Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak

olaf-morahalom

 

Az Európai Unió csalás elleni hivatala tavaly októberben írta meg a Csongrád megyei településnek, hogy milyen furcsaságokat talált a város közvilágításának korszerűsítésénél. A legerősebb OLAF-állítás az, hogy az EU-s támogatások szétosztását végző kormányszerv keze is benne volt a sikeres pályázatokban, de szerepel a levélben Tiborcz István és Hamar Endre is.

 

 

Január közepén robbant a hír, hogy az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala súlyos szabálytalanságokat talált az Elios Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közvilágítási projektekkel kapcsolatban.

Egy hónappal később, február közepén kiderült, hogy az OLAF már tavaly ősszel levélben tájékoztatta az érintett településeket arról, hogy mit talált a vizsgálat során. Erről a megkeresésről azonban egészen eddig hallgattak az önkormányzatok.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az OLAF-levelet az összes önkormányzattól, ami érintett az Elios miatti vizsgálatban.

Elsőként Mórahalom válaszolt: a Csongrád megyei település elküldte az OLAF-tól kapott mindkét levelet. Egy kis szkennelési hibával, de elküldte.

 

 

Az első irat tavaly október 24-én érkezett Mórahalomra Brüsszelből. Az OLAF ebben tájékoztatta Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármestert arról, hogy vizsgálatot folytatnak az Elios által elnyert, európai uniós pénzből fizetett megbízásokkal kapcsolatban. Mivel Mórahalom közvilágítását is az Elios korszerűsítette, az OLAF azt a szerződéskötést is alaposan megvizsgálta, és leírták a település vezetőjének, hogy mit találtak.

Az OLAF szerint felülről irányították az Elios által elnyert pályázatokat:

 • 2014. szeptember 22-én tette közzé az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv a KEOP-2014-5.5.0/K számú pályázatot önkormányzatok közvilágítási projektjeire
 • a pályázati határidő előtt egy nappal, 2014. október 1-jén módosították az egyik feltételt, ezzel lehetővé tették, hogy a kedvezményezett települések LED-lámpák esetén 100 ezer óra élettartammal számolhassanak
 • a gyártó által kiállított, és az Elios ajánlataihoz becsatolt műszaki leírások szerint a lámpák várható élettartama típustól függően csak 60-80 ezer óra, de a gyártó “némely kedvezményezett részére” olyan nyilatkozatot adott ki, hogy a lámpák élettartama 100 ezer óra
 • ezzel költséghatékonyabbnak tűntek a projektek, és jogosultak lettek az EU-támogatásra

“Ha az irányító hatóság nem módosította volna a pályázati határidő előtt felhívást, lehetővé téve, hogy 100.000 órányi élettartamot vegyenek figyelembe, egyik projekt sem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződés becsült értékek mellett.”

Az OLAF alaposan kivesézte Mórahalom pályázatát is:

 • a település 2014. október 6-án pályázott a közvilágítás-korszerűsítésre, decemberben megszületett a támogatásról szóló döntés, és 2015. február 4-én aláírták az erről szóló szerződést
 • Mórahalom 88 millió forint támogatást kapott, ennek 85 százaléka, 74,9 millió forint EU-s támogatás
 • az önkormányzat hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzéssel keresett kivitelezőt, az ajánlattételi felhívást az Elios Zrt.-nek, a Simo Kft.-nek, és az U-Light Kft.-nek küldték meg
 • az Elios Zrt. és a Simo Kft. adott be ajánlatot, de utóbbit érvénytelennek nyilvánították
 • az OLAF helyszíni ellenőrzést tartott a Simo Kft.-nél, és a cég ügyvezetője azt mondta, hogy a vállalkozás soha nem adott be ajánlatot közbeszerzésekre, mert nincs pénze ilyen megrendeléseket teljesíteni
 • 2014.02.14-én Mórahalom aláírta a szerződést az Elios Zrt.-vel, a szállító a Tungsram-Schréder Zrt. volt, az alvállalkozóról nem kapott adatokat az OLAF
 • a szerződésben szereplő kiviteli terveket az Elios alvállalkozójaként Horváth Dezső készítette a Simo Kft.-től, és ő írta alá a pályázati terveket is
 • a projektelőkészítési tanácsadó a Sistrade Kft. volt

A Mórahalomnak küldött októberi OLAF-levél utolsó két pontja az Elios Zrt. és a Sistrade Kft. közötti kapcsolattal foglalkozik. Az uniós ellenőrök leírták, hogy a vizsgált időszakban Hamar Endre egyszerre volt tulajdonos mindkét cégben, és hozzátették, hogy az Eliosban Tiborcz István, a miniszterelnök veje is sokáig ügyvezető, majd tulajdonos volt.

A várost vezető Nógrádi Zoltánnak a levél kézhezvételétől számítva 20 napja volt arra, hogy észrevételeket küldjön az OLAF-nak a Mórahalmot érintő megállapításokhoz, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy mit válaszolt  a levélre a polgármester, illetve válaszolt-e bármit.

A második levelet idén január 22-én kapta Mórahalom az OLAF-tól, ebben az unió csalás elleni hivatala arról tájékoztatta a polgármestert, hogy lezárták a vizsgálatot.

Nagyon bízunk abban, hogy a többi érintett település is követni fogja Mórahalom példáját, és megküldi az OLAF-tól kapott tájékoztatást a feltárt visszásságokról, hogy a közvélemény is megismerhesse azokat.

Erre  a legkisebb esély Zalaegerszeg esetében van: ott nemrég botrány lett abból, hogy néhány képviselő ki akarta kérni a kormánytól az OLAF-jelentést, és a városnak küldött októberi OLAF-levelet még az ellenzéki képviselőknek sem mutatta meg a jegyző.

Erdélyi Katalin

Kapcsolódó cikkeink

Az Elios Zrt. közbeszerzéses bevételeinek 84 százalékát az Európai Unió fizette

Kérjük vissza a nátriumlámpákat! – olvasóink véleménye az Elios-féle közvilágítási fejlesztésekről

Térképre tettük az Elios-ügyben érintett településeket – országszerte szabálytalankodott Tiborcz egykori cége

Hét dolog, amit az Átlátszó tárt fel Tiborcz Istvánról – ha a szabad sajtónak adsz pénzt, a demokráciába fektetsz be

A vidéki média rajongott Tiborcz cégéért – az Elios-sztori közel tíz év sajtóhíreiben

Az Elios Zrt. tulajdonviszonyai: offshore cégek is feltűntek Tiborcz István mellett

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook2.3kShare on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • József Szamuráj Szilágyi

  Hm mikor születik egy törvény hogy nem kell kiadni ezeket a dokumentumokat?

  • Besztercei Imre

   Hm , mikor születik olyan törvény,amit a fidess nem módosítgat saját kénye -kedvére ,vagy mikor tart be?

  • Gyula Papp

   majd ha magánember a saját tulajdonábol fektet be!!

 • G. Wolf

  A következő számot küldeném Tiborcznak családjának…

  https://www.youtube.com/watch?v=iPrtvv014h8

 • Veronika Laska

  Récsöl meg a Pisti saját lábra álltak saját erőből. Az apuka meg mindenáron meg akarja állítani Brüsszelt, akinek a pénzéből álltak saját lábra ezek a paraziták A nemzet heréje a Pisti és a Récsöl

 • pumuklik

  Persze, ha szdsz-es érdekeltség kapta volna, akkor minden rendben lenne.

  Egyébként tételesen semmit sem említ a levél, csak libsi átlátszó próbál magyarázni!

  • Tételesen?. A tény, hogy sötét van, és az is tény, hogy a milliárdok úgy repkednek – amit mi egyszerű emberek felfogni sem tudunk -, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Főleg mióta tudjuk, hogy 47 ezerből meg lehet élni. Ez a libsi duma, már nagyon nem jön be. Ha csak ennyit tud szólni, annak nem sok értelme van. Ez nem érv. Érv az, hogy meg kell mérni a fényt, és bizonyítani, hogy valóban világítanak azok a lámpák. Érv lenne az is, hogy felmutatják, a beszerzési árak megállták a piaci feltételeket.

  • Twist Oliver

   Az üldözési mánia fideszes betegség!

 • János Szabó

  A Fidesz ha nem tisztul meg akkor rosszul fogja végezni.

 • Kálmán Tamás

  Csak egy apró! Feltételezhetően elírás: 2014. február 14-én Mórahalom aláírta a szerződést az Eliossal, de a pályázat csak október 1-én jelent meg !

  • Mongol Janos

   ….és ez bűncselekmény??

 • Péter Timár

  Tény! A TUNGSRAM nem volt alvállalkozó, csak a lámpatesteket gyártó és szállító volt. A műszaki adatokat a TUNGSRAM adta meg szabványos vizsgálattal tanúsítva azt. Az OLAF kérésére a TUNGSRAM megküldte a hiteles tanúsítványokat és a kalkulációt. Az OLAF jelentésben sehol sem hivatkoznak rá. Ha én a házam építésére történetesen egy tüzéppel kötök szerződést, hogy itt a költségvetés és itt az anyagszükséglet, ha leszállítja az egészet, előkészíti az alapot, akkor mennyiért oldja ezt meg, akkor ő alvállalkozó. Esetleg a bramag? vagy a téglagyár?:-) Olcsóbb volt, mert a gyártótol egyenesen az építkezés színhelyére szállították, stb. Egyedül az alap kiásásával szívták meg, mert ők 3 napra saccolták, a kimarkolás pedig 2 hétig tartott, mert olyan kemény agyagréteg volt alatta a talaj. De hát ez az ő veszteségük.

  • Mongol Janos

   …pontosan így….NINCS BŰNCSELEKMÉNY…

 • Mongol Janos

  …már 72 napja várom…hogy nevezzen meg valaki egy Konkrét bűncselekményt…mert szerintem NINCS BŰNCSELEKMÉNY….csak hablaty ..marinéninek..