzéki tagjainak Fideszhez való átpártolásában.

Belharc dúl a gödi városvezetés soraiban, a csörte egyetlen nyertese a magyar kormány | atlatszo.hu

Harc indult a gödi önkormányzaton belül Balogh Csaba polgármester támogatói és támadói közt, amelyben személyi és pártpolitikai ellentétek egyaránt szerepet játszanak. Az eldurvult csörte egyetlen nyertese a magyar kormány, amely a testületben lévő politikai káosszal is indokolja a város egy részének einstandolását, és a Samsungtól származó adóbevétel elvételét.

A fideszes megyei közgyűlés eddig összesen 33 millió forintot adott a DK-s és ál-ellenzéki politikusokat felvonultató „civil” egyesületnek. A hozzájuk köthető hírportál a választások után is szorgosan gyártja a Tuzson Bencét reklámozó, a gödi ellenzéket vagy épp az Átlátszót lejáratni igyekvő, „leleplező” írásait.

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: Tuzson Bence országgyűlési képviselő mint fővédnök a Természetesen Dunakesziért Egyesület egészségmegőrző rendezvényén, 2022. május 7-én (forrás: Tuzson Bence Facebook-oldala)

Megosztás