Heti lapszemle

Diplomáciai műbalhé az oroszokkal, felszívódó milliárdok az áfacsaló hálózatban – Heti lapszemle

24: önkormányzati fogdmegek zaklatják a csepeli hajléktalanokat

Az a cél, hogy féljenek – mondják a biztonsági szolgálat emberei, akik a csepeli önkormányzat megbízására hivatkozva vegzálják az otthontalanokat. A 24.hu stábja riportozott a helyi közterületen, egyebek mellett ilyen mondásokat rögzített a háromfős „kommandó” tagjaitól: „Régen ugyanúgy gondolkoztam a hajléktalanokról, mint te, vagy a liberálisok. Hogy jaj, szegények, hát így jártak, segítsünk nekik. Most? Ledarálnám mindet”. „Ha megsajnálod, legyőztek. Ezt akarják”. Az érintettek pedig arról számoltak be, hogy több verés, rugdosás is történt, az önkormányzat egyelőre nem reagált, arra a kérdésre sem, hogy mennyibe kerül a „kommandó” működtetése.

Direkt36: diplomáciai műbalhé az oroszokkal Szkripal-ügyben

Idén tavasszal Magyarország, számos nyugati államhoz hasonlóan úgy döntött, hogy a Nagy-Britanniában élő egykori orosz kém, Szergej Szkripal megmérgezését követően szolidaritást vállal az Egyesült Királysággal, és kiutasít egy orosz diplomatát. A Szkripal-ügyre adott magyar választ valójában szándékosan úgy vezényelték le, hogy az a két ország különleges kapcsolatát ne veszélyeztesse. Dokumentumok, háttérbeszélgetések mutatják, hogy mindkét ország nagyon is odafigyelt rá, hogy ne okozzon a másiknak valódi kárt, miközben a felszínen formálisan kölcsönösen elítélték egymást. Egy diplomáciai jelentés szerint például az orosz külügyminisztérium biztosította a moszkvai magyar nagykövetet, hogy a magyar-orosz kapcsolatok nem fognak megromlani.

G7: adómilliárdokat tüntet el egy kormánykapcsolatokkal is rendelkező bűnszervezet

Az ismert magyar cégekkel együttműködő, folyamatosan rengeteg készpénzt létráztató áfacsaló lánc kapcsolatai magasra vezetnek. Bártfai-Mager Andrea volt férjének, a vizes vb-t szervező nonprofit kft. gazdasági igazgatójának, Balogh Sándornak a testvére, a szerencsi Balogh Péter állt annak az áfacsaló hálózatnak a közepén, melyet a hetekben kapcsolt le a NAV. A portál részletesen beszámol róla, hogyan osztották vissza az adó elcsalásával azokat a milliókat, melyeket például raliautókon elhelyezett matricák túlárazott reklámaiért fizettek. A csaló hálózat úgy kerülte el az adófizetést, hogy létrehozott egy láncolatot, amely papíron sporthirdetésekkel foglalkozó cégből állt, ezeket strómanokkal működtették. A lánc végén mindig volt egy olyan cég, amely nem adózott, nem adott le bevallást, a tulajdonosa pedig eltűnt, ezeket a cégeket később átírták olyan valaki nevére, aki vagy egy borsodi mélyszegény, vagy egy külföldi, jellemzően ukrán állampolgár. Ugyanezt a módszert alkalmazták építőipari beruházásokkal vagy szoftverekkel is.

24: Hamis pecséteket használtak igazságügyi orvosszakértők

Éveken át dupla fizetést biztosítottak maguknak a Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének munkatársai. A recept egyszerű volt: az igazságügyi orvosszakértők, miközben zsebre tették az egyetem által folyósított teljes közalkalmazotti bérüket, vállalkozóként is benyújtották a számlát a munkahelyükön, munkaidőben elvégzett hatósági kirendelésekért. A szakértői vizsgálatok elkészítése után a rendőrséggel és a bírósággal a saját számlájukra utaltatták a pénzt, ezzel lényegében ugyanazért a munkáért két fizetést kasszíroztak. A magánszámlákra térített pénz végösszege a több száz milliós nagyságrendet is elérheti. Az intézet munkatársainak nagy része hamis vállalkozói pecsétet használt az eljárásokban, amelyekkel összemosták saját cégüket az egyetemmel.

RTL Klub: évi 440 halott kórházi fertőzésben

440-en biztosan meghaltak tavaly kórházi fertőzésben, több mint 15 ezren pedig megbetegedtek – ez derül ki a most nyilvánosságra hozott adatokból. 15 ezer 389 magyar állampolgár esetében regisztráltak ilyen esetet. A szakember szerint az esetek egy részét nem is jelentik az intézmények, tehát a szám jóval magasabb is lehet.

Címlapkép: Direkt36

Megosztás