Csehország

Külföldre vitték a cseh miniszterelnök fiát, hogy ne tudjon tanúskodni apja ellen egy csalási ügyben

Akarata ellenére vitték a Krím-félszigetre 2016-ban Andrej Babiš cseh miniszterelnök fiát, akit prágai pszichiátere zsarolt meg, hogy ne tudjon az apja ellen folytatott nyomozás során tanúskodni. Legalábbis ő ezt állítja – a Seznam TV oknyomozó stábja Svájcban találta meg és bírta szóra az ifjabb Babišt, ahol jelenleg él. A cseh miniszterelnök éveken át titkolta, hogy családjának köze lenne az ügyhöz. Babiš most azt mondja, hogy a fia mentális beteg, cseh ellenzéki pártok viszont az ügy kivizsgálását, rendkívüli parlamenti ülés összehívását és a kormánnyal szemben bizalmatlansági indítvány benyújtását követelik.

Amikor az újságírók felkeresték ifjabb Andrej Babišt, láthatóan félt, és azt ismételgette, hogy nem akarja apját bántani. A Seznam TV újságírói fél éven át keresték, végül Svájcban találták meg. A cseh miniszterelnök fia részletesen elmesélte, hogyan vitték el a Krímbe.

Andrej Babiš fia, ifjabb Andrej Babiš a hivatalos dokumentumok szerint a Čapí hnízdo (Gólyafészek) nevű cég egyik tulajdonosa volt, amikor anyagi támogatást kértek a beruházás megvalósítására az Európai Uniótól. A cseh rendőrség szerint azonban bűncselekmény történt, mivel valójában a Babiš miniszterelnök által tulajdonolt Agrofert vállalatból kiszakított kis vállalkozás tulajdonviszonyainak ideiglenes megváltoztatása csak egy fedősztori volt annak érdekében, hogy a Čapí hnízdo után biztosan megkapják az 50 millió cseh korona értékű támogatást.

Az ügy előzményeiről az Átlátszó is írt korábban:

OLAF-botrány cseh módra: főszerepben a miniszterelnök

Világtérkép Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nemcsak a magyar miniszterelnök, hanem cseh kollégája családi vállalkozását is vizsgálja. Az OLAF akárcsak Orbán Viktor vejének esetében, Andrej Babiš vállalata körül is „súlyos szabálytalanságokat” (serious irregularities) észlelt. A szervezet Magyarországhoz hasonlóan Csehoszágot is a támogatások visszafizetésére kötelezheti.

A Čapí hnízdo cég tulajdonviszonyairól 2016-ig nem lehetett tudni semmi biztosat, mivel Babiš miniszterelnök azt állította, hogy a tulajdonos ismeretlen. Amikor kiderült, hogy a Čapí hnízdo cég Babiš rokonainak – többek között fia – nevén  volt, a cseh miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy azért nem beszélt erről, mert meg akarta családját védeni a médiától. Ifjabb Andrej Babišról a cseh közvélemény 2016-ig nem tudott semmit. A cseh miniszterelnök első házasságából származó fia pilótaként dolgozott.

Babiš fia az apja ellen folytatott büntetőeljárás egyik fő tanúja lehetett volna, de 2016-ban eltűnt Csehországból.

„Szerintem nem az apám ötlete volt, hogy a Krímbe vigyenek” – nyilatkozta a nemrég alapított és Csehország egyik legjobb újságíróit leszerződtető online televízió, a Seznam TV rejtett kamerájának, akik Svájcban találták meg, fél év nyomozás után, ifjabb Babišt.

A miniszterelnök fiának beszámolója szerint Petr Protoporov vitte el Ukrajnába. A férfi felesége, Dita Protoporová, az ANO nyolcadik kerületi jelöltje volt Prágában a 2018-as szeptemberi önkormányzati választásokon. A civilben pszichiáterként dolgozó nő korábban beadvánnyal élt a prágai bírósághoz, hogy egészségügyi okokból tekintsenek el ifjabb Babiš kihallgatásától. A kérvényt akkor a bíróság elutasította, ráadásul később kiderült, hogy Babiš fia az egész eljárásról nem tudott semmit.

„Protopopová azt mondta nekem, hogy két választásod van, vagy bezárunk az Országos Pszichiátriai Intézetbe vagy elmész szabadságra. Az utóbbit választottam,” számolt be a Seznam TV riportereinek ifjabb Babiš. „Protopopov Ukrajnában azt mondta, hogy én és apád mindent megteszünk, hogy be legyél zárva,” tette hozzá.

Később a miniszterelnök fia írásban számolt be a cseh rendőrségnek Ukrajnából, és részletesen leírta elrablását. Most Svájcban él, svájci állampolgársággal is rendelkezik, és szavai szerint „jobb emberek kezében van”.

„Technikailag van közöm az ügyhöz”

Ezt válaszolta a cseh miniszterelnök fia arra az újságírói kérdésre, hogy egyáltalán, van-e valami köze a Čapí hnízdo cég kapcsán elindult nyomozáshoz.  Később ezt az állítását e-mailben, írásban kiegészítette.

„Úgy értettem a kijelentésem, hogy biztosan emlékszem, a Čapí hnízdo céggel kapcsolatban valamit aláírtam. Azonban arról fogalmam sem volt, hogy mit írok alá,”, írta ifjabb Babiš.

Az újságírók felkeresték Protoporovot is, aki láthatóan meglepődött. A férfi nem akart nyilatkozni, és azzal utasította el a beszélgetést, hogy az őt felkereső újságírók „nem emberek, hanem hiénák.” Ugyanakkor tagadta, hogy ő vitte volna el ifjabb Babišt a Krím-félszigetre.

A cseh közrádió nemrég nyilvánosságra hozott több bizonyítékot, amelyeket a cseh rendőrök a Babiš miniszterelnök elleni nyomozás során gyűjtöttek össze. A dokumentumok alapján egy olyan történet bontakozott ki, miszerint a Babiš tulajdonában álló Agrofert mezőgazdasági vállalatból kivált egy kis cég – a Čapí hnízdo – hogy jogosult legyen az EU-s alapokból érkező támogatás felvételére. A támogatás odaítélése és a projekt megvalósulása után, 2014-ben a szabadidőkomplexum visszatért az Agrofert vállalat tulajdonába.

A cseh közrádió által nyilvánosságra hozott bizonyítékok szerint Babiš és az Agrofert jogászai aktívan részt vettek a projekt megvalósulásában már abban az időszakban is, amikor a cseh miniszterelnök a nyilvánosság előtt azt állította, hogy a Čapí hnízdo céghez nincs köze. Mindeközben az Agrofert több reklámfelületet is bérelt a Čapí hnízdo szabadidőközpontban, ami a vállalkozás fő bevételi forrása volt. Babiš miniszterelnök tavaly ebben a szabadidőközpontban tartotta esküvőjét is.

Az Európai Unió eközben hivataloan is felszólította a Cseh Köztársaságot, hogy fizessék vissza a jogosulatlanul kért támogatást. A cseh rendőrség egy évvel ezelőtt indított nyomozást a cseh miniszterelnök ellen EU-s pénzekkel körüli csalás ügyében. Tavaly ősszel a cseh országgyűlési választásokat Babiš mozgalma, az ANO nyerte, nem sokkal később kisebbségi kormányt alakított, amelyet a Cseh Kommunista Párt külső támogatásával a mai napig irányít.

Megvonják a cseh kormánytól a bizalmat?

A Seznam riportja politikai következményekkel is járhat. Marian Jurečka a cseh kereszténydemokraták elnöke szerint, ha az értesüléseket megerősítik, Babišnak azonnal be kellene nyújtania lemondását. Jurečka pártjában kezdeményezni fogja a Babiš-kormánnyal szemben bizalmatlansági indítvány benyújtását.

„Sajnos néha megtörténik, hogy a politikában lesznek olyanok, akik piszkos dolgokat művelnek. Azonban az, hogy valaki a saját gyerekei életére és egészségére hivatkozik, majd kényelmetlennek tartja saját fiának csehországi tartózkodását, emberileg abszolút elfogadhatatlan,”, írja Jurečka a twitteren, emlékeztetve arra, hogy Babiš a parlamentben többek között arra is megesküdött, hogy nem követ el csalást hivatalában.

Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokraták (ODS) elnöke a twitteren csodálkozásának adott hangot, hogyan lehetséges, hogy a cseh rendőrség két éve nem idézte be az eset kulcsfiguráját, akit végül oknyomozó újságírók találtak meg és faggattak ki. „Mindez csak véletlen lenne?” írja a legerősebb ellenzéki párt elnöke twitterén, amely párt egyébként pont a Čapí hnízdo cég körüli botrány miatt utasította el, hogy koalíciót kössön az ANO-val a tavaly őszi választások után.

„A nyilvánosságra került tények nagy botrányt jelentenek. A cseh bíróságnak azonnal ki kell jelölni egy szakértőt, aki megítéli, hogy ifjabb Andrej Babiš valóban alkalmatlan-e a büntetőeljárásban való részvételre, vagy csak a büntetőeljárás tudatos megkerüléséről van szó,” írta Jiří Pospíšil az ellenzéki TOP 09 elnöke twitterén.

Babiš: nem történt emberrablás

A hétfőn nem sokkal éjfél előtt nyilvánosságra hozott rejtett kamerás felvételen, amit a Seznam TV készített a cseh miniszterelnök Svájcban élő fiával, kedd reggel reagált Andrej Babiš miniszterelnök is.

„A fiam mentálisan beteg. Gyógyszereket szed, anyjával él Svájcban” – nyilatkozta a cseh közrádiónak. Babiš hozzátette: szintén első házasságából származó lánya bipoláris zavarban (mániás depresszióban) szenved. A cseh miniszterelnök szerint fiát senki nem rabolta el, önként távozott Csehországból.

„A rendőrség korábban vizsgálta az ügyet, és megállapította, hogy nem történt emberrablás. Visszautasítom az újságírók nyomását a rendőri szervekre, és sajnálom, hogy családom tagjait akarják levadászni, mert politizálni kezdtem.”

A vezető képen a cseh miniszterelnök fiát látják svájci otthona előtt a seznam TV rejtett kamerás felvételén.

Írta: Bőtös Botond

Megosztás