PODCAST

Vita a migrációról az Átlátszó podcastjában

Lapunk munkatársa és a kormányközeli szervezetek által alapított Migrációkutató elemzője ült le egymással beszélgetni a mostanság talán legtöbbet emlegetett témáról. 

Évek óta központi szerepet játszanak a magyar politikában a külföldről hazánkba érkezők. A kormány a menekültekkel, az ellenzék a vendégmunkásokkal riogat.

A minap a népszámlálási adatokon keresztül mutattuk be a Magyarországon három hónapnál hosszabb ideig tartózkodók valós helyzetét. Mennyien vannak, honnan jöttek, mi célból, mely régiókban, településeken élnek. 

Más módszert követett kollégánk, Segesvári Csaba, aki közvetlenül a szerb-magyar határról készített tudósítást az Átlátszó számára. Videóriportjában beszámolt arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a térségben. Megörökített rohanó, kerítésen átmászó menekülteket, embercsempész-autót, beszélt a helyiekkel, határ menti település polgármesterével, járőrözött mezőőrrel, és végül arra a megállapításra jutott, hogy csak az nem jön át, aki nem akar. 

A félig szír származású, többek közt arab szakon végzett Sayfo Omar a kormányközeli Századvég Intézet és az Mathias Corvinus Collegium által alapított Migrációkutató Intézet vezető munkatársaként hivatalból foglalkozik az emberek országhatárokon átnyúló vándorlásával.

Az Átlátszó újságírója és a Migrációkutató munkatársa Hont András moderálása mellett beszélgetett a migrációról. Szóba került, hogy mit tesznek a magyar és szerb hatóságok a határon, és mit lehetne még tenni, illetve az is, hogy bármilyen határvédelem mellett kiküszöbölhető-e az illegális határátlépés. Az eszmecsere sarkos eleme volt a migráció eredete, az útra kelők motivációi, az országok, ahonnét jönnek, és azok, amelyek befogadják őket. Témát jelentettek a problémák, amelyek az elmúlt évtizedekben Európában fölhalmozódtak, és az embercsempészet mint globális bűnözési forma. A néhol letagadhatatlan véleménykülönbség ellenére a beszélgetés végig konstruktív légkörben folyt, és sok esetben egyet is értettek a résztvevők. 

 

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Google Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

SHOW NOTES:

Csak az nem jön át, aki nem akar – a határkerítésbe vágott kapukon ki-be járnak az embercsempészek Ásotthalomnál: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/11/07/csak-az-nem-jon-at-aki-nem-akar-a-hatarkeritesbe-vagott-kapukon-ki-be-jarnak-az-embercsempeszek-asotthalomnal/

Jelentősen nőtt, de Európában így is alacsonynak számít a hazánkban élő külföldiek száma: https://atlatszo.hu/adat/2023/11/17/jelentosen-nott-de-europaban-igy-is-alacsonynak-szamit-a-hazankban-elo-kulfoldiek-szama/

Hont András Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/hontandras75⁠⁠

Segesvári Csaba Facebook-oldala: https://www.facebook.com/scsatlatszo

A Migrációkutató Facebook-oldala: https://www.facebook.com/migraciokutato

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/⁠⁠

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu⁠⁠

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠⁠twitter.com/atlatszo⁠⁠

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo⁠⁠

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás