Mutyimondó

A püspöki stadionba nem mehettünk be, de a Lupa-tó parkolóját körüljártuk

Beszámoltunk róla, hogy Szolnokon fecskefészkek százait verték le egy önkormányzati beruházás során. Szerettük volna megnézni a püspöki stadiont Szegeden, de nem engedtek be minket. Körüljártuk viszont a budakalászi Lupa-tó parkolóját, ami még mindig engedély nélkül üzemel. Készítettünk egy saját verziót Magyarország nemzetiségi térképéből, és beszámoltunk a Budapest világörökségi címével kapcsolatos fejleményekről.

Engedély nélkül üzemel a Lupa-parkoló, 120 ezer ember ivóvizét veszélyeztetheti a környéken

Gerendai Károly cége 2016 nyarán nyitott strandot a budakalászi Lupa-tónál, ami mellett egy parkolót is kialakított a látogatóknak. A parkoló vízbázisvédelmi terület, mert a környékbeli települések 120 ezer lakója a közeli kutakból kapja az ivóvizet. Emiatt a parkolót vízzáróvá kéne tenni, hogy az autókból semmilyen szennyeződés ne juthasson a talajba. Ez még mindig nem történt meg, de az idén már 1200 férőhelyesre nőtt parkoló ennek ellenére is működik, az üzemeltető szerint pedig a hatóságok és a vízbázist féltő civilek miatt késik a kivitelezés.

Miért pont most? A magyar kormány éveken keresztül magasról tett az UNESCO kéréseire

Az UNESCO a budapesti világörökségi helyszínnel kapcsolatos határozatáról és tartalmának hátteréről az Átlátszó is megemlékezett. Most annak a szakértői jelentésnek jártunk utána, amely konkrétan megalapozta a bakui határozatot, annak érdekében, hogy megadjuk a feleletet a kormánynak a címben feltett álságos kérdésére. A szakértői jelentés eredeti angol nyelvű szövegének magyarra fordított főbb részleteit az alábbi cikk pirossal kiemelt, idézőjeles szakaszai tartalmazzák.

A héten emellett:

További cikkeink:

Megosztás