PODCAST

Poloskák, kamerák, kavicsok: Átlátszó Besztof

Ismét eltelt egy hónap, és ismét összegezzük az elmúlt hetek legfontosabb átlátszós tartalmait. Számunkra sohasem volt kérdés, hogy „le kell menni vidékre”, sztorijaink egy jelentős része a vidéki Magyarország eseteit tárja föl. Most éppen a nyugati végeken történteket, de foglalkoztunk azzal is, hogy mi van keleten, pontosabban a határon túl, még pontosabban, hogy a háborúban milyen történések vannak, amelyek minket is érintenek. 

A Vas megyei Szentgotthárdon készült az a videó, amelyet az Átlátszó augusztusban bemutatott. A felvételen látható, hogy mentálisan sérült beteget lepnek el az ágyi poloskák, amelyeket hiába tartanak éjjeli állatnak, azok már nappal is előjönnek. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozó intézménnyel folytatott nehézkes kommunikációról és a helyzet föltárásáról számolt be Segesvári Csaba munkatársunk, akivel arról is beszélgettünk a podcastban, hogy a felelősség vajon kié lehet, és mi történt a cikk megjelenése óta.

Csaba elmondása szerint az eset azon kevés ügy közé tartozik, amikor jó megélni az újságíró létet, mert valamelyest eredményre vezetett az Átlátszó munkája.

Győr mellett ugyanakkor merőben más probléma borzolta a kedélyeket. Pontosabban az évek óta a piacról élő kavicsbánya tulajdonosainak és alkalmazottainak kedélyét, akiknek egzisztenciáját egy rövid útszakaszra kihelyezett korlátozó tábla meg tudja ingatni. Katus Eszterrel azt boncolgattuk, hogy mennyiben az utak állapota aggaszthatta a táblát kihelyező állami közútkezelőt, netán van-e szerepe a dolgok ilyetén alakulásában a helyzeten hasznot húzó cégnek, amely mögött – hogy, hogy nem – a miniszterelnök unokaöccse, Orbán Dávid sejlik föl.

Nyugat-Magyarországtól messzebbre kellett tekinteni, hogy látható legyen Kijev orosz rakétatámadása májusban, de Oroszországból sem lett volna egyszerű nyomon követni a becsapódásokat. Mégis pár órával a támadás után orosz propagandacsatornák már felvételeket tettek közzé – de nem műholdperspektívából. Az eset után nem sokkal ukrán szakértők a kínai gyártmányú térfigyelőkamerákat tették felelőssé, a gyártó cégek pedig hasítanak az orosz piacon is. Az ebben rejlő biztonsági kockázatról mesélt Zubor Zalán, és elmondta, hogy emiatt mely országok milyen ellenlépéseket tettek e termékekkel szemben. Arról is beszélt, hogy ennek ellenére mely magyar szervezetek használják ezeket az eszközöket, és mely objektumoknál jelenthet ez veszélyt.

A Besztof Átlátszó célja, hogy röviden és lehetőség szerint könnyedén összefoglaljuk, hogy az elmúlt hetekben mivel és miként foglalkoztunk. Legfontosabb sztorijaink lényege legföljebb harminc percben!

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

 

SHOW NOTES:

Kiszivárgott videó: tetőtől talpig ágyi poloskák lepik el az ápoltat a szentgotthárdi otthonban: https://atlatszo.hu/kozadat/2023/08/09/kiszivargott-video-tetotol-talpig-agyi-poloskak-lepik-el-az-apoltat-a-szentgotthardi-otthonban/ 

Ellehetetlenítették a riválist, felpörgött Orbán Viktor unokaöccsének kavicsbányája: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/08/18/ellehetetlenitettek-a-rivalist-felporgott-orban-viktor-unokaoccsenek-kavicsbanyaja/ 

Magyarország továbbra is használ kockázatos kínai biztonsági rendszereket, amik már több országban feketelistán vannak: https://atlatszo.hu/kozugy/2023/08/14/tobb-nyugati-orszag-betiltotta-ukrajna-szabadulna-toluk-magyarorszagon-tovabbra-is-nepszeruek-a-kockazatos-kinai-biztonsagi-rendszerek/ 

Hont András Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/hontandras75⁠⁠

Katus Eszter Facebook-oldala: https://www.facebook.com/keatlatszo

Segesvári Csaba Facebook-oldala: https://www.facebook.com/scsatlatszo

Zubor Zalán Facebook-oldala: https://www.facebook.com/ZuborZalanHivatalos

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/⁠⁠

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu⁠⁠

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠⁠twitter.com/atlatszo⁠⁠

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo⁠⁠

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás