MVM-dosszié

Az MVM leányvállalatai is kormánybarát civil szervezeteket támogatnak, rejtett pártfinanszírozást gyanít Demeter Márta

Határon túli médiára, Lezsák Sándor népfőiskolájára, Hegedűs Zsuzsa alapítványára – egyebek mellett ilyesmire áldoztak az MVM leányvállalatai. A cégcsoport vállalatainak 2010-2018-as civil támogatásait Demeter Márta, az LMP társelnöke adatigényelte ki. Részben – kilenc cégtől – meg is kapta, a többieket perli.



Társadalmi célú hirdetés

Nem kevés, összesen 18 leányvállalata van az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek. Az 1300 milliárd forint árbevételű, több mint 9 ezer főt foglalkoztató vállalatcsoport anyacégének „civil” támogatási gyakorlatát korábban az Átlátszó mutatta be: a legnagyobb vihart természetesen a kormánytámogató CÖF félmilliárdos pénzelése kavarta. De egyebekben is a politikának kitett, zsugori és hipokrita donáció rajzolódott ki a közzétett adatokból.

A brüsszeli tüntetést is az MVM szponzorálta – 7 millió forintból demonstrált a CÖF az EP előtt

Tavaly áprilisban a CÖF a CEU miatt demonstrált Brüsszelben az Európai Unió és Soros György ellen, valamint Orbán Viktor mellett. Most kiderült, amit már eddig is sejtettünk, hogy a tüntetés költségeit is az MVM-től kapott támogatásból fedezte a Fidesz kedvenc civil szervezete. Közel 7 millió forintba került a cöfösök kiutazása, étkezése és hollandiai szállása.

A leányvállalatok támogatási gyakorlatát Demeter Márta kérdezte cégenként. A 18 vállalatnak a fele válaszolt, a többieket a politikus beperelte, ezek az eljárások folyamatban vannak. A válaszok alapján megkockáztatható, hogy az alma nem esett messze a fájától, azaz a leányvállalatok civilpénzelési szokása sok hasonlóságot mutat az anyavállalatéval.

Lévai Anikó, Kövér László és Hegedűs Zsuzsa kedvencei

Ráadásul átfedések is vannak: az anyavállalat is tömte például a Lévai Anikó-Kövér László alapította Nemzetközi Gyermekmentő szolgálatot, Hegedűs Zsuzsa Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítványát, a Rákóczi Szövetséget, valamint az erdélyi és felvidéki médiafinanszírozó Határok Nélkül a Magyar Nyelvű Sajtóért Alapítványt. Mit hoz a véletlen szerencse? Az MVM-leányok is támogatandónak találták ugyanezeket a szervezeteket.

A Demeter Márta által megkapott válaszokat, a támogatottak teljes listáját itt böngészheti. Mi az egymillió forintnál magasabb összegű adományozások közül szemezgettünk.

A legjelentősebb civilszponzor az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.: sűrűn szedett 30 oldalas pdf-ben olvashatók a támogatásai. Ha csak a millió feletti tételeket nézzük, akkor is évente bőven egymilliárd forint felett fordítanak jótékony célokra. A legtöbb pénzt, évente félmilliárd forint körüli összeget a helyi energetikai szakgimnázium fenntartására adják. Kapott még számos egyéb olyan cél is, ami ellen nehéz lenne kifogást emelni: paksi dolgozókat segélyező alapítvány, a dolgozók sport és egyéb egyesületei, illetve más karitatív törekvések.

Ide, azaz a kifogástalan célok közé tartozhatna a „gyermek egészségügyi program megvalósítása” is. Kicsit árnyal a képen, hogy a Lezsák Sándor nevével fémjelzett, egyebekben is közpénzben fürdőző lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kapott erre a nemes ügyre 10 millió forintot még 2010-ben az atomerőműtől.

Az atomenergia ellentmondásos társadalmi megítélését is árnyalhatja – azaz Paks felé érzékenyítheti a Tolna megyei közvéleményt -, hogy az erőmű évente több százmilliós összeggel támogatja ilyen-olyan címen a környékbeli településeket a helyi tánccsoporttól a szomszéd falu nyugdíjas- és sportolói klubjáig, sőt, térségfejlesztési alapítványt is tett. Utóbbiban kurátor Máté Péter korábbi szekszárdi fideszes képviselő, jelenlegi polgármesteri tanácsnok és Varga Nelli, Bács-Kiskun megyei fideszes közgyűlési tag.

Külföldre finanszírozó szervezetek

Az összes MVM-leány (mármint azok, amelyek válaszoltak Demeternek) támogatási gyakorlatában megfigyelhető az erős rokonszenv a határon túli magyarság iránt. Sok kicsi sokra megy alapon több MVM-cég is a százezres-milliós tartományban segíti a Rákóczi Szövetséget, egy nagyságrenddel többel a Paks a nagyváradi Szent László Egyesületet, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz kötődő Identitás Egyesületet.

Az MVM Partner listáján találkoztunk a szintén EMNT-közeli Pro Partium, Recosntructio és Mikó Imre Egyesületek nevével: 10-10 millió forint támogatást kaptak 2012-ben. A Magyar Földgáztároló Zrt. a Kincses Kolozsvár Egyesületet segítette 2014-2017-ben évente 8-15 millió forinttal megrendezni a Kolozsvári Magyar Napokat.

Több MVM-cégtől is jutott pár millió a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítványnak, amit a „Közpénzből épül a Fidesz erdélyi hátországa” című cikkünkben mutattunk be részletesen. Az alapítvány a Fidesz-székházba a kilencvenes évek elején bejegyzett Pro Minoritate udóda, Kövér László, Németh Zsolt és az ex-postabankos Madarász László hozta létre, vezető testületei fideszes háttérembereknek adnak sportállást. Legfontosabb tevékenységük, hogy évente részt vesznek a tusványosi fideszes szabadegyetem szervezésében.

Közpénzből épül a Fidesz erdélyi hátországa

A Fidesz által alapított, a határon túli magyarokat segítő, és Tusványost szervező Fidesz-alapítványt, valamint a párt partnereként számon tartott, Tőkés László által létrehozott Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alapítványát is komoly összegekkel támogatták magyar állami intézmények és vállalatok az elmúlt három évben.

Évente 50-100 millió forint, mikor, hogy landolt évről évre Határok Nélkül a Magyar Nyelvű Sajtóért Alapítványnál – de csak 2015-ig. Az erdélyi és felvidéki magyar nyelvű médiák kiadóiban érdekelt alapítványról szintén írtunk, egyebek mellett azt, hogy Simicska bábáskodott a létrehozásánál. A G-nap kenyértörése azonban a donorok szemében fontosabbnak bizonyult a támogatanadó célnál: a Határok Nélkül… forrásai elapadtak, aminek nyomán nehéz helyzetbe került a hozzá kötődő számos sajtótermék is.

Az alapítványnál zajló átalakulásokról szintén többször írt testvérblogunk, az Átlátszó Erdély itt és itt például, a szóban forgó cégnél dolgozó újságírók jelezték, hogy ők is ebből a cikkből értesültek arról, hogy mi a helyzet feléjük.

Az Orbán – Simicska háború járulékos vesztesége lehet Erdély legnagyobb médiacége

A nemrég csődvédelmet kérő Udvarhelyi Híradó Kft. helyzetét bonyolítja a céget tulajdonló alapítvány körüli politikai játszma. A volt ügyvezető „rablógazdálkodása” mellett az Orbán – Simicska háború, valamint a budapesti döntéshozók érdektelensége is nehezíti az Udvarhelyi Híradó Kft. helyzetét.

Fidelitas-közeli jótékonyság és diósdi Fidesz-propaganda

Másik régi ismerősünket, a Jövő Uniója Alapítványt is a szárnyai alá vette az MVM-csoport. Az MVM Partner dobta meg őket 10-10 millióval tavaly és az idén.

Az elsősorban fiatalok, gyermekek megsegítését ígérő alapítványról azt írtuk, hogy ezer szállal kötődik a Fidelitashoz: 2015-ös indulásakor a Fidelitas akkori alelnöke irányította, és az alapítvány körüli Fidelitas-káderek között felbukkan az Új Nemzedék Központ korábbi ügyvezetője, valamint egy, az üzleti életből hosszú évekre kitiltott menedzser is.

Honlapjukon fel is tűntetik a támogatókat, az MVM-csoportot, sőt, külön az MVM-es Mavirt is – amelyik nem válaszolt Demeternek -, de szerepel közöttük az állami Eximbank is.

Demeter képviselőnek feltűnt a listában a Jövő Háza Alapítvány MVM Partneres pénze is. Nem is az összeg nagysága miatt – ami 2015-2016-ban néhány millió forint volt -, hanem azért, mert az alapítvány a pénzt a Mi újság, Diósd? című kiadvány „támogatására” kapta. Márpedig a helyiek – mi is megkérdeztünk egy diósdi bennfentest – abszolút propagandalapként tartják számon az egy ideje inkább online elérhető újságot. A Facebook-oldalukat böngészve ez nem is kérdés egyébként, bár a nemzeti konzultáción túl a helyi kézimunka-tanodát is népszerűsítik.

Diósd egyébként a KDNP-s Aradszki András választókörzete. Aradszki 2014-2018-ban, vagyis a támogatás éveiben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára volt. Ekként – ha tulajdonosként nem is, mert az a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt ekkor -, de szabályozás tekintetében őhozzá tartozott az MVM-csoport is.

Demeter Márta (LMP) mindenesetre így látja:

“Az ügy a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is felvetheti. Az adatok csak megerősítik azokat az eddig is gyakran elhangzott megállapításokat, hogy az állami cégek rendre kormány-közeli szervezeteket támogatnak, tekintet nélkül arra, hogy ezek a szervezetek társadalmilag fontosnak tűnő célok mögé bújnak, vagy egyszerűen csak helyi vagy magánérdekek képviselőiként tűnnek fel. Feltűnő az is, hogy több szervezet is duplán kapott az anyavállalattól és a leányvállalattól is támogatásokat. Nehéz itt másra gondolni, mint hogy így történik a teljes államot átszövő Fidesz-hálózat fenntartása.”

Rádi Antónia

Fotó: Szakál Szebáld/Átlátszó

Megosztás