Mutyimondó

Térkőveszély a Fertő-tónál, és három használhatatlan tanuszoda

Helyszíni riportot készítettünk Fertőrákoson, ahova a helyiek tiltakozása ellenére a kormány egy hatalmas turisztikai központot akar építeni. Megnéztünk 3 tanuszodát, amelyek bő 1 milliárd forintba kerültek, de még mindig nem lehet úszni bennük. Interjút készítettünk Hadházy Ákossal a Simonka György elleni vádemelés kapcsán, és interaktív ábrákon mutattuk be a magyar királyokat.

Helyi lakosokkal és Ausztriával is konfrontálódik a kormány a Fertő-tavi óriásberuházás miatt

Legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épül majd a tóparton. A strandot már lezárták, a büféseket elzavarták, a kirándulókat biztonsági őrök engedik be-ki, a hajósok csak nyár végéig maradhatnak, és a cölöpház-tulajdonosok attól tartanak, hogy előbb-utóbb nekik is menniük kell. A helyiek szerint fejlesztésre valóban szükség van, de nem ekkora és tájidegen projektre; továbbá amiatt is fel vannak háborodva, hogy a beruházásért felelős állami cég nem válaszol a megkereséseikre. A magyar kormány Ausztriát sem tájékoztatta a közös tavat érintő fejlesztésről, és az UNESCO-val sem egyeztetett a világörökségi területen tervezett beruházásról. Az állami cég az Átlátszó kérdéseire sem reagált, de a helyiek beszédesek voltak.

Eddig több mint egymilliárd forintba került három tanuszoda, de egyikben sem lehet fürdeni

Már két éve fürdőző gyerekektől kellene hangosnak lennie a sásdi, az enyingi és a balassagyarmati tanuszodának. Ehelyett kettőben csak a gaz nő szép csendben, a harmadik pedig hónapok óta átadásra vár. Pedig már a sásdi tanuszoda energetikai korszerűsítésére is nyert százmillió forint uniós pénzt valaki, amire nagy szükség is lesz, mert ha egyszer mégis megépül, a hátrányos helyzetű térségben működő önkormányzat biztos nem tudja majd finanszírozni az üzemeltetést.

A héten emellett:

  • interjút készítettünk Hadházy Ákossal a Simonka-ügyről
  • interaktív ábrákra tettük a magyar királyokat
  • megtudtuk, hogy 10 évre titkosították a határt védő rendőrök számát
  • kiderítettük, kié a Horvátországban lefotózott magyar rendszámú luxusautó
  • beszámoltunk a közmédia egy érdekes közbeszerzéséről

További cikkeink:

Megosztás