PODCAST

Besztof Mutyimondó: Átlátszó-háztáji

Rendszeres podcast adásunkban az elmúlt időszak legérdekesebb témáit dolgozzuk föl, ezúttal azonban volt néhány olyan portálunkat érintő ügy, amelynek megbeszélésére is sort kerítettünk. Foglalkoztunk ugyanakkor méhekkel, csűrökkel és kisajátított földekkel is.

Annak ismeretében ültek le beszélgetni az Átlátszó munkatársai, hogy megjött a válasz adatigénylésünkre a Fővárosi Törvényszéktől. Ebben az elmúlt sok évi hagyománynak megfelelően arról érdeklődtünk, hogy hány sajtó-helyreigazítási pert és személyiségi jogi pert vesztettek, illetve nyertek a különböző orgánumok.

Az eredményről az Átlátszó főszerkesztő-helyettese, Erdélyi Katalin számolt be, aki elmondta, hogy portálunkat a múlt évben kilenc alkalommal perelték be és az összeset megnyertük, míg a lista végén a kormánymédia reprezentánsai kullognak. Ugyanakkor ez nem a politikai oldalak közötti mérkőzés, nem arról van szó, hogy a NER-média és azon kívüli szereplők mit állítanak egymásról, s végül egymással szemben kinek lesz igaza. Az Átlátszót magánszereplők is előszeretettel perlik be, akik üzleti vagy egyéb tevékenységükről tett megállapításainkat tartják sérelmesnek. Bíróság előtt ők sem tudták egyszer sem bizonyítani igazukat.

Még mindig saját magunk szolgáltattuk a témát magunknak: Katus Eszter beszélt az Integritás Hatóság mellett működő korrupcióellenes munkacsoportban végzett feladatairól. Ennek kapcsán pedig szóba került az a cikke, amelyben a Hatóság kommunikációs tendere szerepelt. Ebből kiderült, hogy 1 milliárd forintért tervez kommunikálni a szervezet, miközben vezetője Brüsszelben nemrég maga nyilatkozta azt, hogy jogkörök híján nemigen tudják ellátni a feladatukat. De legalább lesz miből beszélni róla.

Ezt követően tértünk rá tulajdonképpeni témáinkra, azaz azokra az anyagokra, amelyekkel az átlátszósok az elmúlt időszakban dolgoztak. Azonban itt is kellett egy magunkra vonatkozó megjegyzést tenni. Az Átlátszó nem négyévente megy le vidékre, tudósítói folyamatosan ott vannak az ország legkülönbözőbb pontjain, és a munkatársak közül nem kevesen maguk is vidéken élnek. Történetesen egy olyan beszélgetőtársaságot sikerült ezúttal összehozni, amelyben az interjúvoltak mindegyike vidéki, ráadásul cikkeik többnyire a vidéket vagy a vidékiséget érintették.

 

Elsőként Segesvári Csaba ismertette a szegedi BYD beruházás körüli visszásságokat. A kínai autógyár kedvéért az állam földkisajátításba fogott, mintegy tizenöt hektár területre kiterjedően. Ugyanakkor olyan földeket is érintett a kisajátítás, amelyeken nem valósul meg beruházás, az engedélyt kiadó kormányhivatal adós a magyarázattal. Az a tény pedig, hogy tizenhétszeres áron adja tovább a szegedi önkormányzatnak a művelés alól kivont földeket, aligha azt mutatja, hogy a gazdák érdekeit tartották volna szem előtt.

Az Átlátszó újságírója arról is mesélt, hogy milyen békebeli együttműködést tapasztalt az ellenzéki önkormányzat és a kormánypárti sajtómunkások között, illetve miként valósul meg egy oldalakon átívelő kínaiakkal való biznisz. S ha már a gazdák érdekei szóba kerültek: Erdélyi Katalin foglalkozott a méhészek bajaival, akik nemrég még az agrárkamara fölhívására tüntettek Brüsszel ellen, hogy ne engedje be az Unióba az olcsó ukrán importmézet. Az Agrárminisztérium akkor azt ígérte, hogy megvédi őket, de ebből az lett, hogy engedélyezték a behozatalt. Az indoklás szerint erre az exportra dolgozó csomagolócégek miatt van szükség. Azóta az ágazat – stílszerűen – egy fölbolydult méhkasra hasonlít. És ráadásul ez a terület sem marad ki a kínai nyomulásból, mert mint közben kiderült, a hazai méhészekre is a kínai dömping jelenti a legnagyobb veszélyt.

Az igazi vidékiség azonban Budapesten jelentkezik. Mázas cseréppel fedett gigacsűrt építtet a Városliget szomszédságában az állami támogatásokkal és ajándék ingatlanokkal kitömött Magyar Művészeti Akadémia. A templomra, csűrre és palotára is hasonlító épület a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új székhelye lesz. Ez a kisebbik gond. A nagyobb az, hogy már a tervezése is 3,4 milliárdba kerül.

Bár, hogy végül mennyibe fog kerülni, azt soha nem lehet tudni az elején. Ahogy az állandó tendernyerteseknél történni szokott, folyamatosan és menet közben drágul az ajánlat, még akkor is, ha eleve túlárazásgyanús az ajánlat. Például Balásy Gyula esetében, akivel Katus Eszter egy ideje foglalkozik. Az állam állandó kommunikációs és rendezvényszervezési partnere idegesen reagált arra, hogy olyan táblázatok szivárogtak ki cégcsoportjától, amelyek szerint teljesen abszurd árú tételeket számolnak el. Az Átlátszó panaszt tett az Integritás Hatóságnál.

Az adás végén még volt egy kedélyes csevej arról, hogy lehet, hogy inkább nekünk kéne pályázni az Integritás Hatóság egymilliárdjára, végül is Balásy mellett nekünk lehet még referenciánk ezen a területen; de inkább annál maradtunk, hogy továbbra is az 1 százalékos kampányra összpontosítunk.

A beszélgetést Hont András moderálta. A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Google Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

SHOW NOTES:

Tavaly a Magyar Nemzet, a Mediaworks és az Origo bukta a legtöbb sajtópert: https://atlatszo.hu/adat/2024/04/18/tavaly-a-magyar-nemzet-a-mediaworks-es-az-origo-bukta-a-legtobb-sajtopert/

Az Integritás Hatóság 1 milliárd forintért kommunikálna a következő 2 évben: https://atlatszo.hu/kozpenz/2024/04/17/az-integritas-hatosag-1-milliard-forintert-kommunikalna-a-kovetkezo-2-evben/

BYD Szeged: kormányhatározat lett arról, hogy a kimaradt földeket is kivonhassák, a korábbi határozatokat elrejtik: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2024/03/19/byd-szeged-kormanyhatarozat-lett-arrol-hogy-a-kimaradt-foldeket-is-kivonhassak-a-korabbi-hatarozatokat-elrejtik/

Tüntetni hívták a méhészeket az EU ellen, majd a kormány beengedte az ukrán mézet: https://atlatszo.hu/kozugy/2024/02/23/tuntetni-hivtak-a-meheszeket-az-eu-ellen-majd-a-kormany-beengedte-az-ukran-mezet/

Csillogó cseréptetős csűr épül Budapesten, csak a tervezése 3,4 milliárdba kerül: https://atlatszo.hu/kozpenz/2024/03/22/csillogo-csereptetos-csur-epul-budapesten-csak-a-tervezese-34-milliardba-kerul/

Túlárazás, kiszivárgott ártáblázat – perrel fenyegetőzik Balásy Gyula cégcsoportja: https://atlatszo.hu/kozpenz/2024/04/08/tularazas-kiszivargott-artablazat-perrel-fenyegetozik-balasy-gyula-cegcsoportja/

Hont András Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/hontandras75
Katus Eszter Facebook-oldala: www.facebook.com/keatlatszo
Erdélyi Katalin Facebook-oldala: https://www.facebook.com/erdelyikata7

Segesvári Csaba Facebook-oldala: https://www.facebook.com/scsatlatszo

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/
Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠⁠twitter.com/atlatszo
Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo
Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás