Mutyimondó

Hová folyik az MVM-leányok pénze? Milyen a vidéki hajléktalansors? | Heti Mutyimondó

Politikavezérelt és hipokrita támogatási gyakorlatot folytat nem csak az MVM, hanem a leányvállalatai is – ez derült ki Demeter Márta LMP-s társelnök közadatigényléséből, amelynek adatait az Átlátszó mutatta be a héten. A hajléktalanok elleni kormányzati össztűz következményeivel két cikkben is foglalkoztunk: országos körképünkből az derült ki, hogy be sem férne minden utcán élő a szálláshelyekre. Egy HIV-pozitív, kerekes székes fedél nélküli férfi sorsát pedig videóriportban mutattuk be. Kiderítettük azt is, hogy költségvetési csalási ügyben merült fel a határzár-kerítés Fidesz-közeli üzemeltetőjének neve.

Az MVM leányvállalatai is kormánybarát civil szervezeteket támogatnak, rejtett pártfinanszírozást gyanít Demeter Márta

Határon túli médiára, Lezsák Sándor népfőiskolájára, Hegedűs Zsuzsa alapítványára – egyebek mellett ilyesmire áldoztak az MVM leányvállalatai. A cégcsoport vállalatainak 2010-2018-as civil támogatásait Demeter Márta, az LMP társelnöke adatigényelte ki.

Vidéken egyelőre nincs hajléktalanüldözés, de akik nem férnek be a szálláshelyekre, elbújtak

Csak ne legyen nagyon hideg – miskolci civil szociális önkéntes foglalta így össze a helyi hajléktalanhelyzetet tudósítónknak. Körképünkből kiderül, hogy hiába országos hatályú a NER szégyentörvénye, a fedél nélkül élők kriminalizálása elsősorban Budapesten zajlik. Miközben sokan élnek utcán vidéki nagyvárosokban is, Miskolcon például a lakosság fél százaléka. Sok városban komoly gondot okozna, ha a törvény szigora miatt az összes hajléktalan megindulna a szállásokra: egyszerűen nincsen annyi hely számukra.

Költségvetési csalási ügyben merült fel a határkerítést milliárdokért üzemeltető cég neve

A Békés Megyei Főügyészség 2013-as vádirata szerint a most milliárdokért határkerítést építő és üzemeltető Metalcom Zrt. egy költségvetési csalási ügyben valótlan tartalmú számlákat állított ki három állami és európai uniós finanszírozású távközlési projekttel kapcsolatban. A cég vezetőit mégsem vádolták meg – Polt Péter legfőbb ügyész 2014-ben homályos tartalmú válaszban hárította el a miértre vonatkozó országgyűlési képviselői kérdést.

Az elmúlt héten ezen kívül egyebek mellett:

  • videóriportot közöltünk a hajléktalanszállásokról kitiltott HIV-pozitív, kerekes székes fedél nélküli férfi kálváriájáról,
  • megírtuk, hogy Belgrádban is járt az Orbán Viktor által is használt osztrák magánrepülőgép. Éppen azokban a napokban, amikor a hazájában büntetett volt macedón miniszterelnök különös magyar menedék-kérelme miatt erős figyelem irányult a balkáni útvonalakra,
  • észrevettük, hogy közel 6 milliárd forintért újítja fel a West Hungária Bau a Nemzeti Nyomozó Iroda új központját,
  • kigyűjtöttük a nemzeti tőkésosztály által az elmúlt három hónapban elnyert megbízásokat a Közbeszerzési Értesítőből. A Mészáros család különböző cégei 2018-ban október végéig összesen 256 milliárd forint értékű tenderen győzedelmeskedtek.

További cikkeink



Megosztás