Ezt a hét trükköt találta az OLAF Mezőhegyesen – országszerte hasonló módszerekkel csaltak

EliosAktak_mezohegyes

 

Ötödikként Mezőhegyes is megküldte a levelet, amit az Európai Unió csalás elleni hivatalától kapott tavaly októberben. Az OLAF több ugyanolyan visszásságra bukkant a város közvilágítás-korszerűsítésének vizsgálata közben, amilyeneket Kalocsán is talált. A mezőhegyesi munkát is az Elios végezte, aminek a szerződéskötéskor tulajdonosa volt Tiborcz István, a miniszterelnök veje.

 

 

2010 és 2016 között az Elios Zrt. (korábbi nevén ES Holding Zrt. és E-OS Innovatív Zrt.) több mint 30 magyarországi település közvilágítását korszerűsítette, a legtöbbet az önkormányzatok által elnyert EU-s támogatásból. Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) két éve vizsgálni kezdte a feltűnően sok hasonló megbízást, és 2017 januárjában a feltárt visszásságokat tartalmazó jelentését vádemelési javaslattal továbbította a magyar ügyészséghez, amely most költségvetési csalás gyanújával nyomoz.

Február közepén az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az Elios-botrányban érintett településektől azt a levelet, amelyet az OLAF-tól kaptak a közvilágítási projektek vizsgálata közben feltárt gyanús dolgokról. Minden megkapott dokumentumot nyilvánosságra hozunk.

Kapcsolódó cikkeink

Kalocsán ugyanaz készítette az uniós pályázat három árajánlatát – itt a következő OLAF-levél

Hódmezővásárhely is kiadta az Átlátszónak az OLAF levelét – referenciák nélkül nyert közbeszerzést az Elios jogelődje a városban

Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak

Hajdúböszörmény nem adja ki az OLAF levelét, csak ha az uniós ügynökség ahhoz hozzájárul

Ötödikként Mezőhegyes válaszolt: a Békés megyei település megküldte a dokumentumot.

2017. október 16-án érkezett meg a városba az OLAF első levele, amelyben a brüsszeli ellenőrök tájékoztatták a polgármestert arról, hogy milyen visszásságokat találtak.

Mezőhegyes ugyanarra a KEOP-programra nyújtott be pályázatot, mint Kalocsa, és az OLAF szerint mindkét településen ugyanazok a dolgok gyanúsak. Mintha indigóval írták volna a két település EU-s pályázatát.

1. Felülről irányított pályázat 

Ezt a gyanút már Mórahalom esetében is felvetette az unió csalás elleni hivatala.

 • 2012. december 12-én tette közzé az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv a KEOP-2012-5.5.0/A számú pályázatot energiacsökkentési beruházások finanszírozására.
 • A kedvezményezettek leghamarabb 2013. február 11-én, hétfőn nyújthatták be  pályázataikat, és beérkezési sorrendben kaptak támogatást.
 • Három nappal korábban, 2013. február 8-án, pénteken az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv úgy módosította az egyik pályázati feltételt, hogy a pályázók LED-lámpák esetében 50 ezer helyett 100 ezer óra élettartammal számolhattak.
 • Mezőhegyes Kalocsa előtt egy nappal, 2013. február 12-én nyújtotta be az EU-s pályázatát, de mindkét település esetében októberben született meg a támogatási döntés, és mindketten decemberben írták alá a támogatási szerződést az uniós források elosztását végző kormányszervvel.

Mezőhegyes ugyanúgy a projekt költségének 85 százalékát kapta meg európai uniós forrásból. Ez az összeg 163,2 millió forint volt, és 28,8 millió forint önerőt vállalt a város.

2. Három árajánlat ugyanattól az embertől

 • A pályázóknak meg kellett határozniuk a projekt minden elemének becsült összegét.
 • Kalocsa a pályázatában az SMHV Kft. (korábbi nevén Simó Kft.), a KVIKSZ Kft., és a Polar-Studió Kft. ajánlatait használta ehhez, de a három cég ajánlatát ugyanaz az ember készítette, ráadásul a három ajánlatban ugyanazt a számolási hibát követte el.

“A két gyengébb ajánlat pontosan 5 százalékkal és 7 százalékkal volt magasabb a legjobb ajánlatnál nem csak az ajánlat teljes összege, hanem az egyes tételek, a kiadási sorok, és a lámpatípusok esetében is.”

3. A lámpák élettartamával trükköztek

 • A költség-haszon-elemzésben 100 óra élettartammal számoltak a lámpák esetében, de nem nyújtottak be olyan dokumentumot, ami igazolta volna, hogy tényleg fogják addig bírni a lámpák.
 • Sőt, a pályázathoz és az Elios ajánlatához később becsatolt műszaki leírás szerint, amit a Tungsram-Schréder Zrt. írt, a lámpák garantált élettartama csak 60-80 ezer óra volt.

4. A külső ellenőrök szóltak, hogy gond lesz

 • A külső műszaki ellenőrök szóltak, hogy a pályázati dokumentáció alapján a 100 ezer óra élettartam megalapozatlan, és megállapították, hogy a projektben további költségek fognak felmerülni, mert 60 ezer óra múlva egyes elemeket ki kell majd cserélni.
 • Ezért javasolták az ellenőrök, hogy minden kedvezményezett kössön 25 évre rögzített áras karbantartási szerződést.
 • Az irányító hatóság elfogadta ezt az érvelést, és a támogatási szerződést kiegészítette azzal, hogy a kedvezményezett kötelezettséget vállal arra, hogy a karbantartási költségek nem emelkednek a projekt fenntartásának 16. és 25. éve között.
 • De akárcsak Kalocsa, Mezőhegyes sem kötött 25 évre szóló karbantartási szerződést.
 • Viszont a 100 ezer óra lámpa-élettartam miatt Mezőhegyes is jogosult lett az EU-s támogatásra.

“Ha az irányító hatóság nem módosította volna három nappal a pályázati határidő előtt a felhívást, lehetővé téve, hogy 100.000 órányi élettartamot vegyenek figyelembe, a projekt sem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződés becsült értékek mellett.”

5.  Személyi összefonódások

 • A költség-haszon-elemzés helyességét az INS Kft. igazolta, és ez a cég végezte a projekt záró auditját is.
 • A záró audit elvégzésére vonatkozó ajánlatot a mezőhegyesi önkormányzatnak az INS Kft. nevében Mancz Ivette, az Elios Zrt. közvilágításért felelős igazgatója, és Puskás András, a Sistrade Kft. ügyvezetője készítette.
 • Mancz Ivette volt Kalocsa EU-s pályázatának két mellékletének társszerzője is.

6. Ugyanazok a tanácsadó cégek

 • A pályázat előkészítését a Tender-Network Zrt. végezte. Ez az a cég, amely az Elios első közvilágításos munkájánál, Hódmezővásárhely közvilágításának korszerűsítésénél az önkormányzatnak és az Eliosnak is tanácsadója volt.
 • A projekt műszaki dokumentációját a Hamar Endre tulajdonában lévő Sistrade Kft. készítette.
 • A projektmenedzsment-tanácsadást az EUPRO Projektmenedzsment Kft. végezte, aminek akkor résztulajdonosa volt Hamar Endre.

7. Hirdetmény nélküli közbeszerzés

 • A mezőhegyesi önkormányzat hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzéssel keresett kivitelezőt, az ajánlattételi felhívást az Elios Zrt.-nek, a Grep Green Public Lighting Kft.-nek és az SMHV Kft.-nek küldték meg. Az SMHV az a cég, ami az egyik olyan árajánlatot készítette, amit a mezőhegyesi EU-s pályázatban a költségbecsléshez használtak. A cég korábbi nevén, Simó Kft.-ként Mórahalomra is adott be ajánlatot, de az OLAF helyszíni ellenőrzésekor ezt letagadta.

 • A Tungsram-Schréder Zrt. két ajánlattevőnek két különböző árajánlatot adott ugyanazokra a lámpákra: az Elios 75,3 millió forintos, a Grep Green Public Lighting Kft. 112 millió forintos ajánlatot kapott.

 • A közbeszerzést az Elios nyerte 135,6 millió forintos ajánlattal, a kivitelezési szerződést 2014. augusztus 19-én írta alá az önkormányzattal.

 • Az Elios alvállalkozója a Zöld F. Kft. volt, a lámpákat a Tungsram-Schréder Zrt. szállította.

 • Az Eliosban a mezőhegyesi szerződéskötés idején tulajdonos volt a miniszterelnök veje, Tiborcz István.

 • Már most drágább a karbantartás annál, mint amit Mezőhegyes EU-pályázatába írtak.

“Az önkormányzat az EDF Démásszal kötött karbantartási szerződést. Jelenleg a projekt még a garanciális időszakban van, tehát meghibásodás esetén a cserealkatrészt a kivitelező ingyen állja. Ennek ellenére a karbantartási szerződés összege már most 10 százalékkal meghaladja a költséghaszon-elemzés szerint 25 évre kalkulált maximum éves karbantartási költséget.”

 

 

Mezőhegyes elégedett az Elios-projekttel

Mint minden településnek, Mezőhegyesnek is 20 napja volt észrevételeket fűzni az OLAF megállapításaihoz, és ezt meg is tette a város. Mitykó Zsolt polgármester azt válaszolta az unió csalás elleni hivatalának, hogy a képviselőtestület 2017. október 25-én tárgyalta meg az OLAF észrevételeit, és “üdvözlik” a közvilágításos projektet, mert az  “a város érdekét, az itt élők kényelmét, életkörülményeinek jobbítását szolgálta”.

Az OLAF-nak küldött válaszlevél szerint az önkormányzat az akkori közbeszerzési szabályoknak és egyéb jogszabályoknak megfelelően járt el, a kivitelező szakszerű munkát végzett, a DÉMÁSZ Zrt. szolgáltatóként és az önkormányzat szerződéses partnereként gyors és szakszerű javítást biztosít, és az önkormányzat a LED-világítás kiépítését követő évben 8 millió forinttal kevesebbet fizetett közvilágításra, mint az előző évben.  

 

 

A Tungsram-Schréder Zrt. is megszólalt

Március elsején hosszú közleményben reagált a sajtóban megjelent hírekre a cég, amely a lámpákat szállította az Eliosnak Mezőhegyesen is. A Tungsram-Schréder Zrt. azt írja, hogy 2017 októberében kapták meg az OLAF jelentésének tervezetét, amelyhez részletes, tizenegy oldalas kiegészítést tettek.

A végleges jelentést nem kapták meg, de a sajtóban megjelent információk alapján azt feltételezik, hogy az észrevételeiket nem vezette át bele az OLAF.

Most megjelent közleményében a cég részletesen ír a lámpák 100 ezer órás életttartamának kiszámításáról és a megvilágítási értékekről is. Külön foglalkoznak a hódmezővásárhelyi és a jászberényi közvilágítással, valamint leszögezik, hogy a cég soha nem volt az Elios alvállalkozója, csak beszállítója.

Erdélyi Katalin

Kapcsolódó cikkeink

Az Elios Zrt. közbeszerzéses bevételeinek 84 százalékát az Európai Unió fizette

Kérjük vissza a nátriumlámpákat! – olvasóink véleménye az Elios-féle közvilágítási fejlesztésekről

Térképre tettük az Elios-ügyben érintett településeket – országszerte szabálytalankodott Tiborcz egykori cége

Hét dolog, amit az Átlátszó tárt fel Tiborcz Istvánról – ha a szabad sajtónak adsz pénzt, a demokráciába fektetsz be

A vidéki média rajongott Tiborcz cégéért – az Elios-sztori közel tíz év sajtóhíreiben

Az Elios Zrt. tulajdonviszonyai: offshore cégek is feltűntek Tiborcz István mellett

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Sebaj, Tóbiás!

  8 millió megtakarítás?

  Megtérülés 20 év, karbantartási szerződés nélkül. Nem egy nagy bolt, mármint a településnek.

  Tiborcz azért köszöni szépen a babakelengyének szánt mezőhegyesi ajándékot.

  • Dárday Vilmos

   Ha az EGY ÉVES megtakarítás 8 millió Ft, az 20 év alatt már 160 millió Ft-ot tesz ki. Jó lenne egyébként, ha a kedves sajtó a Tungsram-Schréder ZRT. válaszlevelét is TELJES TERJEDELMÉBEN közölné, hogy lássuk, pontosan mi a helyzet a lámpák 60-80 ezer órás, illetve 100 ezer órás élettartamával.
   Olvasom a következőt is: “A projekt műszaki dokumentációját a Hamar Endre tulajdonában lévő Sistrade Kft. készítette.” Ez a SISTRADE tehát (műszaki) pályázatok írásávak foglalkozik, ismeri a pályázatírás “műhelytitkait”. Nem lehetetlen, hogy mindhárom pályázó hozzájuk fordult, hiszen nem lehet túl sok ilyen, közvilágítási pályázatok írásával foglalkozó cég Magyarországon. Ez egyben magyarázná a hasonló pályázati szöveget, az azonos számítógépet, és mellette az eltérő vállalási összeget is. (Mivel a pályázó cégek nyilván csak a vállalási végösszeget adták meg, és annak “bontását” már a pályázatíró SISTRADE-re bízták. Ez egy másik lehetséges “forgatókönyv”. De várjuk meg a nyomozás eredményét, addig ne avatkozzunk a rendőrség, illetve az ügyészség munkájába.

   • István Kanaba

    Kalocsán élek ne okoskodj troll.

 • László Kovacsik

  Ha már ilyen nagymértékű lopás megy ebben az országban legalább kintről
  értesüljünk róla és tegyünk ellene. 8.-a után meg meg eheti a fidesz a
  szarukat.

 • Ilona Vida

  Akit a bosszú vezérel, az nem tudja megváltoztatni a világot. Kicsit hosszú lesz,de érdemes elolvasni
  (2018-03-01)

  A Tungsram-Schréder Zrt. tájékoztatása a sajtóban megjelent valótlan állításokkal kapcsolatban

  Budapest, 2018. március 1. – A sajtóban az utóbbi hetekben megjelent találgatásokra és félinformációkra reagálva, a Tungsram-Schréder a következőkről kívánja tájékoztatni a média képviselőit és a lakosságot:

  A Tungsram-Schréder Zrt. 1983 óta van jelen a magyar piacon, az elmúlt 35 év alatt több mint 1,5 millió fénypontot értékesített hazánkban, ez átlagosan évi 45.000 db lámpatestet jelent. A 15-20 évente bekövetkező technológiaváltásnak köszönhetően, ma nagy valószínűséggel azokat a nátrium vagy kompakt kisülőcsöves berendezéseket cserélik le LED fényforrású lámpatestekre, melyet cégünk gyártott az elmúlt évtizedekben.

  Magyarországi gyárunk főként nemzetközi piacra gyárt, évi nagyságrendileg 200.000 darabos kibocsájtással és több mint 200 főnek biztosít megélhetést. Az elmúlt évtizedben a LED technológiára való áttérés kapcsán lámpatestfejlesztésre és gyártási kapacitás bővítésére cégünk több millió euró összegben ruházott be, ehhez külső támogatást vagy segítséget nem kaptunk. Mivel tehát társaságunk a közvilágítási szektorban tevékenykedik, ezért a hozzá beérkező rendelések alapján, más hasonló lámpatest gyártók mellett, teljesítette az Elios Zrt.-t által leadott megrendeléseket. Ez a vállalatunk főtevékenysége, ezért ez a legtermészetesebb dolog, amit tehetünk.

  Hódmezővásárhely
  2011-ben – a projekt méretéből és újszerűségéből adódóan kiemelten fontos – Hódmezővásárhely LED közvilágítás korszerűsítéshez cégünk szállította a berendezéseket. Ahogy a sajtóban is megjelent, először önállóan pályáztunk a közbeszerzésre, de cégünk az árversenyben alulmaradt. Ezek után számos új termék kifejlesztése történt meg, így cégünk az Elios Zrt. egyik beszállítójává válhatott lámpatest gyártóként. A társaságunk által az Elios Zrt. ellen benyújtott jogorvoslati kérelmünk álláspontunk szerint azt bizonyítja, hogy semmilyen összefonódás nem állt fenn a két cég között.

  A sajtóban sokszorosan és helytelenül jelent meg az az állítás, miszerint a Tungsram-Schréder Zrt. az Elios Zrt. alvállalkozója lett volna és ugyanazon pályázaton nem vehettünk volna részt a nyertes vállalkozó alvállalkozójaként. Leszögezzük, hogy a Tungsram-Schréder egyetlen, az OLAF által vizsgált projektben sem volt az Elios Zrt. alvállalkozója, nem végzett alvállalkozói munkát, nem kötött alvállalkozói szerződést, hanem kizárólag annak beszállítója volt termék gyártóként és forgalmazóként, melyre a közbeszerzési törvény semmilyen százalékos megkötést nem tartalmaz.

  Jászberény

  Társaságunk az OLAF-ot tájékoztatta korábban arról, hogy a szóban forgó közbeszerzési tenderhez az Elios árajánlat kérésére 174 millió forintos az SAG Hungária Kft. árajánlat kérésére 238 millió forintos ajánlatot adtunk. A két ár között azért van 64 millió forint különbség, mert az Elios Zrt. a Társaságunktól az abban az időszakban megrendelt termékek mennyiségére tekintettel, a belső üzletpolitikánknak megfelelően volumen kedvezményre volt jogosult. Társaságunk mindig is fenntartotta magának a jogot arra, hogy a listaárakhoz képest közgazdasági és belső üzleti megfontolásokból kedvezményt adjon, ebben nincs semmi jogellenes vagy furcsa. A Tungsram-Schréder Zrt. mindig is nyitott volt arra, hogy ártárgyalásokat folytasson egy adott tender bármelyik résztvevőjével, de ha ezek a tárgyalások rajta kívülálló okokból nem történnek meg, a Társaságnak nem feladata, hogy alkudjon a saját áraiból. A sajtóban megjelent valótlan állításokkal szemben egyéb esetekben sem nyújtottunk nagyságrendileg nagyobb árengedményt.

  OLAF

  A Tungsram-Schréder 2017 októberében kapta meg az OLAF jelentésének tervezetét, amelyhez részletes, tizenegy oldalas kiegészítést tett kifejezetten a jelentésben szereplő megalapozatlan állítások tisztázására. Az OLAF 2017 november 6-án visszaigazolta az észrevételek érkeztetését. A Tungsram-Schréder számára a szervezet soha nem küldte el a végleges jelentést, csak a sajtómegjelenések alapján valószínűsítjük, hogy észrevételeinket az OLAF nem vezette át a vizsgálatot lezáró dokumentumba.

  LED-es berendezések
  Mivel a sajtóban az utóbbi napokban több fejtegetés jelent meg a LED-es berendezések élettartamával kapcsolatban, a technikai háttér tisztázása szükséges. A LED-es technológia 2010-2012 környéken kezdett elterjedni a közvilágításban. A berendezések fényáramtartását a LM80-as szabvány alapján hatszoros előrevetítéssel határozzák meg, azaz 10.000 óra (ez több mint 1év) folyamatos tesztelés után csak maximum 60.000 órás élettartamadatot lehet becsülni. Természetesen a LED-chipek élettartama ennél jóval hosszabb, akár több százezer óra is lehet, de a matematikai modell nem enged ennél hosszabb becslést. A Tungsram-Schréder vállalat 2012-ben megjelent katalógusai ezeket az adatokat tartalmazták, mert az LM80-szabvány alapján csak 60.000 óra élettartambecslést lehetett megadni.

  A 2013-ra – a közben eltelt idő miatt – már egy hosszított égetési idő alapján 100.000 órás (közvilágításban 25 év) élettartamot lehetett előre becsülni, melyek alapján frissítettük katalóguslapjainkat. Ezen mérési eredmények alapján a 2014-ben elinduló KEOP pályázatokhoz cégünk az ajánlatkérők kérésre a várható élettartam tekintetében nyilatkozatot állított ki. Ezt a módszertant az OLAF számára mérési jegyzőkönyvekkel alátámasztva rendelkezésre bocsájtottuk. Érthetetlenek számunkra a sajtóban megjelent élettartam-aggályok, melyekben a 2012-es katalógusainkra hivatkoznak a 2014-2015-ben kiírt KEOP pályázatokra gyártott berendezéseink kapcsán, hiszen azok a kért élettartamot meghaladják vagy túlteljesítik. Tehát a fentiek alapján megállapítható, hogy a 100.000 órás élettartam figyelembe vétele a jóval magasabb tényleges várható élettartamra tekintettel teljesen megalapozott volt, amit laborban végzett terheléses tesztek mérési eredményei is objektív módon bizonyítottak.

  Minden fényforrás esetében létezik ún. avulási idő, mely azt mutatja meg, hogy a lámpatest a kezdeti állapothoz képest az idő előrehaladtával mennyit veszít fényáramából. A közvilágításban eddig elterjedt nátrium, illetve kompakt kisülőcsöves berendezések esetében 16.000 üzemóra (4 év) után 80% a fényáramtartás, többek között ezért is szükséges ezen fényforrások cseréje 3-4 évenként. A LED-es berendezések esetében jellemzően 100.000 üzemóra után ez az érték 90% feletti. Tehát míg a hagyományos fényforrású berendezések 4 év után elveszítik fényerejük 20%-át, addig egy jó LED-es berendezés 25 év után veszíti el a fényerejének 10%-át.

  Megvilágítási értékek

  A sajtóban megjelent elégséges megvilágítási értékek kapcsán az alábbi tájékoztatást adjuk: Egy adott közterület megvilágítását az útvilágítási szabvány szabályozza. A szabvány meghatározza az adott útszakasz megvilágításához szükséges fénysűrűséget, a megvilágítás értékét és annak egyenletességét. Az adott út forgalmi viszonyának megvilágítási kategóriáját az önkormányzat határozza meg, a világítástervező ennek alapján végzi el a számításokat és a kivitelezés végén a műszaki ellenőr ennek teljesülését vizsgálja. A neves közvilágítási lámpagyártók, mint ahogyan cégünk is, számos különböző fényeloszlású és teljesítményű berendezést gyártanak, hogy a különböző ő útgeometriákhoz megfelelő berendezést lehessen kiválasztani és mindig azt a konkrét terméket szállítják, amit az adott projektben megrendeltek.

  Tehát a sajtóban megjelent feltételezéssel ellentétben a pályázatok nem a társaságunk termékeire lettek „kiírva”, mivel a beszerzendő lámpatestek műszaki paramétereit olyan objektív körülmények határozzák meg, mint az úttest-besorolás, a megvilágítási értékek és az egyenletesség. Ezek a mutatók határozzák meg a szükséges fényáramot és eloszlást, amik objektíven definiálják a termékek műszaki paramétereit. A társaságunk által gyártott lámpatestek mérésekkel igazolhatóan teljesítik az előírt megvilágítási követelményeket.

  Tekintettel arra, hogy társaságunkkal kapcsolatban semmilyen jogsértés nem került megállapításra, sérelmezzük az elmúlt időszakban a céget érintő valótlan állításokat és csúsztatásokat. Ezek súlyosan sértik a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való jogunkat és emiatt társaságunk kifejezetten tiltakozik az ellen, hogy üzleti hírnevét besározzák. Tudatában vagyunk annak, hogy a félreértések legfőbb oka az, hogy az információk alapjául szolgáló dokumentumok több esetben nem fedik a valóságot, ezért kívánunk segíteni a helyzet tisztázásában. A kiegyensúlyozott és valósághű tájékoztatás érdekében tisztelettel kérjük a média képviselőit, hogy mielőtt a Tungsram-Schréder Zrt-vel kapcsolatban félreérthető információkat közölnének, bátran kérdezzenek tőlünk, hogy mindenki számára világos válaszokat adhassunk.

  Ez a sajtóközlemény kizárólag változtatás nélkül, teljes egészében közölhető!”