Győr

Győr megvenne 140 millióért egy temetkezési céget, ami a legjobb évében is csak 21 millió hasznot termelt

A kormánypárti többségű győri önkormányzat cége, a GYŐR-SZOL Zrt. meg akar vásárolni egy helyi temetkezési vállalkozást 140 millió forintért. Miközben az önkormányzat (épp a GYŐR-SZOL-on keresztül) többségi tulajdonos egy másik temetkezési cégben, amely jóval nagyobb és nyereségesebb, mint a most megvenni szándékozott vállalkozás. Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő azt állítja, hiába kérte a GYŐR-SZOL vezérigazgatóját, hogy mutassa meg a cégértékelést, az önkormányzati cég vezetője megtagadta ezt. Az ügyben jelenleg nyomozás folyik, mert Pollreisz Balázs feljelentést tett. 

Idén januárban szavazta meg a győri közgyűlés 17 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodással, hogy a GYŐR-SZOL Zrt. szerezze meg a Memento Temetkezés Kft. üzletrészének 100 százalékát 140 millió forintért. Az önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának fideszes elnöke, Borsi Róbert által jegyzett előterjesztés szerint a Memento „a piacon másodikként szintén jól prosperáló” cég. Borsi a jegyzőkönyv szerint szóban is megerősítette: „A Memento Temetkezési Kft. mondhatni, hogy a város 2. legnagyobb ilyen jellegű vállalkozása.”

A cég megszerzésének szükségességét azzal indokolta a bizottság fideszes elnöke, hogy a többségében a GYŐR-SZOL kezében lévő Jószív Temetkezési Kft. és a megvenni szándékozott Memento Temetkezés Kft. között az a különbség, hogy „a Jószív esetében nincs 100%-os tulajdonrészük, a Memento Kft.-nél pedig lehetséges. Ezáltal bővülnek a város lehetőségei.” Borsi Róbert szerint így „tudnak majd olyan lehetőséget kínálni szükség esetén a rászorulóknak, ami segítség lehet a temetkezés hirtelen fellépő költségeinél. Sokaknak nincs arra pénze, hogy több százezer forintot azonnal kifizessen. A hagyaték fedezete biztosítaná, azonban azt csak néhány hónappal később tudják feloldani. Az átmeneti időszakot 1 héten belül kell megoldani azoknak, akiknek ez nehézséget okoz.” Borsi azt írta: „Örülne, ha erre találnának megoldást a cégen belül halasztott fizetés vagy részletfizetés formájában figyelembe véve azt, hogy a cég működését ne veszélyeztesse.”

Az előterjesztéshez hozzászóló Pollreisz Balázs MSZP-s városatya „szükségesnek találja, hogy a vállalkozások befektessenek, de az összeget sokallja,” hozzátéve azt is: „ha a GYŐR-SZOL Zrt.-nek rendelkezésére áll ekkora forrás, azt akár szolgáltatás-bővítésre, vagy másfajta befektetésre is tudná fordítani a temetkezési üzletágban, így nagyobb bevételre is számíthatnának. Példaként említi a szórásos temetést, amire nagy igény van Győr városában” – olvasható a jegyzőkönyvben.

Nyomozzák, mi ér a cégen 140 milliót

Pollreisz Balázs ezután, február 9-én feljelentést tett, melyben leírta: „ha egy gazdasági szakember megvizsgálja a Memento Temetkezés Kft. pénzügyi adatait, mérlegeit, akkor észre kellett volna vennie, hogy ez a társaság üzleti szempontból igencsak rossz vételnek számít. Nem vételi ajánlatot, hanem feljelentést kellett volna tenni. Ilyen magas áron ezt a céget megvásárolni indokolatlan volt. A képviselők a cégek teljes gazdasági hátterének ismerete hiányában teljesen meg lettek vezetve.”

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a Krasznai-Borbély Viktória és Szél Imre Csaba tulajdonában lévő Mementónak 2021-ben 78 millió forintos nettó árbevétele, illetve 992 ezer forint adózott eredménye, s 22,5 millió forint saját tőkéje volt. A cégnek 2020-ban 65 milliós nettó árbevétel mellett mindösszesen 24 ezer forint adózott eredménye volt.

Összehasonlításul: az önkormányzat többségi tulajdonában lévő, piacvezető Jószívnek ugyanezen időszakban 773 milliós nettó árbevétele, és 35,6 millió forintos adózott eredménye, valamint 560 milliós saját tőkéje volt. Tehát mindhárom mutatója a Memento számainak sokszorosa.

A Győri Rendőrkapitányságon tett feljelentés nyomán indult büntetőeljárásról – amelyet Zala Vármegyébe tettek át – megkérdeztük a rendőrséget. „Az Ön által említett ügyben a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztálya folytat nyomozást hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A folyamatban lévő eljárás részleteiről nem áll módomban tájékoztatást adni” – válaszolták.

Cikkünk írása közben az Igazságügyi Minisztérium adatbázisába felkerült a Memento Kft. beszámolója a cég 2022-es pénzügyi eredményeiről. Eszerint nettó árbevételük tavaly 102,6 millió forint lett, az adózott eredményük, vagyis a haszon 21,4 millió forint, a saját tőkéjük pedig közel 44 millió. Ezek a számok ugyan magasabbak a 2021-eseknél, de még mindig messze elmaradnak a Jószív Kft. akkori mutatóitól. Az önkormányzat többségi tulajdonában álló cég 2022-es mérlegét pedig még nem tették közzé, tehát azzal egyelőre nem lehet összehasonlítani a Memento friss adatait.

Dézsi: csupán a konkurencia felvásárlásáról van szó

Megkérdeztük a Memento megvételéről, illetve az ügyben folyó büntetőeljárásról Dézsi Csaba Andrást, Győr kormánypárti városvezetőjét, aki szerint a feljelentés politikai célból született, az a választási kampány része. „Úgy gondolom, hogy az, hogy a GYŐR-SZOL-nak a vezetése úgy döntött, hogy a konkurenciát felvásárolja, hogy ennek következtében egy kézben legyen a temetkezés jelentős része Győr városában, szerintem ez nem rossz koncepció. Egy üzleti vállalkozás szempontjából a konkurencia felvásárlása egy szokványos dolog” – mondta el az Átlátszónak a GyőrPlusz Rádióban adott interjúja után, az önkormányzati média bejáratánál megkérdezett polgármester. Dézsi azt is hozzátette:

„Ma már sajnos a temetkezéseknek az ára jelentősen megnőtt. Fontos lenne az, hogy egyrészt a város tudjon a polgárainak különböző olyan temetkezési lehetőségeket adni, ahol a szegény emberek is méltó módon eltemetésre kerülnek, méltó módon el lehet tőlük búcsúzni, amikor itt hagyják ezt a földi létet. Szerintem ez egy jó dolog lehet” – fogalmazott Dézsi Csaba András, aki szerint egyéb szempontok is közrejátszottak a Memento megvételében.

Dr. Dézsi Csaba András / Facebook

„De ha jól tudom, akkor az is egy fontos szempont volt, hogy a jelenleg részleges (önkormányzati) tulajdonban lévő temetkezési vállalatban a szavazati többség nincsen meg. Tehát a döntések azok úgy születnek, hogy az a tulajdonos, aki a rendszerváltás után létrehozta ezt a céget a GYŐR-SZOL-lal, ő dominánsan tudja érvényesíteni azokat az érdekeket, amik nem feltétlenül esnek egybe Győr város polgárainak az érdekével. Ha jól tudom, akkor az is felmerült, hogy esetleg az újonnan felvásárolt, a GYŐR-SZOL tulajdonában lévő céget fejlesszék fel igazán győri cégnek és ezt pedig kevésbé, ami eddig működött és a GYŐR-SZOL nem tudta érvényesíteni azokat a szociális megfontolásokat, amik Győr város polgárainak kiszolgálása szempontjából  elsődlegesek lennének” – mondta a polgármester.

Az Opten szerint viszont a Jószív Kft.-ben a GYŐR-SZOL szavazati joga meghaladja az 50 százalékot, vagyis az önkormányzati cég többségben van.

„Az az igazság, hogy erről igazán a GYŐR-SZOL vezérigazgatóját kéne megkérdezni, hiszen ő van ebben igazán képben” – folytatta Dézsi. (A cég vezérigazgatóját természetesen megkérdeztük – lásd alább – de nem válaszolt.) Megkérdeztük azt is a városvezetőtől, mi a helyzet a cégértékeléssel, hogyan jött ki a 140 milliós vételár. „Az Ön tudomása szerint készült egy hivatalos cégértékelés?” – érdeklődtünk. „Úgy tudom, hogy igen. Dehát erről is a cég vezetőjét kell megkérdezni” – válaszolta a polgármester, ismét a GYŐR-SZOL vezérigazgatójához, Prédl Antalhoz küldve bennünket.

„Az Ön tudomása szerint született egy hivatalos, írásos cégértékelés, és a képviselők ezt megismerhették?” – tettük fel a kérdéseket Dézsi Csaba Andrásnak. „Úgy tudom, hogy igen, tehát ez a válasz” – felelte a polgármester. A feljelentést tevő Pollreisz Balázs azonban ezt cáfolja.

A cég értékét megállapító dokumentumot nem látták

„Hivatalos, írásos cégértékelés állítólag valóban készült, de azt az önkormányzati képviselők se a Memento Kft. megvásárlásának megszavazása előtt, sem utána nem látták, nem olvashatták el, így nem tudhatjuk, tényleg létezik-e a dokumentum. Én magam március 7-én találkoztam Prédl Antallal, a GYŐR-SZOL Zrt. vezérigazgatójával, arra kérve őt: mutassa meg a cégértékelést, de megtagadta a kérésemet.

Vagyis a képviselők, a közgyűlés tagjai mai napig nem tudhatják, milyen szempontokra, adatokra hivatkozva fizetünk ki 140 millió forint közpénzt.

Ezzel szerintem a képviselőket megtévesztették. Úgy tudom, egyelőre még nem fizették ki a képviselők által megszavazott vételárat; hogy a kifizetést a feljelentésem hatására halogatják-e, azt nem tudom” – mondta el Pollreisz Balázs, az ellenzéki összefogás listájáról a közgyűlésbe jutott MSZP-s képviselő.

A cégértékeléssel kapcsolatban írásban kérdeztük a polgármestert, de nem válaszolt. A GYŐR-SZOL-t is megkerestük a feljelentéssel, illetve a cégértékeléssel kapcsolatban, illetve hogy miért nem láthatta azt az ellenzéki képviselő, de Prédl Antal vezérigazgató és Endrődi Péter igazgatósági elnök többszöri megkeresésünkre sem reagált.

Pollreisz Balázs azt is hozzátette: „A Memento érdemben nem konkurenciája a piacvezető, többségében önkormányzati tulajdonú Jószív Kft.-nek: ezt a beszámolóik, illetve az általuk bonyolított temetkezések számai is mutatják. A Győrben lezajlott temetésekről a GYŐR-SZOL cégekre, szolgáltatókra lebontott nyilvántartást vezet, tehát egyértelműen tudnia kell ezt. Mivel konkrét adataik vannak, azok alapján egyértelműen meg kellene tudniuk mondani, mire alapozzák a cég értékét, illetve azt a szerintem alaptalan állítást, hogy Memento a második a regionális temetkezési piacon, de ehelyett hallgatnak – nyilván nem véletlenül” – fogalmaz a győri ellenzéki politikus.

Pollreisz Balázs szerint a GYŐR-SZOL vezérigazgatója és a város polgármestere ellentmondó kijelentéseket tett arról, mi is a célja a Memento Kft. megvételének. „Dézsi Csaba András arról beszél, szegény embereknek nyújtanának szociális temetéseket, nekem viszont Prédl Antal GYŐR-SZOL-vezérigazgató azt mondta: a Mementóval prémium szolgáltatásokat terveznek a temetési piacon. A két törekvés ellentmond egymásnak” – mondta az MSZP-s önkormányzati képviselő.

Az ellenzéki politikus a feljelentésében is leírta: „Egyéb források alapján tudomással bírok arról, hogy a győri temetőkben melyik cégnek mennyi megrendelése van, mennyi ember temetése kapcsolódik az adott cégekhez. Ezekről az adatokról a GYŐR-SZOL Zrt. is tud. Ezen adatokból is megállapítható, hogy a Memento Temetkezés Kft. nem a második legnagyobb szereplő a piacon.” Hozzátette: „A fentiek alapján semmi nem indokolta, hogy a GYŐR-SZOL Zrt. a Memento Temetkezés Kft. megvásárlása mellett döntsön. Sokkal célszerűbb lett volna a piaci «nagyágyú» Jószív Temetkezési Kft.-ben további részesedést vásárolni.”

A Jószív, az önkormányzat temetkezési cége 45,04 százalékban a korábbi többségi tulajdonos és ügyvezető, a 2023. május 15-én elhunyt Dr. Ladotsy Géza Károly, illetve halála után annak örököse tulajdonában van. „A GYŐR-SZOL Zrt., mint többségi tulajdonú tag az ügylet kapcsán a második legnagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tagot, Dr. Ladotsy Géza Károlyt meg sem kérdezte, még csak értesítés szintjén sem jelezte a vételi szándékot” – állítja a feljelentésben Pollreisz Balázs.

fotó: A szerző felvétele

Mindez azért érdekes, mivel információink szerint Dr. Ladotsy Géza Károly mint a Jószív kisebbségi tulajdonosa 2022 márciusában azzal az ajánlattal fordult Endrődi Péter igazgatósági elnök, a Jószívben 50,1 százalékban tulajdonos GYŐR-SZOL vezetője felé, hogy a jövőben eladná, értékesítené a társaságban birtokolt részesedését.

Szegények temetése vagy VIP-szolgáltatások?

Az ügyben a fentieken túl még több kérdés is van, de nem kaptunk rájuk választ. A GYŐR-SZOL vezetőitől is megkérdeztük: mire alapozzák azt az állítást, hogy a Memento a Jószív után a második, van-e bármiféle olyan adat, amely alátámasztja ezt? Azt is megkérdeztük: szándékában áll-e a GYŐR-SZOL Zrt.-nek megvenni a többségében az önkormányzat kezében lévő Jószív fent említett kisebbségi részét? (A feljelentésben pont az szerepelt, hogy sokkal célszerűbb lenne az önkormányzatnak a már meglévő cégében növelni a részesedését.)

Rákérdeztünk arra is, hogy a GYŐR-SZOL a Mementóval prémium szolgáltatásokat tervez-e a temetési piacon? (A polgármester és a bizottsági elnök szociális szempontokat hangsúlyozott a megvételt indokolva.) Illetve, hogy a 140 millió forintot a GYŐR-SZOL Zrt. átutalta-e már, a Memento Kft. megvétele megtörtént-e.

Az ügyben a Mementót is megkerestük, szintén a vételár kifizetését kérdezve a cég ügyvezetőitől, Szél Imrétől és Kóczián Lászlónétól is. A Mementó Kft. vezetői nem feleltek, ahogy arra sem, milyen adat támasztja alá, hogy cégük a második volna a helyi piacon.

Papp László Tamás

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Memento Temetkezés Kft. épülete / A szerző felvétele.

Megosztás