PODCAST

Portik-titkok nyomában Dezső Andrással és Papp László Tamással

Az Átlátszó podcastjának két régi szakmabeli volt a vendége, az apropó Papp László Tamásnak a Portik Tamással lapunk számára készített, és a börtönparancsnokság által megszakított, majd letiltott interjú volt. A beszélgetés törzsét Dezső András idén megjelent, Portikról szól kötetének állításai adták, így kézenfekvő volt, hogy az érintetteket ültessük le műsorunkban.

Nemrég az Átlátszó nevében Papp László Tamás interjút akart készíteni a magyar alvilág egykori mitikus figurájával, a börtönbüntetését töltő Portik Tamással. A beszélgetés apropóját Dezső András Portikról írt könyve szolgáltatta, munkatársunk az abban foglalt történetekkel, megállapításokkal kívánta szembesíteni a pesti éjszakai élet korábbi ismert figuráját. A Skype-ra és egyórásra tervezett beszélgetést a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoksága engedélyezte is, és az rendben el is kezdődött, Portik válaszolt a föltett kérdésekre. Ám az interjú 18. percében a helyiségbe, ahol Portik tartózkodott, besétált egy főfelügyelőnek nevezett férfi, és technikai okokra hivatkozva leállította a beszélgetést. Kollégánk jelezte, hogy a kép- és hangminőség is kiváló, ennek ellenére megszakították a kapcsolatot, és később sem reagáltak érdemben a büntetés-végrehajtás részéről.

Pedig kevés természetesebb dolog létezik, mint a sajtó érdeklődése Portik személye iránt, aki intézeti gyerekként megjárta a fiatalkorúak börtönét, a bűnelkövetést telefonfülkék fosztogatásával kezdte, és lett a magyar alvilág egyik legbefolyásosabb alakja. Fénykorában a vele foglalkozó rendőrök is intelligens, dörzsölt figurának tartották, kiváló kombinatív és reagáló készséggel, mindamellett kellő kíméletlenséggel és gátlástalansággal.

Nevéhez annyi gyilkosságot kötnek, mint senki máséhoz a magyar bűnözés történetében, ugyanakkor ismerője lehet büntetőjogilag talán már nem is releváns ügyek sokaságának, amelyek ma már a homályba vesznek, de segítenek megérteni a kilencvenes-kétezres évek Magyarországát. No, meg olyan közszereplők történetét, akik közül még most is akadnak aktívak a köz- és üzleti életben. 

Portik a kilencvenes évek derekán volt a csúcson, ahová úgy jutott el, hogy néhány korábbi nehézfiú fölkarolta, és viszonylag fiatalon a legismertebb olajos cég, az Energol marketingigazgatója lehetett. Miután meggazdagodott – későbbi perek későbbi tanúvallomásai szerint –, totális irányítást szeretett volna gyakorolni a szervezett bűnözés fölött, ezzel a szándékkal hozhatóak kapcsolatba a kilencvenes évek gyilkosságai.

1997-ben adtak ki ellene elfogatóparancsot, de addigra már szökésben volt, és 2003-ban került csak elő, amikor a könnyebben bizonyítható cselekmények már elévültek. Ezt követően üzletemberként igyekezett előadni magát, és próbált prominensek körében mutatkozni, valamint jól értesültnek, sőt érintettnek mutatkozni politikai ügyekben is. Erről és a korábbi évekről, már letartóztatását követően beszélt az Átlátszónak, melynek során elég meredek kijelentéseket tett Pintér Sándorral, Habony Árpáddal és rokonságával, illetve másokkal kapcsolatban.

A személyét övező ködösítések, túlzások mindig részét képezték a Portik-legendának, amely csak szövevényesebbé vált a letartoztatását követően. Erre végül 2012-ben került sor, és azóta több ítélet is született vele szemben, így a Prisztás- és a Fenyő-gyilkosság ügyében. Mindeközben újabb vádemelés is történt vele szemben, és a hatóságok más ügyeket is vizsgálnak. 2019-ben hatalmas mennyiségű felvétel került elő, amely Portik és a korábbi médiavállalkozó, az Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás közti beszélgetéseket tartalmazta – ugyanis mint kiderült, Portik az összes ilyen párbeszédet rögzítette. 

Számtalan ügyet és egyes ügyek részleteit a mai napig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni. Egyes gyilkosságokkal kapcsolatban, amelyekben volt társai és ellenfelei Portikra vallottak, nem vádolták őt meg. Ahogy a pártszékházaknál és politikusok házánál a kilencvenes években történt robbantások miatt sem. Akadnak kérdőjelek Pintér Sándor szerepét illetően is: mennyiben motiválta a Portik elleni eljárásokat a belügyminiszter becsvágya, vagy csupán a dolgok haladtak a maguk – lassú – kerékvágásában, illetve a hivataloson túl van-e még másfajta kapcsolat az egykori főrendőr és Portik körei között?

Ezeket a kérdéseket is boncolgatja az Átlátszó podcastja, amelyben Hont András vendégei szakmabeliek és a letiltott interjú szereplői: Dezső András és Papp László Tamás újságírók. 

 

Dezső András a kilencvenes évek óta foglalkozik újságírással, 1999-től 2001-ig az Index külső munkatársa, 2003 és 2013. között a hvg.hu újságírója, majd ismét az Indexnél ír 2020-ig, onnantól újra a HVG-nél dolgozik. Szerzője volt a városi legendákkal foglalkozó urbanlegends blognak, a médiaátverésekről szóló Hackni című dokumentumfilm főszereplője. Kétszer nyerte el az oknyomozó újságíróknak járó Göbölyös Soma-díjat és két éve a Joseph Pulitzer-emlékdíjat. A magyar alvilággal régóta foglalkozik, a hazai szervezett bűnözés történetéről Maffiózók mackónadrágban címmel könyvet is írt, de jelent meg kötete a kokainról és a magyarországi kémsztorikról is. Idén tavasszal látott napvilágot Portik Tamásról írt munkája, a Nagyfőnök. Erről írt részletes recenziót Papp László Tamás, aki szintén két és fél évtizede foglalkozik újságírással.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

SHOW NOTES:

Rádi Antónia kritikája Dezső András Maffiózók mackónadrágban című könyvéről: https://szakirodalom.atlatszo.hu/2019/06/12/maffias-ablak-zsiraf-asszony-feritol-zubovics-gyulaig/

Papp László Tamás írása a Nagyfőnökről: https://atlatszo.hu/kult/2023/06/29/egy-legendas-bunozo-eletrajza-amiben-pinter-sandor-szinte-szent/

Hont András Facebook-oldala: www.facebook.com/hontandras75

Dezső András Facebook-oldala: https://www.facebook.com/dezsoandraskonyvei

Az Átlátszó Facebook-oldala: www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumblr-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás