Mutyimondó

Állampárti múlt, orosz pénzügyi befolyás, és eltűnt uniós támogatás nyomában jártunk a héten

Bemutattuk Ungváry Krisztián tanulmányát a Veritas történetkutató Intézet főigazgató-helyettesének állampárti múltjáról, és az érintett reagálását erre. Külföldi újságírókollégákkal együttműködve összefoglaltuk, hogy az orosz hátterű befektetési bank hogyan terjeszkedik a visegrádi országokban. Kremlinológia elemzést írtunk Orbán Viktor zenés köszöntéséről az amerikai nagykövetségen, megrajzoltuk Magyarország vallási térképét, interjút készítettünk Nagy Blankával, beszámoltunk egy köddé vált EU-s projektről, és elolvastuk Harari új könyvét.

Ungváry Krisztián: A diktatúra banalitása – Marinovich Endre és az állambiztonság

Az alábbi történet főszereplője Marinovich Endre, a Veritas történetkutató Intézet főigazgató helyettese, a legújabb kori kutatócsoport vezetője, 1991–1993 között Antall József kabinetfőnöke. Beosztásaiból külön-külön bármelyik elegendő indok arra, hogy megvizsgáljuk szerepét a pártállami időszakban, tudományos szempontból pedig felmerül az összeférhetetlenség kérdése is, amennyiben jelenlegi, az „igazság” feltárására irányuló (ámde az állambiztonság működését vizsgálni nem akaró) igyekezete nem hozható közös nevezőre az állambiztonsággal folytatott kapcsolatával. Súlyosbító tényező, hogy utóbbi körülmény eddig nem volt nyilvános, tehát vele szemben potenciálisan zsarolási alapként is szolgálhatott volna. Jelen írás egyik célja ennek az állapotnak megszüntetése és a nyilvánosság informálása.

A visegrádi országok közül csak mi fogadtuk tárt karokkal az orosz hátterű befektetési bankot

Míg a magyar kormány maga hívta be az országba az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankot (International Investment Bank – IIB) és döntött úgy, hogy felajánlja, a pénzintézet tegye át székhelyét Budapestre, a három másik visegrádi ország a maga módján távolodni próbál tőle. Lengyelország 2000-ben hagyta el az IIB-t, Magyarországgal együtt, és azóta sem sikerült visszakapnia a befizetett pénzt. Csehország is fontolgatta a kilépést, de a lengyel példa eltántorította őket a döntéstől. Ám Prága nem hajlandó minden kedvezményt megadni az IIB alkalmazottainak, amit Magyarország igen. Pozsonyban a bank helyi irodája okozott az elnökig érő politikai konfliktust.

Ezt nem láttuk jönni: mi az üzenete Paul Anka orbánviktoros „My Way”-éneklésének?

Az idős kanadai-amerikai popsztár az amerikai követség július 4. alkalmából rendezett fogadásán egy, a magyar nép és személyesen Orbán Viktor előtt tisztelgő versszakkal kiegészítve adta elő legismertebb szerzeményét, majd a közönséggel meg is tapsoltatta a jelenlévő miniszterelnököt. Orbán Viktor tisztelői szerint ez igazi gáláns úriemberi gesztus volt, a kormány kritikusainak egy része viszont rögtön személyi kultuszt kiáltott. Pedig ez a gesztus ennek a dalnak az esetében sokkal, de sokkal bonyolultabb. Popkulturális és kremlinológiai elemzés következik.

A héten emellett:

További cikkeink:

 

Megosztás