üllő

Tiltakozás indult az üllői Lövész Központ megépítése ellen, miután a kormány kiemelt beruházássá tette a projektet

–é–Tavaly december 29-én jelent meg az a kormányhatározat, amely kiemelt beruházássá nyilvánította egy nemzetközi lövészeti központ létesítését Üllőn. Bár a projekt tervei évek óta ismertek voltak az üllői testület előtt, a városvezetés csak most, a kormányrendelet megjelenése után kezdett tiltakozásba a beruházás helyszíne ellen. Az építkezéshez kiadott környezetvédelmi  határozat miatt az Állatorvostudományi Egyetem korábban pert is indított: a tervezett létesítménytől ugyanis alig egy kilométerre van az egyetem Lógyógyászati Klinikája, s az intézmény álláspontja szerint az ott kezelt lovakra rendkívül káros hatást gyakorolna a zajos lőtér. De tartanak a zajtól a tervezett beruházás közelében lévő tanyák és a város déli részén lévő ingatlanok lakosai is, akik tiltakozásuknak egy most megtartott lakossági fórumon adhattak először hangot.

Január 11-én rendkívüli testületi ülést hívott össze Kissné Szabó Katalin (független) üllői polgármester, hogy döntést hozzanak egy „váratlan”, Üllő város érdekeit sértő kormányrendelet ügyében. A két ünnep között ugyanis a Magyar Közlönyben megjelent egy határozat az évek óta tervezett Lövész Központ kiemelt beruházásként való megépítéséről. 

A testületnek Medvedovszky Béla, fideszes képviselő az ülésen azt javasolta, hogy minden „legális és legálisnak tűnő” eszközzel tiltakozzanak a kormányzati döntés ellen, s ehhez kérjék a lakosság támogatását is. Az ügyben lakossági fórumot is tartottak, ahol a beruházó Hungarorange Kft. terv-ismertetését a lakosság részéről elégedetlenkedő bekiabálások kísérték. Az Üllő Te Vagy civil egyesület önkormányzati képviselői, Tóth Péter és Nagyné Prém Szilvia ugyanakkor színjátéknak nevezték és élesen bírálták a városvezetés elkésettnek ítélt tiltakozását – szerintük a polgármesternek korábban kellett volna egyértelműen fellépnie a beruházás ellen, ezt azonban elmulasztotta.  

A Hungarorange Kft.-t Sáránszki Péter alapította 2021. február végén, és azóta is ő a kft. egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője. A cég fő tevékenységi köre az »Egyéb m. n. s. új áru kiskereskedelme«, de számos egyéb tevékenységgel is foglalkozik az ital-kiskereskedelemtől az ingatlanüzemeltetésen át a sportképzésig. Bevétele 2021-ben és 2022-ben is 0 forint volt, a 2023-as mérlegadatai pedig még nem elérhetők.

A polgármester meg akarja védeni a lakosságot a lőtér zajától

A lakossági fórumon a Hungarorange Kft.ügyvezető-tulajdonosa, Sáránszki Péter elmondta, hogy a lövészeti központ létesítéséről a ST Lövész Sportegyesület elnökeként már 2020-ban tárgyalt önkormányzattal, majd az egyeztetések után 2021-ben cégük egy telepítési tanulmánytervet is benyújtott a testületnek.

A tervek szerint Üllő déli határában egy 45,5 hektáros, közel 30 darab, jórészt nyitott lőtérből álló lövészeti centrum épülne,

melyet katonai és rendvédelmi szervek, versenysportolók és hobbilövészek egyaránt használhatnának. A tanulmánytervben az olvasható, hogy a projektet Üllő polgármestere „elviekben” támogatja, hozzátéve, hogy a fejlesztéssel összhangba kell hozni a településrendezési eszközöket – a kiválasztott helyszín ugyanis szántó és erdő besorolású terület –, s a beruházónak a zaj elleni védelemről is gondoskodnia kell.

Ulloloveszkp Tanterv

Ilyen lenne a lövészközpont a tervek szerint

A fórumon az ügyvezető elmondta azt is, hogy a létesítés ellen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi szempontból nem emelt kifogást. Sáránszki Péter szerint az új Lövész Központ – ahol a tanulmányterv szerint kb. napi ezer lövéssel kell számolni – zaja a szakértői vizsgálatok szerint nem fogja meghaladni a megengedett zajhatárszintet.

Korábban az üllői önkormányzat nem emelt kifogást a zavaró zajhatások miatt, most azonban „Védjük meg magunkat az üllői lövészeti központ zajhatásától!” címmel polgármesteri levélben kérik a lakosságot, hogy csatlakozzon a tiltakozáshoz. Ugyanakkor az elmúlt években az önkormányzat nem tiltakozott a beruházás ellen. Nem volt szó tiltakozásról az önkormányzat Városgazdálkodási Bizottságának 2021 augusztusi ülésén sem, ahol a tanulmánytervet először tárgyalták.

Az ülés jegyzőkönyve szerint a polgármester akkor még annak a lehetőségét is megvizsgálandónak tartotta, hogy a helyi sportlövész klub is ebben az új lövészeti központban kerüljön elhelyezésre. A bizottság emellett csupán arról döntött, hogy további polgármesteri egyeztetéseket kell lefolytatni a sportlövészklubbal, a vadásztársaságokkal és az Állatorvostudományi Egyetemmel – ám ezeknek az egyeztetéseknek az eredményéről a következő években semmit nem hoztak nyilvánosságra.

Az elvi támogatás birtokában viszont a beruházó cég 2022 nyarán megindította a Lövész Központ környezetvédelmi engedélyezési eljárását. Az eljárást lezáró kormányhivatali határozat pedig kimondta, hogy a létesítménynek nem lesz jelentős környezeti hatása, s a lőtér zaja sem lesz zavaró. Ez a határozat azonban nem található meg sem az üllői önkormányzat, sem a kormányhivatal honlapján – hogy megismerhessük a tartalmát, közadatigénylést nyújtottunk be, de a válaszra még várni kell.

A határozatot ellen ugyanakkor az Állatorvostudományi Egyetem 2022 novemberében bírósági pert indított, ami jelenleg is tart. Az egyetem szerint ugyanis

a tervezett lövészeti központ veszélyeztetné az alig egy kilométerre elhelyezkedő Lógyógyászati Tanszék és Klinika munkáját, az ott kezelt lovak gyógyítását.

Az Index megkeresésére az egyetem elmondta: a lövések zaja miatt a beavatkozások során az állatok felriadhatnak – ugyanis egyes műtéteket és vizsgálatokat nem altatásban, hanem speciális bódítással, helyi érzéstelenítéssel végeznek.

Az ideiglenesen a klinikára kerülő lovak nem is tudnának hozzászokni a lőtér okozta szakaszos, kellemetlen zajokhoz, s emiatt komoly stresszhatásnak lennének kitéve.

A tervezett Lövész Központ alig 1 km-re lenne az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Klinikájától (Forrás: Google Maps)

Kormánypárti képviselők buzdítják a lakosokat a kormánydöntés elleni tiltakozásra

Az ügyben összehívott rendkívüli testületi ülésen Kissné Szabó Katalin arról is beszélt, hogy az elmúlt években szándékosan nem módosították a Lövész Központ tervezett helyszínének övezeti besorolását. Az önkormányzat ugyanis a város déli övezetét „rekreációs” területként kívánta hasznosítani, tekintve, hogy az Üllő északi részén lévő lakóövezeteket már eleve terheli számos rendkívül zajos, nagy forgalmú létesítmény – több iparcsarnok, vasút, repülőtér.

Korábban például írtunk már a város északi részén húzódó Gyömrői út házaira „ráépült” iparcsarnokról, melynek kapcsán a lakók azt panaszolták, hogy a zavaró ipari létesítmény felhúzásának a Helyi Építési Szabályzat módosítása adott szabad utat, melyről az önkormányzat a lakók megkérdezése nélkül döntött.

 

A Lövész Központ ügye 2023 januárjában került újra elő a Városgazdálkodási Bizottság ülésén. Ezen Medvedoszky Béla bizottsági elnök úgy nyilatkozott, hogy „A kialakítandó lőtér éjjel-nappal fog működni, onnan folyamatos hanghatás fogja érni a települést, továbbá nagy kaliberű puskákat is használnak majd, ami hangosabb lesz a jelenlegi lőtér zajánál.” A bizottság viszont arra hivatkozott, hogy a város Helyi Építési Szabályzata egyelőre nem engedi meg lövészközpont létesítését a területen, s mivel az Állatorvostudományi Egyetem perli a környezetvédelmi határozatot, az önkormányzat majd a bírósági döntés megszületése után foglalkozik újra az üggyel.

A bizottság előtt ugyanakkor ismertté vált az a két együttműködési megállapodás is, melyet a beruházó cég a Magyar Olimpiai Bizottsággal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportügyi államtitkárságával, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel kötött. Ezek a megállapodások a beruházás kiemelt fejlesztési státuszának előkészítését szolgálják, derül ki a Medvedovszky által a bizottság számára benyújtott előterjesztésből.

Az ügyben 2024. január 26-án tartott lakossági fórumon viszont nemcsak az üllői polgármester, hanem Szűcs Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő is úgy nyilatkozott, hogy

semmit nem tudtak a projektet kiemelt beruházássá tevő 2023 decemberi kormánydöntésről és annak előzményeiről.

De arról sem értesült az üllői városvezetés és a fideszes országgyűlési képviselő, hogy a Honvédelmi Minisztérium december 9-én a Lövész Központ kiemelt ügyként való kezeléséről társadalmi egyeztetést indított – s mivel az erről szóló kormányzati közleményt senki nem látta Üllőn, így nem is érkezett észrevétel a Lövész Központ megvalósításának témájához.

Mindezek ellenére Szűcs Lajos a lakossági fórumon azt hangoztatta, hogy egyelőre „előzetes tájékoztatás” zajlik a Lövész Központ ügyében, annak még építési engedélye sincs, s a beruházás csak akkor valósulhat meg, ha azzal a lakosság is egyetért. A fórumon megjelent 200-300 lakos egyébként egyértelműen a beruházás ellen lépett fel – a Hungarorange Kft. ügyvezetőjének állításait sokan kétségbe vonták. Több felszólaló lakos elmondta, hogy bár a tanyája csak néhány száz méterre lenne a lövészeti központtól, a környezetvédelmi eljárásba őt nem vonták be és a véleményére sem volt eddig kíváncsi senki.

Üllő1.tóth

Dr. Bacskó Levente, az ST Lövész Sportegyesület jogi képviselője, Sáránszki Péter, a Hungarorange Kft. ügyvezetője, Kissné Szabó Katalin üllői polgármester, Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Tóth Péter önkormányzati képviselő a 2024. január 26-i üllői lakossági fórumon. (Fotó: Bodoky Bence/Átlátszó)

Kerestük Kissné Szabó Katalin polgármestert, hogy a korábbi testületi üléseken született döntésekről és az önkormányzat szándékairól érdeklődjük, ő azonban nem válaszolt a megkeresésünkre. A januári rendkívüli, majd a január 25-i rendes testületi ülésen, valamint a lakossági fórumon elhangzottakból viszont kiderül: az önkormányzat úgy döntött, hogy a lakosok vélemény-nyilvánítását kéri az ügyben és petíciót indít a beruházás más helyszínen való megvalósítása érdekében. Emellett levélben fordulnak Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez is, hogy a Lövész Központ – ami ellen az önkormányzat nem tiltakozik – ne a tervezett helyszínen valósuljon meg.

Medvedoszky Béla képviselő emellett azzal is érvelt a testület üléseken, hogy a tervezett fejlesztési területre az önkormányzat rendeljen el változtatási tilalmat, ezzel  akadályozva a lövészeti központ építését – a város jegyzője szerint viszont a kiemelt beruházásról szóló rendelet miatt ezzel ez eszközzel nem tudnak élni. 

Ugyanakkor az Üllő Te Vagy egyesület Facebookon kiposztolt közleménye szerint – ehhez egy testületi ülésről készült videófelvételt is csatoltak –, a polgármester valótlanul állítja a lakosságnak, hogy az önkormányzat évek óta tiltakozik a fejlesztés Üllőn való megvalósítása ellen. Tóth Péter (Üllő Te Vagy) helyi képviselő szerint az önkormányzat korábban nemcsak nem tájékoztatta megfelelően a lakosságot, de nem is nyilatkozott egyértelműen arról, hogy nem kívánja ezt a beruházást, s az egyetem által indított perhez sem csatlakozott. 

❗️KÖZLEMÉNY❗️ Kedves Üllő! A testületi ülésen a 12 főből az ütv 3 képviselője kivételével a testület elfogadott egy olyan tájékoztató anyag kiküldését támogatásra, aláírásra biztatva az üllői polgárokat, mely valótlanságokat, egyenesen hazugságokat tartalmaz és kimeríti a lakosság megtévesztése fogalmát. Az Üllő Te Vagy egyesület képviselői és tagjai ettől teljes mértékben elhatárolódik és népszavazást kezdeményez a lőtér Üllőre építése témájában. Miért? Mert egy darab „konzultációs ívnek nincs jogi és bizalmi alapja, Míg A népszavazás hivatalos: számolóbiztosokkal, törvénnyel szabályozott, választási bizottságot megjáró eszköz! Az önkormányzat részéről kiküldött anyag egy propaganda lap, mely semmi másról nem szól, csak az önmosdatásról és semmi más, csak egy látszatintézkedés: tudják, mint a mesében: hoztam is magammal valamit, meg nem is: kicsit képviselem a polgárokat, de közben nem megyek szemben a kormánnyal! A népszavazás valódi kiállás a kormány intézkedésével szemben, mert csak tényeket tartalmaz és hírértéke van! Az alábbi videóban láthatják ennek magyarázatát. Várjuk Önöket 17 órakor a Lakossági Fórumra! Éljenek jogaikkal, mondják el véleményüket, mert Üllő Te Vagy!

Közzétette: Üllő Te Vagy – 2024. január 26., péntek

 

A közzétett videórészletből kiderül az is, hogy a polgármester csak a civil egyesület képviselőinek indulatos érvelésére fogadta el, hogy a lakosságnak szóló levélbe kerüljön bele ez a kitétel: a Lövész Központ megépítésének helyszíne ne Üllő városa legyen.

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép: Az üllői Lövész Központ ügyében tartott lakossági fórum az üllői Polgármesteri Hivatalban 2024. január 26-án. (Fotó: Bodoky Bence/Átlátszó)

Megosztás