élő közvetítés

„Mégis mi folyik itt?!” – így tüntettek a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt az Elios-ügy miatt

Annak ellenére, hogy az OLAF súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios közvilágítási pályázatainál, a magyar rendőrség nemrégiben megszüntette a nyomozást arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény. Nagyjából egy-kétszáz ember tüntetett emiatt hétfő este a Nemzeti Nyomozó Iroda budapesti épülete előtt.

Az Elios több mint 30 magyarországi település közvilágítását korszerűsítette az elmúlt években. A beruházásokat nagyrészt európai uniós forrásokból finanszírozták az önkormányzatok, és emiatt kezdett vizsgálódni az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF az ügyben.

Közel két évig tartó nyomozásuk során a brüsszeli ellenőrök a közbeszerzéseknél szervezett csalás nyomaira bukkantak, emiatt az Európai Bizottságnak 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolták. Emellett az OLAF a feltárt szabálytalanságokról szóló jelentését 2018 elején vádemelési javaslattal továbbította a magyar hatóságoknak.

A rendőrség nem talált felelőst, Tiborczék helyett a magyar adófizetők bűnhődnek az Elios-ügyben

Hiába állapította meg az EU csalás elleni hivatala (OLAF), hogy Orbán Viktor miniszterelnök vejének volt cége, az Elios Zrt. súlyos szabálytalanságokat követett el több tucat uniós finanszírozású projektben, a magyar nyomozó hatóságok megszüntették a nyomozást az ügyben.

A Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytatta le. Nem kapkodták el a dolgokat, csak júliusban foglaltak le iratokat, de aztán hamar végeztek. November elején pedig bejelentették, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. Azt nem voltak hajlandók elárulni, hogy egyáltalán bárkit kihallgattak-e, és kiderült, hogy sem az Elios mintaprojektjének számító hódmezővásárhelyi projekt, sem a siófoki iratait nem kérte be a „mindenre kiterjedő” nyomozás során.

Az Eliosban az OLAF által vizsgált időszakban tulajdonos volt Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István. Emiatt a közvéleményben erősen él a gyanú, hogy nem volt elég alapos a rendőrségi nyomozás.

Hétfőn koraeste a Főnix Mozgalom szervezett az ügy miatt tüntetést az NNI budapesti épülete elé, amelyet az Elios közvilágítási megbízásaira utalva fényekkel világítottak meg. A nagyjából egy-kétszáz fő részvételével zajló eseményt élőben közvetítettük a Facebook-oldalunkon, a videó itt visszanézhető:

Címlapkép és videó: Dohi Gabriella

Megosztás