Pécs

Közvilágítás: az Elios alvállalkozójával kötött szerződést az ellenzéki pécsi városvezetés is

Pécs Megyei Jogú Város területén található valamennyi közvilágítási körzet (összesen 20 272 db közvilágítási, valamint 467 tér- és díszvilágítási berendezés) üzemeltetése, karbantartása lesz az SMHV Energetika Kft. feladata a jövőben nettó 154,8 millió forintért. A pályázatot kiíró önkormányzati cég többször is nekifutott a közbeszerzésnek, figyelembe véve a pályázói javaslatokat is. Végül ismét az a cég lett a befutó, amely korábban, a fideszes városvezetés alatt is nyerni tudott az Elios alvállalkozójaként. A Biokom szerint azért, mert az SMHV tette a legjobb ajánlatot, kizáró ok pedig nem merült fel. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Villamos létesítmények üzemeltetésére írt ki közbeszerzést az önkormányzat tulajdonában lévő Biokom Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft idén. februárban. A pályázat eredménye a napokban jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

A leírás szerint Pécs Megyei Jogú Város területén található valamennyi közvilágítási körzet, összesen 20 272 db közvilágítási, valamint 467 tér- és díszvilágítási berendezés üzemeltetése, karbantartása lesz a nyertes cég feladata.

A szolgáltatás magában foglalja a közvilágítási berendezések aktív elemei elvárt üzemkészségének biztosítását, működőképességének ellenőrzését, az ezzel kapcsolatos üzemviteli, karbantartás és üzemzavar-elhárítási feladatok elvégzését, a működésképtelenné vált aktív elemek cserjét, valamint a hibacím bejelentés fogadásának biztosítását áll a tájékoztatóban.

Ennek értelmében a szerződésbe tartozik a fényforrások és lámpatestek, valamint a díszvilágítási berendezések (kivéve a karácsonyi díszvilágítás) üzemeltetése és karbantartása a tartozékaikkal együtt az alábbiak szerint:

  • karbantartás, csere, pótlás, felújítás előzetes terv szerinti elvégzése,
  • hibaelhárítás elvégzése,
  • nyilvántartás, leltár vezetése,
  • hibabejelentés fogadása.

A Biokom minderre nettó 154,8 millió forintot fizet a kivitelezőnek. 

A kiírásra öt cég jelentkezett: a budapesti Project Light HUNGARY Kft., a szintén fővárosi MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., a pécsi Treszner Villamosipari, Szolgáltató Kft., megkésve az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., valamint a pécsi SMHV Energetika Kft.  Ez utóbbi lett a tender nyertese.

Az Elios állandó alvállalkozója volt

A cég neve ismerős lehet azoknak, akik figyelemmel kísérték az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios diadalútját a közvilágítás-korszerűsítések kapcsán szerte az országban. A témával az Átlátszó akkoriban sokat foglalkozott, sőt, azt is megírtuk, hogyan szabotálta el a nyomozóhatóság és az ügyészség az Elios-ügy felderítését.

A rendőrség nem talált felelőst, Tiborczék helyett a magyar adófizetők bűnhődnek az Elios-ügyben

Hiába állapította meg az EU csalás elleni hivatala (OLAF), hogy Orbán Viktor miniszterelnök vejének volt cége, az Elios Zrt. súlyos szabálytalanságokat követett el több tucat uniós finanszírozású projektben, a magyar nyomozó hatóságok megszüntették a nyomozást az ügyben.

A szabálytalanságokkal tűzdelt projektek főszereplője, az Elios Zrt. a pécsi közvilágítás korszerűsítésében is érdekelt volt, a háttérben pedig az akkori fideszes polgármester, Páva Zsolt mozgatta a szálakat.

Ahogy azt nemrég megírtuk, a Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület közadatigénylésben kérte ki az ellenzéki vezetésű önkormányzattól a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítés dokumentumait, hogy megtudják, miként nyerte el a közel egymilliárdos megbízást az Elios.

A 150 megabájtot kitevő iratanyagba az Átlátszó is betekinthetett: a vaskos dosszié tartalmazta a cég ajánlatát, Tiborcz István nevét, az önkormányzati döntéseket, az elszámolásokat és az ügyben nyomozó rendőrség pecsétjeit is. Az is kiderült belőle, hogy a projektet maga Páva Zsolt javasolta a közgyűlésnek, és annyira elégedett volt az eredménnyel, hogy második ütemet is rendelt kormányzati jóváhagyással.

Páva Zsolt először azt javasolta az előterjesztésében, hogy a korszerűsítés első ütemében a lámpák nagyjából egyharmadát cseréljék ki, és közölte, hogy a beruházás becsült költsége 900 millió forint lesz. Arról viszont egy szót sem írt, hogy ezt a kalkulációt mire alapozza. A megbízást pedig az Elios nyerte el.

A dokumentumok alapján Pécsett is jól bevált partnerével dolgozott az Elios: a pályázatában alvállalkozónak jelölte meg az SMHV Kft.-t, korábbi nevén Simó Kft.-t.

Ez az a cég, amely a mórahalmi közvilágítás-projektre az Elios ellen pályázott, majd az OLAF helyszíni ellenőrzésekor ezt letagadta. De az uniós ellenőrök azt is megállapították, hogy a mórahalmi szerződésben szereplő kiviteli terveket az Elios alvállalkozójaként Horváth Dezső, a Simó/SMHV ügyvezető-tulajdonosa készítette, és ő írta alá a pályázati terveket is. Az SMHV az Elios alvállalkozójaként vett részt a közvilágítás korszerűsítésben KalocsánSiklóson és Tamásiban, de felbukkant a neve a mezőhegyesi projekt kapcsán is.

Átnéztük a pécsi Elios-ügy aktáját: Páva Zsolt fideszes polgármester volt a projekt szekértolója

A Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület közadatigénylésben kérte ki az ellenzéki vezetésű önkormányzattól a 2015-ös közvilágítás-korszerűsítés dokumentumait, hogy megtudják, miként nyerte el a közel egymilliárdos megbízást az Elios.

Pécsi pályázatában az Elios azt írta, hogy az SMHV a munkák 10,98 százalékát fogja elvégezni, és ez a kivitelezés esetében nagyjából így is történt. A nettó 14 millió forintért kiszámlázott kiviteli tervből azonban 4 millió volt az Elios, és 10 millió forint az SMHV része.

A pécsi projektből összesen nettó 800,4 millió forint jutott az Eliosnak és nettó 94,2 millió az SMHV Kft.-nek.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy a lámpákat a GE Hungary szállította az Eliosnak a beruházáshoz nettó 163,9 millió forintért.

Roszabbul láttak, mint korábban

2015 márciusának közepén a pécsi projekt a végéhez közeledett, már csak az átadás-átvétel volt hátra. Az önkormányzat ekkor – a városüzemeltetésért felelős cége, a Biokom Kft. jelzése alapján – szólt a kivitelezőnek, hogy valami nem stimmel az új lámpákkal, mert több zebránál romlott a gyalogosok észlelhetősége.

A tegnapi VBB ülésen is elhangzott a közlekedési hatóság és a rendőrség részéről, hogy több gyalogos-átkelőhelynél romlott a gyalogosok észlelhetősége, és kérték az összes tavaszi felülvizsgálatát. Kérem, hogy az átadási jegyzőkönyvben ez szerepeljen. Nyilván rosszabb nem lehet a régitől”

– írta a Biokom illetékese március 12-én az önkormányzatnak.

Az észrevételre az Elios alvállalkozója, az SMHV Kft. reagált: azt írták, hogy a közvilágítás-korszerűsítésnek nem volt feladata a projekt által érintett gyalogátkelőhelyek szabványosítása”, és a projekt által érintett területen található 285 zebra között vannak olyanok (darabszámot nem közöltek), amelyeknél nem megfelelő a lámpák elhelyezkedése. Ezeknél – mint írták – a gyalogátkelő környezetének megfelelő lámpákat terveztek, hogy a kiemelő világítással ne hozzanak létre negatív kontrasztot, és később ajánlott kiegészítő világítást létrehozni.

A közvilágítás Tiborczék után – drónfelvételen 23 éjszakai város

Az már nagyjából tudható, hogyan tarolta le az Elios Zrt. a közvilágítás-korszerűsítési piacot, a szereplők és a módszerek többé-kevésbé ismertek. De vajon mi lett az eredménye a tízmilliárdnyi beruházásnak? Az elmúlt hetekben 2500 kilométert autóztunk, kéttucatnyi városban forgattunk, és megmértük az Elios Zrt. által telepített új lámpák fényerejét.

2015. március 17-én megtörtént az átadás-átvétel, az önkormányzat leigazolta, hogy az Elios rendben elvégezte a munkát. A gyalogosok láthatóságának romlása nem került bele a jegyzőkönyvbe. A probléma egyébként nem egyedi: több, az Elios által korszerűsített közvilágítású településen panaszkodtak arra, hogy éjszaka rosszabbul látni, mint korábban.

Mentek még egy kört

Páva Zsolt fideszes polgármester azonban vélhetően elégedett volt a projekttel, ugyanis bő egy évvel később előállt azzal az ötlettel, hogy folytassák a pécsi közvilágítás korszerűsítését. A közgyűlés 2016. június 23-i ülésére benyújtott előterjesztésében azt javasolta, hogy a projekt II. ütemében szereltessenek fel 12 337 darab új, LED-es lámpatestet (12 190 darab régi lámpa cseréje és 147 darabos bővítés) 10 éves lízing konstrukcióban.

Páva Zsolt azt is közölte, hogy a II. ütem becsült költsége 1,4 milliárd forint, de az összeget alátámasztó kalkulációt ismét nem nyújtott be.

Akárcsak az első ütemnél, az összeg nagysága miatt kormányzati jóváhagyásra volt szükség. A pécsi Elios-aktában található levél szerint a fideszes polgármester Lázár János akkori kancelláriaminiszternek is írt, hogy megkapja a város a szükséges hozzájárulást.

A kormányzati jóváhagyás minden bizonnyal meg is született, mert 2016. november végén kiírták a közbeszerzést a közvilágítás-korszerűsítés II. ütemére, amelyet egyetlen jelentkezőként a K&H Bank nyert el.

A K&H ajánlatából kiderül, hogy a bank három céget vont be alvállalkozónak: az Eliost, az SMHV-t és az Isor 2000 Bt.-t. 

Vagyis ők végezték a tényleges munkát, a bank fizetett nekik, az önkormányzat pedig 10 éven keresztül törleszt a banknak.

Többször is nekifutottak

Természetesen megkerestük az új, ellenzéki városvezetést, valamint az önkormányzati céget, a Biokomot, hogy megtudjuk, miért esett a választás éppen az SMHV Energetika Kft.-re, amely köztudottan érintett volt az Elios-botrányban. Az ellenzéki összefogás ugyanis éppen az ilyen mutyik miatt nyerhetett Pécsett, azt ígérve, hogy a jövőben ilyenekre nem kerül sor. Ennek fényében pedig elég visszásnak tűnik a mostani döntés.

Einstandok, közvilágítás- és buszbotrány vetett véget a Fidesz uralmának Pécsett

Nem tolerálta tovább a pécsi lakosság, hogy a fideszes városvezetés balhés ügyletei miatt hátrányt szenvedjen a város, és lecserélte képviselőit. Komlón ellenzéki többségű testületet kapott az újraválasztott polgármester, a kormány kudarcos uszodaépítési projektje pedig ráégett a sásdi városvezetésre. Választási körkép Baranya megyéből.

Kérdéseinkre Meixner Barna, a Biokom ügyvezető igazgatója adott részletes választ.

Az igazgató elmondta, hogy a szóban forgó eljárás előkészítése több nagyváros gyakorlatának megismerésén alapul, az előkészítés több mint 8 hónapot vett igénybe. Pécs önkormányzatának két fontos célja volt a pályázattal: hogy tiszta verseny, nyílt beszerzés legyen, és hogy műszakilag megfelelő, költséghatékony és megbízható szolgáltatáshoz jussanak a pécsiek. A jogi előkészítés során minden felmerülő kérdést 2-2 független jogi szakértővel egyeztettek, az eljárás minden uniós és magyar előírásnak megfelel.

Meixner Barna kiemelte, hogy a lehető legköltséghatékonyabb városüzemeltetés érdekében a pályázói javaslatokat is igyekeztek beépíteni a későbbi kiírásba.

A Pécs MJV közvilágításának karbantartására vonatkozó feladatok ellátása tárgyában a közbeszerzési eljárást 2019. októberében írták ki először. Az eljárás ajánlattételi szakaszában 27 db kérdés érkezett ajánlattevőktől a beszerzés műszaki tartalmára vonatkozóan, így azok szakmai elemzése során nyilvánvalóvá vált, hogy az eljárás eredményes lefolytatása érdekében a beszerzés műszaki tartalmának meghatározását számos kérdésben pontosítani, kiegészíteni szükséges. Fentiekre tekintettel a közbeszerzési eljárás visszavonásra került” – írta az igazgató.

Ezek után a Pécs Megyei Jogú Város területén található valamennyi közvilágítási körzet, összesen 20 272 közvilágítási, valamint 467 tér- és díszvilágítási berendezés (aktív és passzív elemek) üzemeltetésére, karbantartására ismételten kiírt közbeszerzési eljárás 2020 decemberében indult meg.

Ezúttal is több olyan kérdés érkezett az ajánlattevőktől, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a kiírásban megjelölt ajánlattételi alkalmassági feltételeken módosítani szükséges, mert világítótestekre vonatkozó referenciadarabszámok még mindig versenykorlátot jelenthetnek magyarázta Meixner Barna.

Így ezt az eljárást is visszavonták, majd ismételt egyeztetésre került sor a potenciális ajánlatadókkal.

Az új nyílt eljárás a 2021. február 4-én megjelent hirdetménnyel indult.  Az igazgetó szerint a minél szélesebb verseny érdekében módosított referenciára tekintettel, az eljárásra 10 érdeklődő is jelentkezett, melyből 5 nyújtott be ajánlatot”.

Végül csak az SMHV lett a befutó

A sok újratervezés után aztán a Biokom eljutott ugyanoda, ahol annak idején abbahagyták: ismét az SMHV Energetika Kft. kapta a megbízást.

A közpénzek hatékony felhasználására figyelemmel az értékelési szempontok közül 95 súlyszámot kapott a nettó ajánlati ár. A legjobb ár-érték arányt megjelenítő ajánlat értékelési szempontjára tekintettel megállapításra került, hogy az eljárásban a legjobb ajánlatot az SMHV Energetika Korlátolt Felelősségű Társaság nyújtotta be. Az SMHV Kft. ajánlati ára, az aktív elemek karbantartásának tekintetében 8%-kal, éves szinten nettó 3 M Ft-tal, bruttó 3,9 M Ft-tal (a városüzemeltetési költségek a városi költségvetésben bruttó összegként szerepelnek) kedvezőbbek a 2015. évben kialakult, és eddig alkalmazott árakhoz képest sorolta az érveket a Biokom ügyvezető igazgatója.

Meixner Barna szerint az eljárás során kiegészítő tájékoztatás iránti igények ugyan érkeztek, viszont előzetes vitarendezési kéréssel egyetlen ajánlattevő sem élt, ahogy a Közbeszerzési Hatóság lektora a hirdetményellenőrzési feladata során sem tett semmilyen versenykorlátozó észrevételt.

A SMHV Kft. ajánlattevő nem állt kizáró okok hatálya alatt, a szakmai vizsgálat során alkalmasnak minősült a szolgáltatás elvégzésére, így mint a legjobb ajánlatot nyújtó nyertes ajánlattevővel meg kellett kötnünk a vállalkozási szerződést

 hangsúlyozta az igazgató.

Nincs rájuk panasz

Meixner Barna hozzátette, a közvilágítás karbantartási érdemi feladatokat, munkákat 2013 óta a Pécs Közvil 2013 Konzorcium keretében ténylegesen az SMHV Kft. végezte, karbantartási munkáikkal szemben szakmai kifogás nem merült fel, így biztosítottnak látják a feladat megfelelő színvonalú ellátását.

A led technológiájú világítótestek kiépítésére vonatkozó korábbi beszerzés körülményeivel, illetve azzal, hogy annak idején miért nem nagyobb fényerejű lámpatestek kerültek beszerzésre a korábbi városvezetés által, a Biokom Nkft. nem kívánt foglalkozni, nem is foglalkozhatott, fentiekben részletezettek szerint a jogi lehetősége sem lett volna meg, hogy a nyílt közbeszerzési eljárásban ne a kiírásnak mindenben megfelelő, legjobb ajánlatot adó vállalkozást hirdesse ki nyertesnek szögezte le az igazgató.

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

 

Erdélyi Katalin Katus Eszter

Nyitókép: A pécsi Széchenyi tér éjszaka. Forrás: Youtube/Kovács Lajos

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás