Szeged

BYD Szeged: kormányhatározat lett arról, hogy a kimaradt földeket is kivonhassák, a korábbi határozatokat elrejtik

Még az ünnepek előtt jelent meg a Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával, hogy azokat a korábban kimaradt földterületeket is beruházási célterületté nyilvánítják, melyek kimaradtak, de ennek ellenére a kormányhivatal kivonta őket. Ezekről a földekről írtuk meg, hogy jogalap nélkül döntött róluk a hivatal. A kormány lépett, a hivatal a nyomokat láthatatlanná tette.

„Ez az oldal nem olvasható nyilvánosan. Térjen vissza a kezdőlapra és keressen ott kattintható hivatkozásokat” – ez fogadja azokat, akik múlt heti cikkünk alapján szeretnék megnézni a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal honlapján a határozatot, melyben a főispán olyan kormányhatározatokra hivatkozva indította el Szeged környéki földek kivonását, melyekben az érintett területek nem szerepeltek.

Ahogy megírtuk, a határozatban az áll, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya 18 földterület tulajdonosát értesíti hirdetményben, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata meghatalmazottja a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & Mckenzie Ügyvédi Iroda kérésére „beruházási célterület céljából – termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozat került kiadásra 2024. február 13-án”. Mintegy 15,5 hektárról volt szó. A munkákhoz már hozzá is kezdtek, erről múlt héten írtunk a környékbeli gazdák információja alapján.

Arról is írtunk, hogy a kormányhivatal nem válaszolt az Átlátszó kérdéseire. Azt kérdeztük, miként döntöttek olyan területek kivonásáról, mely nem tartoztak akkor a beruházás alá. A kérdéseket március 6-án küldtük el, március 8-án egy újabb hirdetmény került fel – szintén hibaüzenet olvasható ma már a helyén – a kormányhivatal oldalára. Ebben az áll, „a termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozat visszavonása került”.

Magyarázat nincs, a visszavonás az ügyvédi iroda kérésére történt. Kerestük akkor a várost, hiszen a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & Mckenzie Ügyvédi Iroda az önkormányzat megbízására jár el, de azóta sem válaszoltak, miként lehet, hogy kvázi törvénytelenül indult el több terület kivonása.

De nincs megállás, ha külföldi beruházó érdekeiről van szó: a Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor s.k. aláírásával a Kormány 1057/2024. (III. 13.) Korm. határozata, mely módosította a Szeged megyei jogú város külterületén fekvő földrészletek beruházási célterületté nyilvánításáról szóló 2023-as kormányhatározatot. Ebben már felsorolták a korábbiból kimaradt földeket, így azokat is ki lehet vonni a művelés alól.

A történet tanulsága, hogy a kormány, amit akar, az gőzerővel elintézi. Vagyis, ha kell határozatot módosít, csakhogy teret adjon a kínai BYD beruházásnak.

Segesvári Csaba

Címlapfotó: a szerző felvétele

Megosztás