vidéki lapszemle

Törvénymódosítással vinnék az értékes festményt Kaposvárról, Szili Katalin a PTE alapítványában

Kapost.hu: Lex Rippl-Rónai: parlament előtt a törvény arról, hogy elvesznek Kaposvártól egy kiemelkedően értékes műtárgyat!

Meghökkentő törvényjavaslatot nyújtott be március 31-én Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a parlamentnek hívta fel a figyelmet a Kapost.hu. A javaslat többek között egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásának módosításáról szól. Ennek eredményeképp egy nagy értékű, eddig Kaposváron látható festmény, Rippl-Rónai József Nemes Marcell műgyűjtő-mecénásról 1912-ben készült portréja ingyenesen a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésébe kerül a korábbi vagyonkezelő vagyonkezelői jogának egyidejű megszűnésével. A festmény a jövőben a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításának része lenne.

SzabadPécs.hu: Stumpf István megerősítette: Szili Katalin tagja lesz a PTE alapítványi kuratóriumának

Szili Katalin volt MSZP-s házelnök is tagja lehet a jövőben PTE-t működtető alapítványnak. A korábbi nem hivatalos információt most Stumpf István, az egyetemi modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos erősítette meg egy interjúban. Stumpf szerint Szili tagsága jó példa az egyetemek kuratóriumainak sokszínűségére. Ez azért is érdekes kijelentés, mert Szili Katalin most már kifejezetten közel áll a Fidesz felső vezetéséhez, jelenleg miniszterelnöki megbízott mutatott rá a portál.

Debreciner.hu: Nem számolhatták volna el a tavaly drágán beszerzett lélegeztetőgépeket, ezért vett négy új eszközt a Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem uniós közbeszerzés keretein belül vásárolt a magyar tulajdonban lévő Hoge Systems Kft.-től négy lélegeztetőgépet összesen nettó 16 millió 300 ezer forintért. Ez rendkívül olcsónak számít ahhoz képest, hogy a magyar állam a 2020-as tömeges beszerzése (16 ezer készüléket vásároltak) során átlagosan 18 millió 750 ezer forintot fizetett a gépek darabjáért. Az egyetem a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy egy 2019-ben megítélt támogatásból vásárolták az eszközöket, az akkor meghatározott beszerzéseket kellett megvalósítaniuk.

Kecsup.hu: A Dél-Alföld kormánybiztosának cége újíthatja fel a szegedi egyetem egyik épületét

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert a gazdaságfejlesztési kormánybiztos cége – írta meg az RTL Klub riportja alapján a Kecsup.hu. Ezúttal a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületét újíthatja fel Nemesi Pál cége. A tenderen volt ennél kedvezőbb ajánlat is, de Nemesi cégének pályázata több pontot kapott. Nemesi vállalkozása tavaly szintén behúzott egy 1,7 milliárdos közbeszerzést emlékeztetett a portál.

Borsod24.hu: Sajnos a Barlangfürdő is megsínyli a hosszú leállást, károsodnak a kőzetek

Hónapok óta üresek a medencék és a barlangjáratok a miskolctapolcai Barlangfürdőben. A népszerű komplexumot még novemberben a koronavírus-világjárvány második hulláma okán elrendelt járványügyi intézkedések részeként Miskolc többi fürdőjével, uszodájával együtt zárták be. Mivel a medencetér hónapok óta víz nélkül, üresen kong, nincs meg a kellő páratartalom. Ezt a kőzet ennyi idő után már nem képes károsodás nélkül tűrni, ezért olyan folyamatok indultak meg, amelyek beavatkozást igényelnek. A munkálatokat már megkezdték.

 

Nyitókép: Szili Katalin a Mandinernek nyilatkozott. Forrás: mandiner.hu  

Megosztás