vidéki lapszemle

Díszpolgár lesz Matolcsy Kecskeméten, felmentettek egy tanárt Balatonalmádiban

KecsUP.hu: A Szövetség Matolcsyról: Központi Bizottság dönt, melyik pártkatonát tüntetik ki

A kecskeméti Fidesz-frakció javasolta, hogy Kecskemét díszpolgárává válasszák Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét. A javaslat mellett leginkább a városba hozott egyetemmel érveltek. A közgyűlés zárt ülésén a kormánypárti képviselők meg is szavazták az előterjesztést, így Matolcsy a város díszpolgára lesz. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület nem támogatta ezt az „egyértelműen politikai jelölést” – idézte a KecsUP.hu Lejer Zoltán önkormányzati képviselő szavait.

Debreciner.hu: Ismét elutasította a Debreceni Törvényszék az LMP és a Védegylet kérelmét, amellyel leállították volna a CATL beruházását

Debreceni Törvényszék elutasította a párt és a Védegylet közös azonnali jogvédelmi kérelmét a CATL akkumulátorgyárával kapcsolatban – számolt be a döntésről a Debreciner. A beadványozók érvelése szerint csak azonnali jogvédelemmel lehetett volna megőrizni a környezet jelenlegi állapotát, a folyamatban lévő beruházás ugyanis nagymértékű környezeti állapotromlással jár, a felszín alatti vízbázis jelenlegi, a párt szerint gyenge állapota is tovább romlik majd. A Debreceni Törvényszék szerint azonban hiányoztak a konkrétumok a kérelemből.

Nyugat.hu: Zuhanórepülésben a Mediaworks megyei lapjainak példányszáma

Alig három hónap alatt tizennégyezer olvasó tűnt el 2023 első negyedévében a Mediaworks birtokában lévő megyei napilapok táborából – írja a Magyar Hangra hivatkozva Nyugat.hu. A helyi Vas Népe példányszáma például 21 753-ról 20 911-re zuhant.

Szegeder.hu: Az önkormányzatnak ingyen kellene átadnia több ingatlant az SZTE számára, Szabó Sándor módosító javaslatot adott be a parlementben

„Az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében” ingyen kellene az egyetem számára átadnia a városnak több önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant. Szabó Sándor Csongrád-Csanád Vármegye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője szerint az, hogy ezektől a nagy értékű ingatlanoktól ingyen kellene megválnia az önkormányzatnak az SZTE javára, jelentős vagyonveszteséget okozna a városnak, és a tulajdonhoz fűződő alapjog sérelmét is jelentené. Ezért módosító javaslatot adott be a parlamentben az érintett törvényjavaslathoz – számolt be a Szeged.hu cikke alapján a Szegeder.

Veszprémkukac.hu: Balatonalmádi – Felmentettek egy tanárt

Azonnali hatállyal kötelező érettségi tantárgyat tanító tanárt mentettek fel a balatonalmádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumban. A pedagógus az írásbeliket már kijavította, de hogy mi lesz a szóbelin, azt nem lehet tudni. Állítólag azért mentették fel, mert a minősítése két százalékkal maradt alatta a kötelezően előírtnak, és mert érdekvédelmi tevékenységet folytatott. A lapnak a Veszprémi Tankerületi Központ mindössze annyit válaszolt, hogy az egyik gyakornok jogviszonya a „törvény erejénél fogva szűnik meg”.

Nyitókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án. MTI/Kovács Attila

Megosztás