PODCAST

Magától dráguló híd, leálló huszárgyár, letiport növények: oligarchamustra a Besztofban

Podcastunkban az elmúlt hetek témáiból válogatunk, a cikkek szerzői mesélnek az ügyek hátteréről. Ezúttal kedves ismerőseink kerültek terítékre, akiknek viselt dolgaiba rendre beleütközünk.

Az egyszeri tényfeltáró élete nehezen képzelhető el a NER kedvenc beszállítói és üzletfelei nélkül. Úton-útfélen és vasúti összekötőn is belebotlik. Erdélyi Katalinnal is így történt, aki jó ideje figyeli a legkülönfélébb tenderek alakulását. A múlt hónapban újból szeme elé került a déli összekötő vasúti Duna-híd ügye, amely összekötő hidat már tavaly átadtak, de így is sikerült egy év alatt drágulnia a már korábban befejeződött kivitelezésnek.

A projekt nagy részét természetesen az Unió finanszírozta, és még természetesebben Szíjj László cége nyerte el a megvalósítást, és még annál is természetesebben Mészáros Lőrinc érdekeltsége volt az egyik alvállalkozó. Mindenesetre a hídon jelenleg van egy olyan vágány, amelyet nem lehet bekötni a vasútforgalomba, és kérdés, hogy a közeljövőben erre lesz-e lehetőség. Erről és a kivitelezés egyéb kérdéseiről is mesélt az Átlátszó munkatársa, aki más esetekben is bőven találkozik Szíjj László nevével.

A parlamentben is szóba került az az Átlátszó-cikk, amely a rejtélyes kaposvári Gidrán-gyárral foglalkozott. A gidrán egy magyar lófajta neve, de ez a Gidrán valójában páncélozott, török harckocsi, amelyből pár éve a békepárti kormány rendelt néhány tucatot, de nem közvetlenül a török gyártótól, hanem egy török oligarcha és – meglepetés! – Szíjj László közös cégétől. A jármű annyira megtetszhetett az illetékeseknek, hogy egyből elhatározták, hogy Magyarországon is gyártanak ilyet, természetesen az említett cég közreműködésével. A gyárat tavaly föl is avatták, idén januárban pedig látogatást tett az üzemnél Szalay-Bobroviczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki egyből posztolt is egyet – mégpedig a huszárokról.

 

Eddig, gondoljuk, követhető. Csakhogy, mint augusztusban megírtuk, a gyárnál semmiféle tevékenység nem észlelhető. Erre kérdeztek rá a parlamentben a honvédelmi miniszternél, aki a gyártó cég magánügyének titulálta, hogy ott folyik-e munka, ami annyira nem folyik, hogy időközben a cég honlapjáról is lekerült minden, ami a honi Gidrán-gyártásra utalt.  

Az viszont nagyon is látható, ami akkumulátorgyártásra utal ebben az országban, és erről már Bodnár Zsuzsa beszélt, akinek szintén volt módja oligarchára bukkanni munkája során. A gödi Samsung-gyár vízközmű-munkáit – hogy, hogy nem – Mészáros Lőrinc cége végzi. A cechet pedig az állam állja – potom 32 milliárd értékben. Eddig sima ügy, ám a munkálatok során a kivitelezők természetvédelmi területen fokozottan védett növényeket tiportak el, amely ügyben eljárás is indult. Munkatársaink többször jártak és forgattak a helyszínen, és rendre azt tapasztalták, hogy az ígéretekkel ellentétben semmilyen óvintézkedés nem történt a természet megkímélésére. 

Bodnár Zsuzsával arról is szót ejtettünk, hogy miként viszonyulnak a természetdúláshoz a helyiek, és úgy általában mi jelenleg a helyzet az akkugyárakkal és a lakossági tiltakozásokkal, illetve azt is megemlítettük, hogy az Átlátszó akkus cikkei visszhangot váltottak ki Németországban is. A műsor végén még képzeletben ellátogattunk a Mészáros-birodalom szívébe, és áttekintettük, hogy miként áll a felcsúti Disneyland fejlesztése, ahol éppen újfent korcsolyapályát és korcsolyákat szereznének be.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

SHOW NOTES:

Tavaly átadták, most 36 milliárd fölé drágult a déli összekötő vasúti Duna-híd felújítása: https://atlatszo.hu/kozpenz/2023/10/05/tavaly-atadtak-most-36-milliard-fole-dragult-a-deli-osszekoto-vasuti-duna-hid-felujitasa/

A honvédelmi miniszter úgy csinál, mintha a Gidrán-gyárhoz nem lenne köze az államnak: https://atlatszo.hu/impakt/2023/09/22/a-honvedelmi-miniszter-ugy-csinal-mintha-a-gidran-gyarhoz-nem-lenne-koze-az-allamnak/

Mészárosék munkagépei fokozottan védett növényeket tiportak el a gödi akkugyár vízvezetéke miatt: https://atlatszo.hu/kornyezet/2023/09/20/meszarosek-munkagepei-fokozottan-vedett-novenyeket-tiportak-el-a-godi-akkugyar-vizvezeteke-miatt/

Hont András Facebook-oldala: www.facebook.com/hontandras75

Erdélyi Katalin Facebook-oldala: https://www.facebook.com/erdelyikata7

Bodnár Zsuzsa Facebook-oldala: https://www.facebook.com/bodnarzsuzsaujsagiro

Az Átlátszó Facebook-oldala: www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumblr-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás