PODCAST

Listák és paloták – Besztof Átlátszó

Havi összefoglaló podcastadásunkban ezúttal a kórházi várólisták, illetve a leggazdagabb magyarok rangsorát veséztük ki. S ha már gazdaság: a várban épülő József főhercegi palota körüli anomáliák is szóba kerültek.

Nem mindegy, milyen listára kerül az ember – és nem is a véletlen műve, hanem a zsebe határozza meg. Van, aki hajlandó lenne fizetni azért, hogy felkerüljön egy listára, egészen pontosan annak az elejére, más meg azért, hogy lekerüljön egy másikról. Mondjuk, nem biztos, hogy siker koronázza az erőfeszítéseit – legalábbis azon listák esetében, amelyeket az Átlátszó munkatársai vizsgáltak, biztosan nem. A nagy többség hiába próbálná anyagilag is ösztökélni, hogy a műtétekre várakozók közt előrébb kerüljön, a jelenlegi kapacitások, leterheltség ismeretében ez sem segít. Meg különben is: melyik várólistán akarna előre jutni? Az derült ki a várólistákkal foglalkozó cikksorozatunkból, hogy a párhuzamos valóságok már e téren is léteznek, és a magyar orvosok a hivatalos nyilvántartások mellett egy másikat is vezetnek, amely jóval közelebb áll a valósághoz.

Azt viszont nem lehet egészen pontosan megmondani, hogy a honi leggazdagabbakat rangsoroló kiadványok mennyiben fedik a teljes valóságot, ám az ebben az esetben is bizonyos, hogy az érintettek – szerencsére – azt még nem tudják elérni, hogy ne szerepeljenek e kimutatásokban. Így arról is van képünk, hogy az évek során miként alakult vagyoni helyzetük, kik voltak azok, akik a legnagyobb ütemben gyarapodtak. Meglepetés természetesen nem ért senkit, de legalább látható a pénz útja. Ellenben, ha a magyar állam nagyon akarja, úgy titokban tudja tartani azt is, ami kétségkívül a közre tartozna. Még akkor is, ha egy kiemelt beruházásról van szó, és szabályosan kiböki az ember szemét, ha Pesten közlekedik. Illetve Budán, még pontosabban a budai várban, ahol gőzerővel zajlik az egykori József főhercegi palota újjáépítése, az Átlátszó pedig gőzerővel igyekszik megszerezni az építkezés releváns adatait. Legfrissebb adásunkban ezekről a témákról beszélgettünk.

Szopkó Zita hónapok óta próbálja föltárni, hogy mindazok, akiknek valamilyen komolyabb műtétre van szükségük, mennyi idő alatt tudnak eljutni az orvosi beavatkozásig. Az egyik korábbi adásban már volt szó az ebből leszűrhető szociológiai tanulságokról. Azt is tudtuk, hogy az egészségügyi intézmények által vezetett várólistáknak két típusát különíthetjük el. A kötelező várólisták vezetését a törvény valamennyi szolgáltató számára előírja, összesen 13 beavatkozás tartozik ide. A kapacitáshiány miatt vezetendő várólistákat ezzel szemben csak azokban az intézményekben kell vezetni, ahol a várakozási idő az adott pillanatban meghaladja a 60 napot. Ez további 30 műtétfajtára vonatkozhat. Most szembesültünk vele, hogy ezen kívül létezik még egy harmadik típusú lista is: amit az orvosok maguknak vezetnek, és amely listák a műtétre való várakozási időt jóval reálisabban tartalmazzák, mint a hivatalos kimutatások. Erről az Átlátszó várólistás kérdőívét kitöltők számoltak be, de létét megerősítette a lapunknak nyilatkozó egészségügyi szakértő is.

Pete Luca is részt vett a várólistás projektünk földolgozásában, de eközben tanulmányozta a 100 leggazdagabb magyar listáját is, és adatvizualizációt is készített hozzá. A kimutatásból látható, hogy miként növelték a vagyonukat a leggazdagabb magyarok. Húsz év alatt tizenkétszeresére, ugyanakkor a lista szereplői alig változtak ezen idő alatt. Nem meglepő, hogy azoknak a nevével, akik az elmúlt években kerültek föl a rangsorba, nemcsak a gazdasági hírek között lehet találkozni, hanem a belpolitikával foglalkozó anyagokban is. Közülük is a legnagyobb karriert – nem meglepő módon – Mészáros Lőrinc futotta be, de Tiborcz István sem teljesít rosszul.

Bár nem emeltük név szerint ki, de a 100-ak rangsorában ott található Tiborcz (egykori) üzlettársa, Paár Attila is, aki résztulajdonosa annak a cégnek, amelyik a legújabb beruházást végzi a budai Várban. Ám, hogy a József főhercegi palota újjáépítése pontosan mit takar, és főleg, hogy mennyibe kerül, azt nemzetbiztonsági okokra hivatkozva az építtető Várkapitányság nem akarta elárulni. Kollégánk Zsilák Szilvia adatigényléses kalandjairól, a Várban folyó beruházásokról és az Alkotmánybíróság elhelyezésének kérdéseiről is szó esik a Besztof Átlátszóban, amely itt hallgatható meg.

A Besztof Átlátszó célja, hogy röviden és lehetőség szerint könnyedén összefoglaljuk, hogy az elmúlt hetekben mivel és miként foglalkoztunk. Legfontosabb sztorijaink lényege legföljebb harminc percben!

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES:

Hónapokat várhatnak titkos nyilvántartásokban betegek, hogy felkerüljenek a kórházi várólistára: https://atlatszo.hu/kozugy/2023/07/31/honapokat-varhatnak-titkos-nyilvantartasokban-betegek-hogy-felkeruljenek-a-korhazi-varolistara/

„Nemzetbiztonsági okokból” nem írták ki, mennyiből épül a József főhercegi palota a Várban: https://atlatszo.hu/kozadat/2023/07/17/nemzetbiztonsagi-okokbol-nem-irtak-ki-mennyibol-epul-a-jozsef-fohercegi-palota-a-varban/

Mészáros 7,7 milliárddal lépett 8 éve a leggazdagabbak listájára, most 660 milliárddal vezeti: https://atlatszo.hu/adat/2023/07/03/meszaros-77-milliarddal-lepett-8-eve-a-leggazdagabbak-listajara-most-660-milliarddal-vezeti/ 

Hont András Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/hontandras75⁠⁠

Zsilák Szilvia Facebook-oldala: https://www.facebook.com/zsilakszilviaujsagiro

Szopkó Zita Facebook-oldala: https://www.facebook.com/szopkozita

Pete Luca Facebook-oldala: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086095854969

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/⁠⁠

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu⁠⁠

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠⁠twitter.com/atlatszo⁠⁠

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo⁠⁠

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás