aranyélet

Legalább 169 millió forintba került a pénzügyminiszter balatoni luxusháza

Havi 150 ezer forintért bérelt, majd megvásárolt egy balatoni luxusnyaralót Varga Mihály pénzügyminiszter. Arra nem válaszolt a politikus, hogy mennyit fizetett az ingatlanért, de a frissen nyilvánosságra hozott adatok árulkodnak az összegről. Az előző tulajdonos, a Gyenes Resort Kft. tavalyi mérlege szerint ugyanis 169 millió forintért vált meg egyetlen ingatlanától, továbbá 22 millióért egyéb berendezéseitől. Vagyis Vargáék háza legalább 169 millióba került. Mivel más vagyontárgya és bevétele továbbra sincs cégnek, mindez újra azt a látszatot kelti, hogy a Gyenes Resortot csak a pénzügyminiszter nyaralója miatt hozták létre. 

Felkerültek a cégek 2022-es pénzügyi beszámolói az Igazságügyi Minisztérium honlapjára. Ezekből kiolvasható, hogy egy-egy vállalkozás mennyire sikeres, milyen bevételei és kiadásai voltak a tavalyi évben. Mivel az adatszolgáltatás kötelező, nyilvánosságra hozta eredményeit az a vállalkozás is, amelytől Varga Mihály pénzügyminiszter családja bérelte a gyenesdiási nyaralóját 2020 és 2022 nyara között.

A beszámolóból kiderült, hogy a Gyenes Resort Kft. „egyéb bevétel” címén 191 500 000 forinthoz jutott tavaly. Ebből ingatlan eladása útján 169 013 000 forint, „egyéb berendezések, felszerelések, járművek” értékesítése során 22 500 000 forint folyt be a céghez. Ezzel azonban le is nullázták a cég eszközeit az év végére.

Bár korábban nem lehetett tudni, hogy Vargáék mennyiért vették meg tőlük a házat tavaly, a beszámoló alapján arra lehet következtetni, hogy minimum 169 millióért.

Részlet a Gyenes Resort Kft. 2022-es beszámolójából

Áron alul bérelték

A balatoni ingatlanról 2022 februárjában írtunk először. Ekkor találtuk meg ugyanis Gyenesdiáson az a nyaralót, amit a pénzügyminiszter 2020 óta bérelt a családjával.

A 2019 nyarán épült, 204 négyzetméteres, medencés, kertes, garázzsal ellátott luxusház akkor még a Gyenes Resort Kft.-é volt. A cég 2019. október 15-én alakult meg, és pár nappal később, október 18-án került a nevére az ingatlan. A pénzügyminiszter következő évben vette bérbe a házat családjával.

Áron alul bérelhet Varga Mihály 169 milliós medencés balatoni luxusházat egy általa kitüntetett trafiktulajdonos cégétől | atlatszo.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter a vagyonnyilatkozata szerint 2020 óta bérel egy 204 négyzetméteres gyenesdiási nyaralót. Az Átlátszó kiderítette, hogy hol található az ingatlan, illetve hogy egy kormányközeli vállalkozóig vezetnek a szálak. A ház a Gyenes Resort Kft. tulajdona, amely kft. tulajdonosának egyéb cégei számos közbeszerzést nyertek el korábban. Azonban ennél is érdekesebb, hogy a kft. alapításában részt vett egy, a Horváth László tiszteletbeli kazah konzul érdekeltségébe tartozó vállalkozás.

Az akkori cégiratok alapján akkor arra következtettünk, hogy a ház 169 millió forintot ér, a Varga család pedig havi 100 ezer forintot fizet havonta a bérleményért.

Ezt később Varga Mihály cáfolta a Facebookon azzal, hogy „piaci árat”, 150 ezer forintot fizet havonta.

A Gyenes Resort ügyvezetője, Zele Sándor pedig annyit közölt, hogy a cégcsoportjuk közel harminc éve foglalkozik ingatlanok fejlesztésével, működtetésével és forgalmazásával, az ország számos helyén jelen vannak, valamint további fejlesztéseket terveznek.

A kft. legfrissebb beszámolója mindenesetre nem éppen erről tanúskodik, hiszen más bevétele látszólag nem is volt tavaly a Gyenes Resortnak, csak a Vargáék által fizetett összeg. A cég éves forgalma ugyanis nettó 1,35 millió forint volt tavaly, ami 9 havi bérleti díjnak felel meg a Varga által közölt 150 ezres havidíjjal számolva.

Legutóbb novemberben írtunk az ingatlanról, amikor az már a pénzügyminiszter és feleségének nevén volt, így akkor már nem keletkezett bevétele a cégnek a bérleti díjból. A Gyenes Resort mégis pluszban zárta a 2022-es évet: az adózott eredménye 13 millió forint lett.

Hivatalos: balatoni luxusházzal gyarapodott Varga Mihály pénzügyminiszter és felesége | atlatszo.hu

Lekerült a 204 négyzetméteres, medencés, gyenesdiási luxusingatlan tulajdoni lapjáról a „tulajdonjog fenntartással történt eladás” megjegyzés, így Varga Mihály és felesége a ház teljes jogú tulajdonosává vált. A balatoni villáról év elején derítettük ki, hogy hol található és mennyibe kerülhetett, majd arról is beszámoltunk, hogyan bérli azt évek óta mindössze havi 150 ezer forintért a pénzügyminiszter és családja. Mindezt úgy, hogy az ingatlanos szakértők szerint havi 500-800 ezer lett volna a reális bérleti díj.

Nagyon úgy fest tehát, hogy a cég csak azért alakult és vette meg a luxusházat, hogy azt jóval a piaci ár alatt bérelhesse ki a fideszes pénzügyminiszter – ingatlanszakértők szerint 500-800 ezer forint lett volna a reális havidíj. Tavaly egyébként szintén ugyanerre a következtetésre jutottunk: 2021-ben ugyanis 1,8 millió forint bevétele volt a Gyenes Resort Kft.-nek, ami pontosan megegyezett a 12 havi bérleti díjjal, amit Vargáék fizettek neki.

Nem tudni, miből vették

A pénzügyminiszter legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján valószínűleg nagyrészt kölcsönből futotta Varga Mihálynak a házra, melynek fele részben tulajdonosa. (Továbbá egyedül birtokol egy karcagi zártkertet, részlegesen pedig egy ottani telket és két budapesti lakást.)

A politikusnak a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint állampapírban 10 millió forintja van, a részvényei pedig 8,4 milliót érnek. Hitelintézettel szemben 1,6 millió forintos tartozása van, míg magánszemélyeknek 57,5 millióval tartozik.

Az egy évvel korábban, 2022 elején leadott bevallása szerint akkor még sokkal jobban állt anyagilag: állampapírban 19,8 millió forintja volt (ebből elkopott 9,8), a részvényei 18,7 milliót értek (közel 10 millióval többet), és sem hitelintézetnek, sem magánszemélynek nem tartozott egy fillérrel sem. Ha a változásokat összeadjuk, már majdnem kijön a balatoni ház feltételezett 169 milliós vételárának fele. Az ugyanis 84,5 millió forint, Varga értékpapírjainak értékcsökkenése és hiteleinek összege pedig 79,2 millió. A maradékot pedig simán összespórolhatta a többmilliós havi fizetéséből.

Részlet Varga Mihály vagyonnyilatkozatából (forrás: parlament.hu)

Varga ugyanis miniszterként havonta 2,6 millió forintot keres, ám mivel országgyűlési képviselő is, a bruttó havi illetménye közel 4 millió forint összesen. Emellett a fideszes politikus idén februárig az Óbudai Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöke volt, és ezért a tisztségért a vagyonbevallása szerint havi bruttó 1 és 5 millió forint közötti összeget kapott tavaly nyár óta. Felesége vagyonnyilatkozata nem nyilvános, így nem tudni, ő milyen forrásból fedezte a balatoni villa felének megvásárlását.

Katus Eszter

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre pódiumbeszélgetésén Budapesten, a Lónyay-Hatvany Villában 2023. március 2-án. MTI/Kovács Tamás

Megosztás