A közvilágítás Tiborczék után – drónfelvételen 23 éjszakai város

cimlap03

 

Az már nagyjából tudható, hogyan tarolta le az Elios Zrt. a közvilágítás-korszerűsítési piacot, a szereplők és a módszerek többé-kevésbé ismertek. De vajon mi lett az eredménye a tízmilliárdnyi beruházásnak? Az elmúlt hetekben 2500 kilométert autóztunk, kéttucatnyi városban forgattunk, és megmértük az Elios Zrt. által telepített új lámpák fényerejét.

 

 

A drónfelvételeken markánsan megmutatkozik az Elios által felszerelt LED-es világítás gyengesége: bár a főutak jellemzően fényárban úsznak, Gyáltól Sárvárig a mellékutcákban alapvetően sötét van, csak a lámpaoszlopok körül látható 7-10 m-es sugarú fénykör – a legtöbb helyen egész városnegyedek borultak sötétbe a közvilágítás-korszerűsítés nyomán.

És hogy valóban az „útvilágítás” ilyen gyenge, és nem a felvétel manipulált, azt az elhaladó autók a sötétben élesen kirajzolódó fénypászmája mutatja – ha a felvétel „fényérzéketlensége” miatt látszana sötétnek az utca, akkor az autók fénye sem látszana. A leglátványosabban azokon a területeken mutatkozik meg a LED-es lámpák gyengesége, ahol az új világítás érintkezik a régi, nátriumlámpás területtel – a különbség magáért beszél.

Minden városban fénymérésekkel is igyekeztünk alátámasztani a szubjektív benyomásokat, illetve a helyiek panaszát – úgynevezett Lux-mérővel mértük az adott helyek „megvilágítását”.

Ezeknél a méréseknél nemcsak a mért értékek, de az értékek változása is azt mutatta, hogy valami nagyon nem stimmel: míg közvetlenül a lámpák alatt erős megvilágítást, jellemzően 20-40 lux közötti értékeket mértünk, addig a két lámpa között, vagy éppen az úttest túloldalán általában 2 lux alatti értéket kaptunk – ez nagyjából a holdas éjszakákon tapasztalható természetes megvilágítottsággal egyenértékű.

Nem véletlen, hogy több városban is a helyi szóbeszéd egyes közúti baleseteket, illetve a gyalogos balesetek számának növekedését az elrontott közvilágításnak tulajdonítja.

 

A közvilágítás Tiborczék után – drónfelvételen 23 éjszakai város from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A hivatalos mérés és szabvány persze egészen más: a szakirodalom útvilágításról, látási feladatokról, fénysűrűségről beszél. Azt azonban a laikus is könnyen megérti, ami szakemberek szerint az egyik legfontosabb követelmény a közvilágítással kapcsolatban:

„(…) veszélyforrás lehet az, ha az úton olyan nagy fénysűrűség-különbségek alakulnak ki, amelyre – a járművek sebességtartományát figyelembe véve – a vezető szemének „nincs ideje” adaptálódni, így rövid idejű (néhány másodperces) „vakvezetés” jön létre.”

Pont ez az az élmény, amit gyakran megtapasztalhat az autós az „Elios-városok” útjain: sötét és világos területek váltják sűrűn egymást; vagy míg az út egyik fele viszonylag jól megvilágított, addig a túloldalon, ahol adott esetben a bicikliút is halad, sötét van.

Egyöntetűen drámai viszont a járdák megvilágítottsága a kertvárosi részeken: a LED-lámpák fénye már most sok helyen alig tud áttörni a fák-bokrok ágain, ha beindul a vegetáció, ezeken a területeken csak az úttesten lesz némi fény. De találtunk szép számmal, és mutatunk is olyan városokat és járdaszakaszokat, ahol már most is vaksötét van.

Ez a helyzet könnyen előáll akkor, ha akár csak egy lámpa meghibásodik: a LED-lámpák fénye sokkal kevésbé szóródik, mint a lecserélt nátriumlámpáké, így egyetlen lámpa kiesése azt eredményezheti, hogy közel 100 méteren is 1 lux alatti megvilágításnál, vagyis sötétben kell gyalogolnia azoknak, akik nem kocsival járnak.

A legtöbb településen az általunk megkérdezettek az „új közvilágítás” egyik legfőbb gyengéjeként épp ezt emlegették: hogy feltűnően gyakran van meghibásodás, és ezt a mi tapasztalataink sem cáfolták: nem volt olyan város, ahol ne láttunk volna szép számmal sötét lámpákat; több városban is egész utcákban nem működött a közvilágítás.

Szóba jöhet persze a kritikák ellensúlyozásaként a megtakarítás, hiszen épp az energiahatékonyság-növelésre hivatkozva költött a kormány sok tízmilliárdnyi közpénzt ezekre a projektekre. Sajnos a megtérülési számításokat manipulálták, ez mostanra egyértelműen kiderült, és az általunk megszerzett költségadatok sem igazolják, hogy a LED-es közvilágításra való áttérés a befektetés összegével összemérhető energia-megtakarítást eredményezett.

Becker András

Videó: Baranya Ákos, Pápai Gergely

Kapcsolódó cikkeink

Kiterjedt céghálózat segítette az Elios diadalmenetét a közvilágítás-korszerűsítési piacon

28-ból 8 OLAF-levelet adtak ki nekünk az Elios-ügyben érintett települések, 9 település nem is válaszolt

Az Elios Zrt. közbeszerzéses bevételeinek 84 százalékát az Európai Unió fizette

Kérjük vissza a nátriumlámpákat! – olvasóink véleménye az Elios-féle közvilágítási fejlesztésekről

Térképre tettük az Elios-ügyben érintett településeket – országszerte szabálytalankodott Tiborcz egykori cége

Hét dolog, amit az Átlátszó tárt fel Tiborcz Istvánról – ha a szabad sajtónak adsz pénzt, a demokráciába fektetsz be

A vidéki média rajongott Tiborcz cégéért – az Elios-sztori közel tíz év sajtóhíreiben

Az Elios Zrt. tulajdonviszonyai: offshore cégek is feltűntek Tiborcz István mellett

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Zsanna Hozsanna

  Nem vagyok elektromos szakember, de talán meg kellene vizsgálni, alkalmas-e egyáltalán a LED-es lámpa közvilágításra. Mivel az a lényege, hogy nem szóródik a fénye, csak sűrűbb lámaoszlopokkal felelne meg, ha egyáltalán.

  • jaromil

   Ez így hülyeség. A ledes lámpa fénye is tud szóródni, ez lényegében csak burkolat kérdése. Láthatólag erre itt nem figyelt senki, ami abból származhat, hogy ebben a projektben Zsanna, még ön is szakértőnek számított volna ha benne van, annyira dilettáns banda végezte el a munkát. A nagyobb gond, hogy ezeknek a lámpáknak a teljesítménye nem megfelelő. Lényegében a lámpa alatt sem. Ha ezeknek a fényét még szórni kezdenénk (ami szerintem utólag is megoldható lenne), akkor lényegében tök sötét lenne…

  • Karaj

   Kedves Hozsanna! A led lámpákkal nagyon jó közvilágítást lehet csinálni, csak az ezekben a projektekben használt schreder lámpákkal nem… sajnos..

  • Gabor Somlohegyi

   Alkalmas a technológia a közvilágításhoz is, csak érteni kellene hozzá. Ezekben a beruházásokban a cél a profit volt, de szakértelemet keveset tettek bele…

 • perverznyúl

  Tiborc ellopta a fényt Magyarországról.
  Orbán family!

 • :Király B. Izabella

  Én e “botrány” kapcsán csak azon gondolkodom, hogy az EU miért ír ki közvilágítás-korszerűsítésre pályázatot. Szülővárosomban százmilliókat költöttek főtérre, aluljárós vasútállomásra, egyszintes iskolában liftre! Az erre költött pénz KIDOBOTT pénz volt. Nem segítette az öneállátó-képességünk helyreállítását! Pl: a magyar talaj feljavítása, a közhasznú! vetés-szerkezet kialakítása…konkrétan életbevágó!!! Végkövetkeztetés: senki ne reméljen eu-s “igazságtételt”!

  • samu

   Mert, gondolom én, akinek a vallása tiltja a földmunkához való tevékenységet, az inkább csak kereskedelemre orientálódik.
   Az sem rossz, csak saját magunkat is tudnánk ellátni egészségesebben,
   ha a történelmi régi módszert visszahoznánk.

  • Karaj

   nyilván arra gondoltak, hogy korszerű, környezetbarát, energiatakarékos, üzembiztos és jobb megvilágítást nyújtó közvilágítási rendszer épül ki majd a támogatásból. nyilván ez náluk sikerült és gondolták itt is így lesz… de hát a magyar furfang ugye…. 😀

 • Magdus

  Ehhez még vegyétek hozzá az utak aszfaltozásának a minőségét, mérhető a Váci úton hány cm a réteg. Ez is baráti kiosztásra talált.

 • samu

  A led, irányított fényt produkál, ha az armatúra külön a szórt fény aljnak nem készült.
  Tányér aljzatba épített körkörös aljzaban elhelyezett fényforrás, kicsit rézsútosan, szórt fényt ad. Ennek a “kereskedőnek” csak a bevétel volt a fontos, nem a technológia kidolgozásának megszervezése is egy adott környezetre. Ez, jellemző sajnos arra az esetre is, ha csak zsebre dolgozik az ember fia, lánya.

  • István Szegedi

   A GE munkája a lámpatest.

   • samu

    Szégyen, de a GE-nek az alvállalkozója, és annak az alvállalkozója. Csak így képzelhetem el azt ai termést.

    • Karaj

     igen a GE nem is látta a lámpákat! ha látták volna, nem engedték volna ki őket a gyárkapun! 🙂

   • István Tamasi

    Egy gyártó azt szállítja amit rendelnek tőle.

    • Karaj

     Lol, tehát a mellékutcákba kérés volt a szar lámpa 😀

     • ruszki

      A gyarto legyartja a lampat a kert karakterisztikaval (ami nyilvan uj tervezest igenyel, ha meg nincs olyan lampajuk). A kozvilagitas megtervezoje az, aki megallapitja, hogy milyen karakterisztikat akar. Ha a GE csak a gyarto volt, es nem ok terveztek meg, hogy hol milyen lampa legyen, akkor eleg blodseg rakenni a dolgot. Szoval a tervezo a hibas ebben az esetben, es igen, ok kertek szar lampat a mellekutcakba.

     • ruszki

      Ez a dolog, hogy megy pontosan? A GE volt a tervezo? A lampatestet tervezte, vagy magat a kozvilagitast, vagy mindkettot? A szukseges karakterisztikat ki kerte papiron? Persze a tervezore is raszolhattak felulrol, hogy szar legyen.

   • Karaj

    Ge és Tungsram-Schreder fele – fele, meg egy kis Philips ahogy én tudom (Tamási)

    • Devo

     Jól tudod. 🙂

  • Laszics

   Baszkikáim! Egy ilyen világítási rendszer (és minden műszaki beruházást) megelőz egy tervkészítés, engedélyezés, jóváhagyás, melyben “26 ezer” hatóság vesz részt, akik a szabványok, előírások szerint bírálják el a terveket. Az ár elfogadása a Megrendelő joga, felelőssége. A kivitelezés befejezése után szintén “26 ezer” hatóság ellenőrzi, hogy az valósult meg ami a tervekben van, majd átveszi. Többek között az a későbbi üzemeltető áramszolgáltató, akinek a rendszerébe kell e lámpákat illeszteni. És nem minden áramszolgáltató van még állami kézben, aki “Fidesz közeli, kormányközeli, Orbán közeli”, stb. Kötve hiszem, hogy e nagy létszámú “társaságot” képes volna ez a Tiborcz gyerek egyedül lemutyizni. Egy sem akad köztük aki “ellenzéki”, aki beleköpne a levesbe? Ez az egész hiteltelen, mert lejáratja a magyar műszaki társadalmat, a hatóságokat. A hozzá nem értő, írigy, rosszindulatúak hergelésére való írás.

   • samu

    Baszkikám! Ha egy induló akad, mert az ő adottságaira írja/írják ki valaki/valakik a tendert, mutyizni sem kell. Voltak páran akik szemet hunytak szerintem.

   • samu

    Nem is olyan régen, egy cégen belül dőlt el ez a téma, olyan szakemberekkel akik a Kandóban végeztek, és nem kellett hozzá 26 ezer vélemény, mert abból csak baj lehet, mint a mellékelt ábra mutatja.

   • Tw

    Te nagyon naív vagy úgy látom. Nem MOn élsz? Minden hatóság kézi vezérelt baszkikám. Nem tiborcz mutyizik itt hanem az apósa. Szted melyik hatóság fog akadekoskodni?

   • Gabor Somlohegyi

    Ezek a projektek úgy néznek ki, mintha a fénytervezés teljesen kimaradt volna. Egyszerűen a régi oszlopokra felszerelték az új lámpákat, amiknek teljesen eltérő a fénykarakterisztikája.

    • Alfonz Senki

     Sajna ez az igazsag igy mukodott a dolog

    • Devo

     Nem maradt ki a tervezés. Az más kérdés, hogy mi volt a tervekben, milyen adatokra épült fel. Erről már beszéltünk itt…..

   • Iorek

    Egy sem.

   • Alfonz Senki

    Az a baj hogy ezeket a lampakat nem adtak at az aramazolgaltatonak hanem maradtak onkormanyzati kezelesbe Maskepp nem tudtak volna attolni A megvilagitas minosegeert a jegyzo a felelos O sorolja be az utakat Ez a besorolas hatarozza meg hogy mekkoranak kell lennie a megvilagitasnak Rendszerint gyorsan atminositettek az utakat stb.

    • Karaj

     miért lett volna jó az áramszolgáltatónak adni a lámpákat? mi közük hozzá? mert áramot szolgáltatnak? mit nem tudtak volna áttolni akkor? érdekli az áramszolgáltatót a világítás? értenek ott hozzá? jogosultak ezzel kapcsolatban bármire, vagy áramszolgáltatásra van jogosultságuk? a térfigyelő kamerákat miért nem adjuk az áramszolgáltatóknak (ön szerint úgy tűnik, ott vannak az emberiség mindenhez értő és a világot álhatatosan jobbá tenni akaró délceg katonái), rendre kiderül, hogy szarul működnek azok is? miért ne adjuk akkor már a lámpákat az erőműveknek mindjárt, hát azok adják a lámpákba az energiát!?…. az önkormányzat vesz lámpákat és természetesen adja át az áramszolgáltatónak, aki egy magán tulajdonú cég és majd bérleti díjat szed értük, mint a mostani hagyományos lámpák esetén is történt… 😀 ezt nyilván még a mostani hagyományos lámpákkal kapcsolatban tetszett megszokni….. 😀

     • Alfonz Senki

      A tudatlansagod mar szite faj Ha valamirol fogalmad sincs mert szolsz bele Olyan vagy helybol mint mas neki futasbol

     • Karaj

      kérem segítsen megvilágosodni Mester (áramszolgáltatónál tetszett dolgozni?)! sajnálom, hogy pocskondiáz, de én továbbra is csodálom Önt éleslátásáért! és tényleg szeretném, ha segítene rajtam és elmagyarázná alaposabban a dolgot! 🙂

     • Alfonz Senki

      Talan azert mert a lecserelt lampak aramszolgaltato tulajdona volt az tartotta karban A pm hiv csak a villanyazamlat fizette stb stb

     • Karaj

      kár, hogy a saját kommentjére válaszolt és nem az enyémre,mert így nehezebb lesz később követni a beszélgetést..
      válasz: minimum az e.on területén másképp ismerem a történetet (sok önkormányzat is)… 🙂
      mondjuk az áramszolgáltatónak adást ezzel akkor már világítástechnikai szempontból nem is tárgyaljuk?

     • Devo

      Hát ez is tévhit, egy részük volt csak szolgáltatói tulajdon, pár település, a zöme az önkormányzatoké volt, és most is az övék. Ezt is rosszul tudod. :-))

     • Devo

      Hát ezzel most beégtél, de sebaj. Aki itt tudatlan öregem, az te vagy, mondom ezt 20 éves áramszolgáltatói, tervezői, és 10 éves kivitelezői tapasztalatokkal a hátam mögött. Ezt buktad. :-))

    • Devo

     Ha a szolgáltatónál maradtak volna, az utak besorolásáért a szabvány szerint a jegyző felel, az ő dolga, és az a tervezés alapja.

   • Karaj

    papuskám Te hol élsz?

    • Devo

     A Holdon. Látszik…. :-)))

   • Devo

    A tervet jogosultsággal rendelkező tervező készíti, mint mondjuk én, az áramszolgáltató véleményezi, az önkormányzat hagyja jóvá. Ennyit a 26000 féle hatóságról, te tudatlan tök. Még a közművekkel sem kell egyeztetni, mert meglévő támszerkezetekre megy fel a régi lámpák helyett. Tanulj tinó…. :-))

 • Gezius Bolgárúr

  Azért van ebbe jó is :ezekben a városokban csökkentek a fényszennyeződési mutatók.

 • Erzsi Kovács

  Akkor most megvilágosodtunk és teszünki is rte Vagy csak okuljunk?

 • Minek kapcsoljatok ki a video maximalizalasanak a lehetoseget? Ill. a referencia ertekek hianyoznak nekem a cikkbol ahhoz, hogy ertelmezni lehessen a meresi eredmenyeiteket.

 • pelbart

  A színhőmérséklet! A 3 ezer Kelvines fényt az emberi szem sokkal világosabbnak látja, mint a 4, 5, vagy 6 ezrest, azonos teljesítmény mellett.

  • Karaj

   Pont nem ìgy van 🙂

   • pelbart

    Pont hiányoztál az iskolából.

    • Karaj

     Te meg nem jártál olyan iskolába, ahol ilyenről beszélgettek volna veled… ha már tegeződünk, nagyokos “mindenhez értő” troll…

  • megmondóember

   Téves. A hideg, fehérebb fény erősebb (daylight típus, olyan 6000-6500K)

   • pelbart

    Az OBI-ban árulják mindkettőt, próbáld ki, melyiket látod messzebbről!

    • Karaj

     kedves pelbart. nem értesz a témához, de makacsul ragaszkodsz a butasághoz. légy olyan jó és olvass akkor utána rendesen.

     • pelbart

      Kipróbáltad?

     • Karaj

      igazán sok lámpa hatékonyságát néztem a színhőmérséklet szempontjából is, hidd el nem szorulok az OBIs izzók nyújtotta tapasztalatokra. valószínű ott van a félreértésed, hogy a világítástechnikában a “melegebb”-nek mondott fény az alacsonyabb kelvinfokú. a “hidegebb” fény a 4-,5-, 6000 K hőmérsékletű. nyilván úgy olvastad valahol, hogy a hidegebb fényt az ember világosabbnak látja és azt gondoltad ez az alacsonyabb Kelvinfokot jelenti. hogy a Kelvin fokok milyen kapcsolatban vannak a velük jellemzett fénnyel ezt is megtalálod a neten.

     • pelbart

      Milyen színű mellényt tartasz a kocsiban? Fehéret?

     • Karaj

      Menj már el egy orvoshoz te agyhalott! Az a baj, hogy tele van az ország ostoba és végtelenül makacs emberekkel, mint te. Neked csak az a fontos, hogy dumáljál. Sajnos nem látod mennyire elszomorító vagy.

   • Karaj

    Ez így igaz! 🙂

 • József Nagy

  Az senkit nem zavar, hogy a LED-es világítással a települések éves szinten több tíz, sőt száz millió Forintot spórolnak meg, amit más fejlesztésekre tudtak fordítani??? Miért nem írnak arról a “szakértő” újságírók, hogy az a kínai fényerőmérő készülék az OHM által hitelesítve volt-e? Mert ugye … én is abban hiszek, amit én hamisítok!

  • Wow Janíx

   Ki a **** érdeke, ha egyszer szar? Ennyi erővel le is lehetne kapcsolni a villanyt, az is sporolna.Az Unió pénze el lett költve a semmire, majd ha egyszer szeretnénk rendes villágitást akkor meg fizethetjük mi duplán. Itt a gond!

  • Alfonz Senki

   Igen OMH altal hitelesitett muszerrel merve is nagyon sz….r

   • József Nagy

    Esetleg konkrét bizonyíték – főleg ha szakmabeli?

  • Mankini

   Műszer nélkül is sötétség van ezeken a helyeken….és sajnos a fejekben is….. Azért eszthely nem egy eldugott falu, és sikerült nálunk is… A kecskeméti gyalogosgázolások 1 hét alatt 2 is volt szintén rosszul megvilágított helyeken történtek…. Nagyon nem vigasztalja azokat a családokat ez a takaréksság…. Egyébként lakossági felhasználásra van jó minőségű LED, de ami itthon van forgalomban, azok többsége kuka. Pl. amiket az Aldiban vettem, éven belül tönkrementek….

  • Devo

   Érdekes úgy spórolni balfaszkám, hogy közben simán balesetveszélyes az egész, és tiszta terepet biztosít a betörőknek. Szerintem ne magyarázkodj, hülye vagy hozzá, mint a segg.

 • Karaj

  Kedves újságíró úr! Attól, hogy a szétlopott beruházásokba a Schreder az amúgy gyenge minőségű LED lámpái közül is a legsilányabbakat tette fel a mellékutcákba, még nem kell a LED technológiát eltemetni. Jelenleg ez a technológia egészen máshol jár a világban, mint amit a képeken látunk. Ne maradjunk már az őskorban azért, mert nálunk a gengszter banda csinált néhány igazán alja munkát… tegnap ettem egy igazán rossz kiflit.. most akkor senki ne egyen kiflit innentől fogva?? (A minőségi LED lámpák ma már jól tudják teríteni a fényt és erősebbek a régieknél fele annyi energiából.) Üdv. Egy szakmabeli 🙂

  • Alfonz Senki

   Tisztesseges led lampat en meg nem lattam Pedig egy parhoz volt szerencsem

   • Karaj

    Nem volt szerencséd. De még lehet. Egyébként hol volt szerencséd?

    • Alfonz Senki

     En is szakmabeli

     • Karaj

      Értem, de mégis melyik munkákat látta?

     • Devo

      Akkor még tanuld azt a szakmát, van mit, ahogy a mellékelt ábra mutatja. 🙂

   • Gabor2

    nincsen nagyon.

    • Karaj

     a tibeti mindentudó 😀

  • megmondóember

   Hogyan oldják meg máshol a LED-ek tipikus problémáját ilyen téren? Nem kötekedek, tényleg csak érdeklődöm. Amennyire én tudom a led lámpák részben azért energiahatékonyabbak, mert irányított a fényük. Tehát lehet, hogy ha egymás mellé teszel egy 36W-os halogén csövet és egy 36W-os LED T8-at, akkor a LED lámpa alatt 4x akkora fényt mérsz , mert a halogén az 360°-ban szór (ezért van mögötte gondolom tükröző armatúra), addig a LED az félig-meddig spotlámpa. Ez lakásokban még annyira nem érződik, de egy lámpaoszlopra téve olyan eredményt kapsz, mint a fenti videóban. Valami spéci visszaverődő felületet tesznek a lámpa búrájába, vagy alapból a búra úgy van kialakítva, hogy megnőjön a szórása?

   • Karaj

    A LED chipeket lencsékbe teszik, a lencsékben -a feladattól függően- elfordítják a magokat és a lámpatest üvegfelületét is domborítják bizonyos mértékig már egyes gyártók (nagyon helyesen egyébként), ezekkel pedig megoldódik a szórás kérdése. Felfelé valóban nem világít a LED lámpa, de ez nem is feladat a közvilágításban 🙂 A jól megvilágított út-, közterület viszont felülről is látszik (csak a lámpák nem, mint régen). A fenti videóban szereplő lámpatesteknél már alkalmaznak a lencséket a chipek körül, de ezen felül semmilyen optikai fejlesztést nem építettek beléjük (sajnos) és anyagi okok miatt (a lámpákra már nem jutott elég pénz, mert a zsebekbe nagyon sok vándorolt) teljesítményben is gyengék az adott világítási feladathoz. Ha jobban végig gondolja az ember, egy pontszerű fényforrásból optikai elemekkel bárhová eljuttathatjuk a fényt, vagy bárhogy szétszórhatjuk, így tehát a LED mag fényével is megtehetjük (a LED által kibocsájtott fény is ugyanaz a fény, mint ami más forrásokból kijön, csak egy pontszerű forrásból jön ki). Sajnos a LED közvilágítási lámpák első és viszonylag kezdetleges változataival mindjárt tömegtermelésbe kezdtek a gyártók. Az ELIOS által végzett munkához már lehetett volna jobb beszállítókat találni, akár ólcsóbban is, de hát ez már így alakult, ahogy sok minden más dolog is nálunk….

    • Mongol Janos

     ….”mert a zsebekben nagyon sok vándorolt”..kinek a zsebébe??…..érdeklődöm…már elítéltek valakit??…akkor??…volt-e bűncselekmény egyáltalán?….okoska…mesélj már…hol??

     • Janos_Szabo

      unalmas kezdesz lenni, ezer helyen nyilvánosak azok az elios papírok amelyeken mindkét oldalon ugyanazok emberek vannak és ez csalás bazdmeg, nem én tehetek a kretén közbeszerzési szabályokról és törvényekről de ezeket rég leszarták tiborc a paraszt cimboráid amikről aláírt doksik vannak az, hogy a faszfej polt petid baszik a dolgát végezni attól még ez egy kibebaszott maffia, akár tetszik neked akár nem, és mint baszottul jól nevelt fideszes, gyurcsányozz meg négyes metrózz egyet azt jól leszel de, hogy megértsd, szintén papírok vannak az árakról amik akkor is túlárazottak ha a fejedben nem létezik ilyen, kurva egyszerű

     • Mongol Janos

      okoska…kihánytad magad…remélhetőleg tiszta a fejed és megérted hogy a közbeszerzési szabályok MINDEN pályázóra vonatkoznak….és lehetőség van a döntés ellen fellebbezni ha valaki úgy látja hogy a döntés rá hátrányos…NINCS baloldali ügyvéd??…aki ért hozzá?….hírnevet szerezhetne magának….a libsik szobrot állítanának neki ….ha tudna valamit bizonyítani…de nem.vállalja senki…..ilyen tudatlanok hőbörögnek…

     • Janos_Szabo

      tán még arra a baszom cégre is vonatkoznak a szbályok amelyik nem is jelentkezett a ledes pályázatra még is intéztek a tiborc köcsög haverjaid egy pályázatot nekik, és ez is csak egy porszem a mocskos szemét módon működő geci fidesz rendszer ellen, és folyamatosan okádok az egész országtól de legalább emiatt nem vagyok olyan zsírdisznó mint a vezéred baszod, jut eszembe, mi a faszomat ügyvédezel, ott van az ügyészségen a kibebaszott kurva papír csak éppen majd szépen bekúszik egy fiókba és ott marad hála nektek fideszes tuskó szavazóknak, trafik jól megy legalább?

     • Mongol Janos

      …Trafik??…nincs..de ha már szóba hoztad…emlékszel a nagy mutyi időszakotokra??…..a dk-s patkányok 23millió adónkból lemásoltatták az összes eredeti szerződést….a ripacs gyurcsány csicskása…a varnyú…nagy média kiséretében talicskál kitolta a szerződéseket …nagy volt az öröm…hogy na most…megfogjuk őket…meg…bizony…azóta hallottál róla valamit??….kussolnak HAZUDTAK…NEM VOLT TRAFIKMUTYI…legalább tudnánk hogy a sok papírral mi lett?…te tudsz valamit??

     • Karaj

      Mongol Úr! Örüljön a pénzének és szálljon ki a vonalból már! Viszhall

     • Mongol Janos

      …válasz a trafikra?…húzzátok a beleteket..igaz?…libsi-hazug komcsik..

     • Karaj

      haló, kopkopkop, telefonbetyár!!

     • Stephen Blaise

      uncsi vagy már, balfasz

     • Gabor2

      attól, hogy nem ítéltek el valakit, attól még lehet bűncselekmény. Vagy szerinted a 100%-os hatékonysággal működik az igazságszolgáltatás? 😀

     • Mongol Janos

      ….igen…ha ti nyertek…akkor nem kiabáltok…hogy jaj…ez a …stb…máshol…Czeglédi még a börtönből is minden perét megnyeri…akkor??…elvtárs..

     • Devo

      Poltpotpeti? Aki az első orbán éra szennyesét is mosta? Ugye viccelsz. :-)))

  • Mongol Janos

   ….megtervezték…és azt szerelték fel ami a tervekben volt..amit a MEGRENDELŐ rendelt….akkor miért gengszterbanda?…haver??…mert valamelyik “hozzáértő” kitalálta??…és korrupciót kiált?…az egész Olaf jelentést a dk-s patkányok és jávor benedek nevű senkiházi írta…ők a “szakértők”???…röhej…

   • Karaj

    szóval akkor a megrendelő szeretett volna jó pénzért egy szar világítást. erre jött az ELIOS – ahol a Világítástechnikai Társaság által rendezett konferenciákon rendre “fellépő” magasan jegyzett világítási szakemberek is dolgoznak – és miután látta, hogy itt szar világítást akarnak ennyi pénzért, azt mondta, hát ha ezt akarjátok…. jó megcsináljuk… és nagy duzzogva megcsinálták … ez jópofa történet 😀 grat

    • Mongol Janos

     …látszik hogy fogalmad sincs egy beruházás lebonyolításáról…nem vagy partner ebben a kérdésben…haver

     • Devo

      Ezt pont te mondod, tudatlan idióta? :-))

  • Gabor2

   pontosan a led technika és a sötétzöldek az okai a fentieknek. A közbeszerzések minden korban szét lesznek lopva és a legxarabbat kapjuk cserébe. Ez tény. Esetleg tetszik ismerni a “panama” fogalmát? És azt is, hogy honnan és milyen korból ered?

   Miután tudjuk, hogy a közbeszerzések szét lesznek lopva, innentől kezdve világos, hogyha a sötétzöldek behülyítik a népet pl. a (nem működő) led technológiára, akkor annak az eredménye a fenti lesz: le lesz cserélve a működő egy xarra, sok pénzért.

   • Karaj

    még szerencse, hogy van közöttünk ilyen tisztán látó, téged aztán nem lehet átbaszni holmi LED technológiával, mi?!

    • Edit Király

     nem a LED technikával van a baj, hanem a selejt minőséggel….

     • Devo

      Még csak nem is selejt…. Nem megfelelő teljesítményű. Alulméretezték az utcákat, a papír elbírja. Mindezt azért, hogy bizonyítsák, a fele energiát, amit a közvil felemészt, megtakarítottuk. Tiborcz megvette az olcsó, kis teljesítményű lámpákat listaár alatt, és a háromszorosáért továbbadta az önkormányzatoknak. Nem bonyolult ám ez…..

  • Edit Király

   LED-ek kimondhatatlanul rossz selejt minőségüek drága áron, legalább is a hazai piacon, úgy hogy láthatja a bizonyítékot.

  • Devo

   Ez így igaz. (Egy szakmabeli.) Két cél volt: a nemzet veje lophasson sajátláb menyecskéjének, valamint az önkormányzatoknál legalább 50% megtakarítás kimutatható legyen…..bármi áron.

 • Borbála Kopasz

  Ezekben az utcákban nem szívesen mernék közlekedni este. Ez jót tehet a bűnözőknek, mert ha van kamera az utcában, a felvételek nem lesznek átláthatóak. Azon csodálkozom, hogy ezekben a helységekben a lakosság nem tette szóvá, hogy rosszabb lett a közvilágítás? Ezt nem lehet spórolásnak nevezni. Ez életveszélyes.

  • Mongol Janos

   ….az ott lakókat nem zavarja…..de téged igen??….

   • Karaj

    az ott lakókat is nagyon zavarja…

   • Laciapu

    Oszt’ honnan tudod, hogy hol lakik?

 • Borbála Lamm

  Ezek a felvételek bizonyítékok. Ilyen sötétben nem szívesen gyalogolnék.Én különösen nem, mret 86 éves vagyok és nehezen tájékozódok a sötétben, nem tudom hová lépjek. Egyszerűen nem tudok lépni.

  • Mongol Janos

   ….bizonyítékok??…mire??

   • Edit Király

    a csalássorozatra… a kivitelezés messze nem térül meg 20 év alatt sem…. hol a megtakarítás?

   • Kopasz Béla

    Hogy olyan sötét van, mint a fejedben.

 • Mongol Janos

  OKOSKÁK….EDDIG bűncselekményt nem tudtatok mondani…egyet sem….HA A PÁLYÁZATBAN ENNYI FÉNYERŐ volt a követelmény akkor mit kerestek??…az hogy esetleg az igényekhez képest kevés, az nem a kivitelező hibája…tehát nem az ELIOS-é….viszont a városok NAGY MEGTAKARÍTÁST ÉRTEK EL…ezt sem kell elhallgatni…

  • Róbert Csirkés

   Egyáltalán, mért nem bírnak kussban otthon maradni az emberek, ha kint sötét van?!

   • Karaj

    Már én is sokszor mondtam a lakosoknak, hogy éjszaka tessék szépen aludni, de beszélhetek nekik, csak nézegetik a lámpákat…

  • Laciapu

   Így van az, amikor a pályázat szerzője = a nyertes pályázóval!
   Tehát sötét van, de legalább olcsóbban…
   Éljen a NER!

   • Mongol Janos

    ….igen…éljen…

    • Andrew Kristof

     te fideSS köcsög…
     a sötét fejedbe sohse lesz világ…

     • Mongol Janos

      ….magas ez neked haver..mint gilisztának a templomtorony…

     • Andrew Kristof

      neked orbán a haverod…
      te idióta…

     • Mongol Janos

      …okoska…és neked ki a haverod?

     • Andrew Kristof

      nekem nem kellenek faragott istenek…
      csak a lelkiszegények imádkoznak hamis prófétákhoz…
      de, egy nyilvános akasztást megnéznék…

     • Mongol Janos

      …te nem vagy normális…menj az iszlám államba ott még fejezést is láthatsz…

     • Andrew Kristof

      te mongolidióta vagy?
      csapol i kell…

     • 𐳤𐳏𐳉𐳖𐳇𐳛𐳢 🏆🏆🏆

      A fideszes városokban sötétséget csináltak, miért gondolod, hogy pont a trolljaik fejében ne csináltak volna azt. 😀

  • Stephen Blaise

   megvan a fidióta

   • Mongol Janos

    ….megtisztelsz

  • 1001101101
 • Edit Király

  az 50-es években világosabbak voltak az utak, mint most az Elios által készített gagyi munkák….által….

  • Mongol Janos

   …..husom…hány éves vagy ha már az ötvenes években este az utcán voltál??

   • fixman

    Mi van, ha a dédnagymamától hallotta???!

    • Mongol Janos

     ….igaz…

   • Edit Király

    képzeld a fővárosban éltem, óviba jártam, mert akkor sok helyen a dolgozók 6 -kor kezdtek és a télen kell a világítás! jó napot…

 • Mongol Janos

  csak mondanám…hogy a Hir34 újságírója elárulta (akik hozták a hírt ) hogy “azt nem vizsgáltuk hogy milyen fényerő volt a pályázatban és mennyi van most..”..érti ezt valaki??..EZ A LÉNYEG…és ők nem vizsgálták…tiszta röhej…mellé beszélés…duma…ti meg eszitek…pfuj

  • Devo

   Igen, mongol idióta, én értem, a szakmám egyik része. Te meg nem, ezért meghagylak hülyén.

   • Mongol Janos

    …..huuuu okoska…és akkor ki lopott?…ki csalt??…NINCS BŰNCSELEKMÉNY…akkor mit akar az OLAF?…

    • Janos_Szabo

     hogy érted, hogy nincs? már a pályázat lebonyolításakor minden közbeszerzési szabályt átbasztak megbasztak te síkidom, mi a fasz van? elfogyott a kék plakát és elvonási tüneteid vannak?

     • Mongol Janos

      …okoska…mondjál egy bűncselekményt…mert eddig okosabbak sem tudtak mondani….csak a duma…egy kicsit jobb modorban…nem otthon vagy…haver

     • Devo

      Te szarszemét fideszes állat! Az Olaf mondott, nem is egyet! Te meg mehetsz a k…a anyád izéjébe te majom!

    • Devo

     Nem bűncselekmény, ha nem a megfelelő kategóriába teszi a jegyző az utat, hanem alacsonyabba, hogy a kisebb megvilágítási követelményeknek is megfelelhessen, veszélyeztetve ezzel az ott közlekedőket? Az Olaf javasol te szutyok szar! Írt jelentést arról hogy SZERINTE (!) mi történt. Polt ügyészségének meg már ezerrel nyomozni kéne, a gyanusítottakat kellene kihallgatnia, nem pedig arra játszani, mikor mondhatja, hogy elévült. Ekkora ostoba, sutyerák, üres fejű sötét barmot, mint te, még nem hordott a hátán a föld. A te sötétséged, szemtelen aljasságod vetekszik orbánéval, te mocskos tahó!
     :-DD

     • 𐳤𐳏𐳉𐳖𐳇𐳛𐳢 🏆🏆🏆

      Mondjuk ez a kategóriai trükközés még nem igazolja, hogy miért olcsóbb, jobb stb. egy (orbán családi) fővállalkozón keresztül csináltatni azzal az alvállalkozóval, aki fővállalkozóként nem nyerhette el. 😉

      Ez inkább valami hűtlen kezelésnek és befolyással való valamilyen visszaélésnek tűnik.

 • fixman

  Lehet, hogy a Paks2 kiváltása érdekében kezdtek spórolni az árammal… Akkor meg ez tulajdonképpen egy jó cselekedet! 🙂

  • 𐳤𐳏𐳉𐳖𐳇𐳛𐳢 🏆🏆🏆

   Igaz, mert úgyis csak a betont öntheti ki orbán (a többinél már orosz cégek alkalmazására kötelezte putyin).
   Tehát nincs értelme megcsinálni a működő erőművet, hisz abból már nem tudnak lopni.

 • Albrecht Neumerker

  Elios-e, Elios-e még ha olvasod az OLAF jelentést?

  • 𐳤𐳏𐳉𐳖𐳇𐳛𐳢 🏆🏆🏆

   Nem olvassa, mert nem látja a sötétben. 😉

   • Albrecht Neumerker

    Lelepleztél! 😉

 • méz geri

  Nézzük a jó oldalát! Kevesebb fényszennyezés, jobban látszanak majd a csillagok az égen!

  • Devo

   Most hogy mondod….. Az ósembernek is milyen kurva jó lehetett….. :-))

 • 𐳤𐳏𐳉𐳖𐳇𐳛𐳢 🏆🏆🏆

  Úgy látom a világítást tekintve már elértük az észak-kóreai szintet… hatalomtechnikailag, pedig már lassan, de biztosan közeledünk.