PODCAST

Könnyű pénzek, nehéz pályák – podcast az Átlátszó gyakornokaival

Rendhagyó adással jelentkezik az Átlátszó podcastja.  Ezúttal gyakornokaink voltak a vendégek, akiknek a közelmúltban cikkei jelentek meg az oldalunkon. 

Az Átlátszó tavalyelőtt ősszel indította gyakornoki programját, amelybe a tényfeltárás iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését vártuk. A program már a harmadik fázisába lépett, és új kollégáink mindegyike saját munkával jelentkezett az elmúlt időszakban. A cikkek nagy előnye, hogy – fogalmazzunk így – az átlagembereket érintő nehézségek és bosszúságok szolgáltatták hozzájuk a témát. 

Szabó-Gödri Rita a gyermekszépségversenyek világába kalauzolta el az olvasókat, pontosabban az ezzel kapcsolatos átverések szövevényébe. A Little Miss Hungary „licenctulajdonosa” munkák és utazások ígéretével csalt ki változatos összegeket szülőktől. A cikk megjelenését követően a szervező e-mailben jelentkezve próbálta meg eltávolíttatni a róla szóló anyagokat, és amikor ezzel nem járt sikerrel, akkor magánnyomozásba kezdett gyakornokunk után.

Kalandos utóélete volt annak az írásnak is, amelyet Kiss Soma jegyzett Szopkó Zitával közösen. A cikk arról szólt, hogy egyes cégek pár ezer forintos állapotfelmérés után súlyos betegséggel ijesztik meg az időseket, hogy aztán egy több százezer forintos termék megvásárlására beszéljék rá őket. A közérzetjavító termékeket árusító, nyugdíjasokra specializálódott biznisz mögött egy régóta működő és eléggé prosperáló társaság áll. Az anyag folytatásában szerzőpárosunk arról írt, hogy ez a módszer már a NAV és a Gazdasági Versenyhivatal látókörébe is bekerült. 

Merőben más témában írt Varga Virág, aki a tanárképzéssel kapcsolatos problémáknak eredt nyomába. Ismeretes, hogy az akut tanárhiányt az osztatlan képzés jelentős könnyítésével igyekszik a kormány megoldani, és így minél gyorsabban a közoktatásba terelni az egyetemi hallgatókat. Az egyik cikk az átalakított tananyagról és az annak oktatása során szerzett tapasztalatokról szól, egy másikban pedig azt vizsgálta meg gyakornokunk, hogy kiket vonz az ilyen módon könnyített tanárképzés. A sok bemutatott adatból az elsőként szembetűnő volt, hogy a fiatalok és a férfiak körében alig vonzó a tanári pálya.

Gyakornokainkkal ugyanakkor beszélgettünk a pozitív visszajelzésekről is, amelyeket a cikkeik után kaptak, illetve, hogy számukra mennyire bizonyult hasznosnak és érdekesnek a témával való foglalkozás. Szó esett arról is az adásban, hogy miként kerültek kapcsolatba az újságírással, illetve egy mai fiatal milyennek látja a médiát, és például arról is, hogy miként hat az influenszerség a tájékoztatásra. 

 

A podcast műsorvezetője Hont András volt.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Google Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

SHOW NOTES:

Az átalakított tanárképzés tapasztalatai: kevesebb tananyag, több tanítási gyakorlat: https://atlatszo.hu/oktatas/2024/02/08/az-atalakitott-tanarkepzes-tapasztalatai-kevesebb-tananyag-tobb-tanitasi-gyakorlat/

Győzikével és Nagy Feróval hirdeti magát a pulzáló mágnesterápiával házaló cég: https://atlatszo.hu/kozugy/2024/01/23/gyozikevel-es-nagy-feroval-hirdeti-magat-a-pulzalo-magnesterapiaval-hazalo-ceg/

Szép gyerekek, csúnya lehúzások: a pénzük után futva többen is feljelentették a Little Miss Hungary szervezőjét: https://atlatszo.hu/kozugy/2024/02/07/szep-gyerekek-csunya-lehuzasok-a-penzuk-utan-futva-tobben-is-feljelentettek-a-little-miss-hungary-szervezojet/

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/⁠⁠⁠⁠

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠⁠⁠www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu⁠

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠⁠⁠⁠twitter.com/atlatszo⁠

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo⁠

Az Átlátszó Tumblr-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás