uniós támogatások

Vác a karbantartási költségek 57%-os csökkenését várta az Elios-lámpáktól, de hiába

A váci önkormányzat 2013-ban kapott 421,9 millió forint európai uniós támogatást a város közvilágításának korszerűsítéséhez, aminek a kivitelezését az Elios végezte. Az OLAF számos gyanús körülményt talált a projektben, az önkormányzat pedig arra számított, hogy a lámpacsere után jelentősen csökkeni fognak a karbantartási költségek. Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője azonban nemrég kikérte a pontos adatokat, és kiderült, hogy az Elios-lámpák felszerelése után semennyivel nem lett olcsóbb a karbantartás.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv 2012. december 12-én tette közzé a KEOP-2012-5.5.5/A számú pályázatot energiacsökkentési beruházások finanszírozására, Vác pedig 2013. február 12-én nyújtotta be a pályázatát. Októberben született meg a döntés, miszerint a város a közvilágítás korszerűsítésére 421,9 millió forint európai uniós támogatást kap. Ez a projekt összköltségének 85 százaléka volt, és emellé 15 százalék, vagyis 87,6 millió forint önerőt vállaltak.

Az önkormányzat a kivitelezésre 2014. október 31-én nyílt közbeszerzést írt ki, amire csak az Elios Zrt. adott be ajánlatot. A tendert így az Elios nyerte 421,1 millió forintos ajánlattal, és 2015. február 25-én kötött vele szerződést a város. A szerződéskötés idején az Eliosban tulajdonos volt Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István.

Hatalmas megtakarítással számoltak

Még jócskán az uniós pályázat kiírása előtt, 2012 májusában a Sistrade Kft. készített egy műszaki tanulmánytervet a váci közvilágítás korszerűsítéséről. A dokumentumot a Sistrade tulajdonosa, Hamar Endre írta alá, aki 2013 novemberétől 2014 áprilisáig Tiborcz István tulajdonostársa volt az Eliosban.

A Hamar Endre által szignált váci tanulmányban a Sistrade azzal számolt, hogy a közvilágítás korszerűsítése után az energiafogyasztásból 37 százalék, az energiadíjakból és karbantartási költségekből pedig összesen 41 százalék megtakarítása lesz az önkormányzatnak.

 

Részlet a Sistrade Kft. váci tanulmányából

2015 januárjában, egy hónappal az Elios-szerződés aláírása előtt a Váci Polgármesteri Hivatal ugyanezt válaszolta Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselőjének érdeklődésére.

Részlet a Váci Polgármesteri Hivatal válaszából

Két év alatt 57% helyett 0 spórolás

Jól látszik, hogy a 41 százalékos költségcsökkentést az alábbi tételekből várta a váci önkormányzat (valószínűleg a Sistrade 2012-es tanulmánya alapján):

  • energiaköltség 38,92 %
  • karbantartási költségek 57,93 %

Ferjancsics László szerette volna megtudni, mi valósult meg ebből, ezért a 2018. december 13-i képviselőtestületi ülésen megkérdezte, hogy mennyi volt a város közvilágítási áramfogyasztása és karbantartási kiadása az Elios-projekt előtti és utáni 2-2 évben. (Mivel 2015-ben hónapokig szerelték az új lámpákat, vagyis vegyes rendszer volt, ezért annak az évnek az adatait a képviselő direkt nem kérte ki, mert nem lettek volna mérvadóak.)

Ferjancsics kérdésére 2019 januárjában válaszolt a Váci Városfejlesztő Kft., amelynek tulajdonosa a váci önkormányzat. A közvilágítás üzemeltetését ellátó cégtől kapott tájékoztatás szerint sem az energiafogyasztás, sem a karbantartási költség nem csökkent az Elios-lámpák felszerelése utáni két évben.

 

A Váci Városfejlesztő Kft. tájékoztatása

Bár a táblázatból a város közvilágítási díjkiadásának csökkenése is kiolvasható lenne az Elios-lámpák 2015-ös felszerelése után, de Ferjancsics László erről az Átlátszónak azt mondta, hogy „Ez nem releváns adat, mert lehettek áthúzódó számlák, illetve az áram díját és más költségeket is csökkentették a szolgáltatók, így ezek nem a projekt eredményei. Brüsszel nem az áram árának eséséből következő spórolás érdekében adott pénzt a korszersűsítésre, hanem a lámpák kisebb fogyasztására alapozott energiamegtakarítás érdekében!”

Az OLAF szabálytalanságokat talált a projektben

2018 elején derült ki, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) bő két évig vizsgálta az uniós finanszírozású Elios-projekteket. Az ellenőrzés során számtalan szabálytalanságra bukkant az OLAF, ezért a feltárt visszásságokat tartalmazó jelentését vádemelési javaslattal továbbította a magyar ügyészséghez. A rendőrség rövid  időn belül “bűncselekmény hiányában” megszüntette a nyomozást.

A magyar hatóságok megkeresése előtt az OLAF minden érintett városnak levelet írt, amelyben tájékoztatták az önkormányzatokat a helyi Elios-projekt kapcsán feltárt szabálytalanságokról. A váci OLAF-levelet Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője kérte ki az önkormányzattól, ami nem akarta kiadni az iratot. Ferjancsics ezért beperelte az önkormányzatot, amit 2018 nyarán végül a bíróság kötelezett a dokumentum kiadására.

A képviselő eljuttatta az Átlátszónak az iratot, amit tavaly augusztusban nyilvánosságra hoztunk. Az OLAF-levél szerint az uniós ellenőrök a többi Elios-projekthez hasonló dolgokat találták gyanúsnak Vácon is:

  • a kormányzati szerv felülről irányította a város pályázatát
  • Vác pályázatában három cég ajánlata volt, de mindet ugyanaz az ember írta
  • trükköztek a lámpák élettartamával
  • személyi összefonódások
  • csak az Elios tett ajánlatot a kivitelezésre

 

Itt a váci OLAF-jelentés az Elios-ügyről: az uniós vizsgálat eredménye a bíróság szerint is nyilvános

Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője beperelte az önkormányzatot, amit ezután a bíróság kötelezett az OLAF által küldött vizsgálati dokumentum kiadására.

Címlapkép: Fördős Attila váci polgármester (Fidesz-KDNP) és Sájer Gábor, az Elios vezérigazgatója aláírják a kivitelezési szerződést 2015. február 25-én. (fotó: Vácért Lokálpatrióta Egyesület)

Megosztás