Szombathely

Elios-haverok cserélik a közvilágítást Szombathelyen, a lakosok sötétségre panaszkodnak

1,4 milliárdos lízinggel oldja meg a város a LED-ek beszerelését, ám a helyi Fidesz-frakció szerint ez nem adósság. A lakosok közben arra panaszkodnak, hogy a korábban világos útszakaszok a lámpacserét követően félhomályba vagy sötétségbe borultak.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

Különösebb hírverés nélkül indult meg a közvilágítás cseréje Szombathelyen. Sem sajtótájékoztató, sem projektindulási bejelentés nem volt az amúgy más esetben a beruházásokra igen büszke városvezetéstől. A lámpacserét az ellenzéki politikusok jelentették be, méghozzá azért, mert a szombathelyiek nekik jelezték, hogy a korábban világos útszakaszok a cserét követően félhomályba vagy sötétségbe borultak.

1,4 milliárd forintnyi lízing, ismerős cégek

Horváth Attila (Éljen Szombathely-MSZP-Együtt-DK) az oladi városrész önkormányzati képviselője Facebook-videójában egyenesen azt üzente Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármesternek, hogyha 1,4 milliárd forintból ez lesz az új, szép, gyönyörű Szombathely, akkor ő ebből nem kér.

Szombathely 2018 októberében lízingszerződést kötött a K&H Bankkal 1,4 milliárd forintról. A koncepció ugyanis az, hogy a LED-es technikával felszerelt lámpákkal az önkormányzat annyit spórol majd a közvilágításon, ami hosszú távon, egész pontosan 12 év alatt megtéríti a beruházást.

Érdekesség, hogy korábban sokkal többre taksálták a beruházás összköltségét. Balassa Péter (Jobbik) önkormányzati képviselő egy novemberi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a mostanra 1,4 milliárdra csökkent költségek korábban 2 milliárdot tettek ki. Korábbi sajtóhírekben ugyanis az szerepelt, hogy a pénzintézeteknek kiírt szombathelyi közbeszerzésekben megjelenik majd a korábban Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez köthető Elios, mivel az egyik nagy esélyesnek tartott K&H Bank őket vonná be konzorciumi partnernek. Ez végül nem így lett.

De az Elios üzleti köréhez köthető Roneko Kft. megjelent, mint egyik konzorciumi partner, a másik pedig a TUNGSRAM-Schréder Zrt lett.

A Roneko hátteréről és az Elioshoz fűződő viszonyáról tavaly tavasszal írtunk részletesen: a Roneko az Elios-szal közösen végezte a tatabányai , az ajkai, a dunaújvárosi, valamint a budapesti Szusza Ferenc stadion világításának cseréjét is. De Székesfehérváron is dolgozott már a Roneko, ők telepítették a helyi stadionban a világítást. Azt a munkát egyébként eredetileg nettó nettó 62,8 millió forintra becsülte a kiíró, ám ennél 12,4 millió forinttal drágábban, nettó 75,2 millióért végezte el a cég.

A TUNGSRAM-Schréder Zrt. sem kezdő a közvilágítási területen. Tavaly februárban a 24.hu-nak elismerte a cég, hogy 64 millió forinttal adta olcsóbban a lámpatesteket az Eliosnak, mint azt a versenytársaknak tette volna a jászberényi közvilágítás modernizációjánál. A Tungsram neve az Elios-ügyben indított OLAF-vizsgálatban többször is felbukkant: benne volt a cég a kalocsaia mórahalmi, a váci, valamint a gyáli és a siklósi közvilágítás-projektben is.

 

Kiterjedt céghálózat segítette az Elios diadalmenetét a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Öt év börtön – ennyit kockáztat, aki összebeszéléssel megbundáz egy közbeszerzést. Ha bűnszervezetben teszi, akkor még ennél is többet. Mi kevés híján száz olyan közbeszerzés adatait néztük át, ami az Elios Zrt. győzelmével végződött, és jónéhány olyan céget találtunk ezekben, amelyek konzorciumi partnerként, versenytársként és alvállalkozóként is megjelentek az Elios által megnyert tendereken.

A lakosok sötétségre panaszkodnak

A munka tehát most folyik Szombathelyen, a lakosság pedig elégedetlenkedik. Ahogy fentebb írtuk, Horváth Attila ellenzéki képviselő videó-posztot készített a helyszínen.

Nem tudni, hogy a szombaton készült videó hatására vagy sem, de hétfő estére pont ott, ahol Horváth forgatott, állítottak a lámpák fényerején, és világosabb lett.

A képviselő újabb posztjából kiderül, hogy egyetlen másik utcában sem változtattak, csak ott, ahonnan ő bejelentkezett. Néhány komment ezt meg is erősíti:

“Kodály 7-9-11. mögött az egyik új lámpatest nem működik, a parkoló háromnegyed részén pedig – ettől függetlenül – a csere óta töksötét van. A töksötét alatt konkrétan feketeséget, éjszakai sötét erdőt, beomlott bányát, stb. értek, nem irodalmi kifejezésként használtam. A nyomorult kukát nem találtam meg az előbb, nem viccelek. (Hogy a csudába lehet amúgy, hogy októberben aláírták a szerződést, fent volt a közbeszerzések között, és most mégis néz ki mindenki okosan a fejéből, hogy mi történik?)”

“Nem tudok képet posztolni, de a Nagy László 10-12 előtt rettentő sötét van, és a 24-26-28 előtt az egyik villanyoszlopot ki is iktatták, mert a csere óta nem világít, lehet hogy az egy kicsit javítana itt a helyzeten.”

“A Gazdag Erzsi háta mögött már cseréltek, hát ma reggel nagy nulla volt a fényhatás, vmint a Penny, Tesco közötti úton is cseréltek, gyenge! Hát én sem értek hozzá, de furcsa a fénye! Gyenge, maradjunk annyiban.”

Úgy tűnik tehát, hogy a lakók konfortérzete vs. LED-lámpák meccsen egyelőre nem az utóbbi áll nyerésre.

A Fidesz szerint a városnak nincs adóssága

Az elmúlt hetekben igencsak pezsgett a szombathelyi közélet. Előbb egy rabszolgatörvényt ellehetetlenítő közgyűlési rendelet, majd Molnár Miklós (Pro-Savaria) alpolgármester partvonalra állítása adott okot a politikai adok-kapokra. Ebben a nyilatkozat-cunamiban lengetett be a szombathelyi Fidesz-frakció egy közleményt, amiben sikerült ezt leírni:

“Emlékeztetnénk a kedves szocialista politikusokat: dr. Puskás Tivadar  úgy vezeti kilencedik éve hitelfelvétel nélkül és biztonságban Szombathelyt, hogy ezt megelőzően soha ennyi beruházás nem történt még  a városban.”

Erre egyébként a baloldal egy sokak által félreértett, politikai szatírával bőven megszórt közleménnyel válaszolt“Meglepődve, de örömmel vesszük tudomásul, hogy a városvezetés mégsem veszi fel a Tiborcz-féle közvilágítás-csere érdekében tervezett 1,4 milliárd Ft hitelt.” – írták.

A valóság azonban az, hogy a szerződést tavaly aláírták, a munka elkezdődött, így bizony most Szombathely 1,4 milliárd forint fizetnivalót vállalt fel a közvilágítás cseréjére, ha nem is kölcsön, hanem lízing címszóval.

Ráadásul az sem mindegy, hogy a lámpák mekkora teljesítménnyel mennek. Ugyanis ha túl nagy teljesítményre állítják azokat, akkor még az is előfordulhat, hogy a város nem tud megspórolni annyit, hogy a lízinget ütemezetten fizetni tudja.

A baloldali képviselők éppen ezért most azt szeretnék elérni, hogy a polgármester állíttassa le a cserét, és független szakértőkkel vizsgáltassa meg a kármentés lehetőségeit.

Puskás egy sajtótájékoztatón feltett újságírói kérdésre azt mondta, hogy felkeresték a Horváth Attila képviselő által videóüzenetben megjelölt helyet, és a szakemberek állítottak a lámpákon, szerinte most jól működnek. Arra kérte a lakosságot, hogy a városi kátyúvonalon jelezzék, ha valahol szerintük nem megfelelően működnek az új LED-es lámpák.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Címlapfotó: Bonyhádi Zoltán

 

Megosztás