Pécs

Fidesz-kampány civil pénzből: így jött létre a pécsi mini-KESMA

Korábban a Városi Civil Alap kapcsán írtunk arról, hogy a papíron civil szervezetek támogatására szánt állami forrásokat valójában a Fidesz választási kampányához használhatják fel. Most pécsi példák alapján bemutatjuk, hogyan folyhatott ez a gyakorlatban. A városban több, kormánypárti üzeneteket közvetítő hírportál is feltűnt a választások előtt, amelyek mögött állami forrásokat találunk.

Nem sokkal az áprilisi választások előtt Pécsen megszaporodtak a regionális hírekre szakosodott weboldalak. A hírportálok jellemzően semlegesnek tűnő hangnemben számoltak be régiós fejlesztésekről, kulturális eseményekről, ám sosem mulasztották el a baranyai választókerületek fideszes jelöltjeinek (Kővári János, a Baranya 01. OEVK jelöltje) reklámozását.

A frissen alakult oldalak (Pécs Aktuál, Pécsi Érték, Téma Baranya) mögött civilnek nevezett, valójában a helyi Fideszhez köthető szervezetek hálózatát találjuk. Ezek a szervezetek tevékenységüket részben állami forrásokból, különösen a Városi Civil Alap pénzéből folytathatták, és a közpénzből a választások előtt kulcsfontosságú médiajelenlétre és kampányeseményekre is juthatott.

Az alábbi ábrán jelöltük a cikkben említett személyek és szervezetek kapcsolódásait:

A Városi Civil Alapról (VCA) többször is írtunk az Átlátszón. Ez az a civil támogatási program, amelyet a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő a Norvég Civil Alap megszűnése után, annak pótlására indított el. Ahogy beszámoltunk róla, a VCA 4 milliárd forintos keretéből tavaly és tavalyelőtt is nagyrészt a kormánypártokhoz köthető szervezetek – helyi fideszes képviselők és alapszervezeti vezetők alapítványai, egyesületei – gazdagodtak. A legnagyobb összegeket a csoportok kommunikációs célokra, például médiavásárlásra és kiadványok terjesztésére kapták – még a választások előtt írtunk arról, hogy ennek az eredménye az lehet, hogy az állami pénzeket a kormánypártok kampányához használják fel.

A Fidesz választási kampányához használhatják fel a civil alap támogatásait

A K-Monitor megszerezte azoknak a pályázatoknak a leírásait, amelyeket a 4 milliárd forintos kormányzati program, a Városi Civil Alap keretében pozitívan bíráltak el. A dokumentumból kitűnik, hogy a legnagyobb összegeket az egyesületek és alapítványok – nagyrészt a helyi Fidesz-szervezetekhez kötődő csoportok – olyan feladatokra kapták, mint új hírlapok vagy közösségimédia-kampányok elindítása. Ilyen célra kapott támogatást például a Fidesszel közös választási listát állító szervezet, a Vasarnap.hu kiadója, valamint a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjének alapítványa.

Pécs két választókerülete a 2022-es választásokon fontos billegő körzetek voltak, így mindkét politikai tömb jelentős összegeket csoportosított át az itteni kampányra. Ahogy a mecsekimuzli.hu is rámutatott: a Fidesz részéről az állami, „civil” pénzeket is ide kell érteni, mivel igazi „kontentfarm” jött létre a fideszes „civileknek” köszönhetően.

2020 elején indult el Pécs Aktuál néven egy új városi hírlap, amelynek kreatív munkatársa Kapitány Gergely lett, aki korábban Páva Zsolt pécsi polgármester kampánytanácsadója, majd a fideszes önkormányzat idején a Pécs Kommunikációs Központ (akkori nevén Pécsi Médiaközpont) vezetője volt, később pedig a KESMA-hoz igazolt. A lapot működtető P1 Media Group Zrt. tulajdonosa pedig Fodor-Petrov József, aki Andy Vajnával is üzletelő pécsi Rádió 1-hez is köthető, és régebben fideszes színekben önkormányzati képviselő is volt.

Körbejár a közpénz

Fodor-Petrov emellett a Magyar Garabonciás Alapítvány képviselője is. Az alapítvány tavaly a VCA-tól 15 millió forintot kapott médiavásárlásokra, többek között azért, hogy a Pécs Aktuálnál hirdethessen. Az oldal a választások alatt jó szolgálatot tett Hoppál Péter és Kővári János kampányának, kritika nélkül szemlézve a politikusok megszólalásait és kampányrendezvényeit.

Idén a Pécs Aktuál működtetőjének alapítványa újabb 11 millió forintot kapott a VCA-tól. 

A Bethlen Gábor Alap egyelőre nem tette közé, milyen pályázattal nyert új támogatást a Magyar Garabonciás Alapítvány.

Az Alapítvány esete nem az egyetlen példa arra, hogy az állami civil támogatásokból a Fidesz pécsi kommunikációs gépezetét segíthették. 2021-ben a VCA pályázatán 15 millió forintot nyert a látszólag politikafüggetlen Bio Város Egyesület, a pályázatok szerint a környezettudatosságot népszerűsítő tartalmak gyártására, idén pedig ismét a maximális, 11 milliós összeget vihette el.

Az egyesület egyik képviselője, Vezér Tamás Dániel korábban a pécsi városi Fidesz-frakció politikai sajtófelelőse volt, illetve 2018-ban ő volt az egyik szervezője egy pécsi kormányellenes tüntetéssel szembeni ellendemonstrációnak. Jelenleg Vezér Tamás Bio Város Egyesülete együttműködést folytat a Pécs Aktuállal, tartalmaikat állandó sávban hirdetik a portál címlapján.


Vezér Tamás által szervezett pécsi ellendemonstráció

2022-ben egyébként a szintén Vezér Tamás által vezetett Országos Gamer Szövetség Egyesület is nyert 5 millió forintot a VCA-tól.

Kampányzáró az EMMI támogatásával

Idén hasonló körülmények között nyert el támogatást a 2021-ben alapított Agytörő Egyesület, amely 11 millió forintot kapott eddig ismeretlen célra a VCA-tól. A történelmi ismeretterjesztéssel foglalkozó egyesület állandó szerzője Raics Teréz önkormányzati cégekben volt fideszes delegált felügyelőbizottsági tag, és ma a már említett Bio Város Egyesületben is képviselői posztot tölt be. Az Agytörő tartalmait szintén promotálja a Pécsi Aktuál.

A Pécsi Aktuál mellett mindkét egyesület tartalmai fent vannak továbbá a Téma Baranya nevű, már korábban bejegyzett weboldalon. A Téma Baranya impresszumából kiderül, hogy az oldalt a HPM Design Kft. adja ki. Ez Papp Gábor cége, akit pécsi forrásaink a megye egyik ismert Fidesz-közeli üzletembereként írnak le.

A HPM az előző, fideszes városvezetés idején több közbeszerzést is elnyert, például az ökormányzati tulajdonú, részben állami fenntartású Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. kiírásain.

Sajátos helyzetben van a Vörös Sárkány Kulturális Egyesület is, amely 2021-ben „Pécs objektív tájékoztatásáért” elnevezésű pályázatára 5 millió forintot kapott. Az egyesület infokommunikációs eszközök beszerzését és egy fő médiaforrás működtetését vállalta, amellyel az „álhírek terjedésének megakadályozásához, valamint a helyi identitás és lokálpatriotizmus erősítéséhez is” járulna hozzá.

A Kertvárosi nap megszervezésére az EMMI-hez tartozó Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) 7 millió forintos forrást biztosított; a fővédnök Kővári János volt

Az egyesület képviselője, Tóth Róbert a 2019-es önkormányzati választáson a 14. számú választókörzetben indult fideszes színekben, a szervezet maga pedig elsősorban arról ismert, hogy ők szervezték a „Kertvárosi nap” nevű rendezvényt, amelynek fővédnöke Kővári János fideszes jelölt volt, aki maga is beszédet mondott az eseményen. A Kertvárosi nap megszervezésére az EMMI-hez tartozó Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) biztosított forrást, 7 millió forintot.

Érdekesség, hogy a választási mozgósításra alkalmas rendezvényt 2014-ben és 2018-ban is megtartották, akkor is a voksolást megelőző napon.

A különbség az volt, hogy akkor a Szabad Pécs tudósítása szerint a rendezvényt még az önkormányzati és állami pénzből működő Zsolnay Örökségkezelő szervezte, valamint hogy akkor az aktuális fideszes jelölt, Csizi Péter volt a főszereplő.

Ugyanaz a pár szereplő több civil szervezet nevében kap támogatást

Visszatérve a Vörös Sárkány Egyesület tavalyi támogatására: a szervezet saját felületei alapján nem világos, hogy hogyan teljesítette a pályázatban vállaltakat, azaz milyen álhír-cáfoló lokálpatrióta hírlapot hoztak létre. Viszont egy másik, a közelmúltban indított pécsi portál, a pecsiertek.hu domain-adataiból (ezek a domain.hu-n érhetők el) kiderül, hogy azt a Vörös Sárkány Kulturális Egyesület jegyezte be.

Ez azért is érdekes, mert az oldal saját leírása szerint ez egy másik civil szervezet, a Pécsi Értékközösség Alapítvány oldala (akik egyébként idén szintén kaptak támogatást a VCA-tól). Ez egyébként egy szintén fideszes kötődésű csoport, képviselője, Végh Péter ugyanis az Összefogás Pécsért Egyesület, a helyi Fidesz-alapszervezettel szövetséges csoport elnökségi tagja is.

A Pécsi Értékközösség hivatalos oldala a pecsert.hu; mind ez az oldal, mind a pecsiertek.hu népszerűsítette a fideszes jelöltek, különösen Kővári János kampányát. A civil szervezet egyébként egy másik, Bethlen Gábor Alapkezelő által indított programon, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán is nyert támogatást.

Zubor Zalán

Címplapkép: Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) kampányol (forrás: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás