vidéki lapszemle

Folynak az állami milliárdok a BMW-gyárhoz köthető fejlesztésekre, Pécs licitet hirdetne

Debreciner.hu: Újabb 20,7 milliárd forint a debreceni BMW-gyárhoz kapcsolódó vasútfejlesztésre

A Magyar Közlönyben megjelenő kormányhatározat szerint további 20,68 milliárd forinttal toldották meg a debreceni észak-nyugati gazdasági övezethez, tehát a majdani BMW-gyárhoz kapcsolódó vasúti infrastruktúra-fejlesztések költségét. A rendelet értelmében a pénzügyminiszternek 2022-re vonatkozóan 12,44 milliárd, 2023-ra pedig 8,24 milliárd forintot kell elkülönítenie a központi költségvetésből. A szükséges területszerzési és előkészítési feladatokra Debrecen önkormányzata ebből 309,4 millió forintot fog kapni írta meg a lap.

Nyugat.hu: Propagandavizit az idősotthonban válsághelyzet és látogatási tilalom idején?

„Vérlázító, hogy amikor a saját rokonok sem látogathatják szeretteiket, az egészségügyi és szociális dolgozók már több mint egy éve megfeszítetten dolgoznak napról napra, akkor (…) a polgármester sorra látogatja meg a jubileumi születésnapokat ünneplő időseket, 90, 95, 100 éves embereket, akiknél még inkább magasabb a fertőzésveszély kockázata” panaszolta egy olvasó a portálnak. Horváth Zoltán, Csepreg polgármestere a Nyugat.hu kérdésére elmondta, a köszöntés nem a polgármester egyéni döntése és kezdeményezése, azt az illetékes államigazgatási szervek kezdeményezik és szervezik meg, amennyiben az érintett hozzájárul.

Atádhír.hu: Föld alá temetett házak miatt nyomoznak Segesden

A hétvégi házakat, pincéket az elmúlt években hatalmas gödrökbe dózerolták, majd betemették azokat több kúttal együtt. Az ügyben eljáró hatóságok a napokban ásatták ki az első épületet egy markolóval. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a környezetet károsító anyagokat temettek a föld alá, bűncselekmény miatt folytatódhat nyomozás az ügyben.

ÉszakHírnök.com: Nem transzparens a miskolci önkormányzat működése a Diósgyőri Vár rekonstrukciójával kapcsolatban

Nem transzparens a miskolci önkormányzat működése a Diósgyőri Vár rekonstrukciójával kapcsolatban írja a miskolci portál. Rostás László tervező egy sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy a tervek véglegesek, azokon nem lehet változtatni, de nem is lenne célszerű, mert akkor újra kellene indítani az engedélyezési eljárásokat. A polgármesteri hivatal ugyanakkor arról tájékoztatta a portált, hogy a tervek még nem véglegesek, az egyeztetések folyamatban vannak.

SzabadPécs.hu: Liciten értékesítene ingatlanokat Pécs, hogy kifizethesse a még fennálló, megörökölt állami hitelt

A korábbi városvezetés által 2017-ben felvett állami hitel fedezetéül számos pécsi ingatlant vett jelzálog alá az állam. A 9,5 milliárd forintos hitelből eddig 2,54 milliárd forintot fizetett vissza a pécsi önkormányzat. A hitel törlesztésének ütemében a jelzálog alá vett ingatlanoknak egy része újra forgalomképessé tehető azzal, ha lekerül róluk a jelzálog. Hogy van-e rájuk igény, azt egy májusban induló igényfelmérés során derítenék ki. Azokat az ingatlanokat, amelyek iránt érdeklődés mutatkozik, a későbbiekben akár liciteljáráson értékesítheti a város. A befolyt összeget az állami hitel következő részletének törlesztésére fordítaná az önkormányzat. A helyi Fidesz közleményben tiltakozott, szerintük MSZP-s érdekcsoportoknak akarják átjátszani az ingatlanokat.

Nyitókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Michele Melchiorre, a BMW Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (b) Debrecenben az épülő BMW-gyár területén 2020. május 15-én. A gyár meg fog épülni, eddig minden az előzetes ütemtervnek megfelelően haladt; az építési területet ezen a napon átadták a beruházónak jelentette be Szijjártó Péter.MTI/KKM/Boros Mátyás

 

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás