Heti lapszemle

Ledarálták a lélegeztetőgép-biznisz papírjait, brutálisan nő a kórházak adóssága

Népszava: Kamugyanús külügyi eljárás: 20 hónap után ledarálták a lélegeztetőgép-bizniszhez köthető papírokat

Már 2021 novemberében megsemmisítette a külügyminisztérium a másfél évvel korábban kötött gyanús, túlárazott malajziai lélegztetőgép-beszerzés iratainak egy részét, így a gyanússá vált beszállító, a GR Technologies nevű cég átláthatóságát igazoló papírokat is. A vonatkozó nyilatkozatok és értékelések már soha nem lesznek megismerhetőek. A szerződések révén a külügyminisztérium csak a maláj cégtől mintegy 176 milliárd forint értékben vásárolt kínai gyártású lélegeztetőgépeket, szám szerint közel 7000 darabot. Ezek túlnyomó többségét soha nem is használta a magyar egészségügy, részint mert számos gép nem felelt meg a magyar és EU-s szabványoknak, illetve nem is volt ekkora lélegeztetési szakember-kapacitása a magyar kórházaknak

Mfor.hu: Bejött az ingatlanbiznisz Rákay Philipnek

Cégei között tologatja ingatlanjait a műsorvezetőből NER-es ingatlanüzletemberré vált Rákay Philip fő cége, a Norton Consulting Zrt. Az ügyleteknek köszönhetően rekordösszegű, 1,3 milliárdos profitra tett szert, ám meglepetésre osztalékot idén nem vesz ki belőle.

Hvg.hu: Egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a kórházak adóssága, műtétek maradhatnak el

A Magyar Államkincstár által közölt adatokból kiderült, hogy március és április között 12,3 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi intézményeknél felhalmozódott hátralék. A magyar kórházak adóssága márciusban 39,3 milliárd, míg egy hónappal később 51,6 milliárd forint volt. Az 572 hazai kórházi intézményből 330-nak van adótartozása. A tartozás teljes összege a szállítókat és a szolgáltatókat terheli, és ebből a pénzből közel egymilliárd forint az államháztartáson belül marad.

24.hu: Hihetetlenül sok vizet vinnének el Tata környékéről, új akkugyárat terveznek titokban?

Nagy területet érintő és szerteágazó víziközmű-fejlesztések zajlanak Tatabánya, Tata és Komárom térségében, ahol óriási csővezeték-rendszerek épülnek, és nagymértékben növelni akarják a víztermelő kapacitásokat. A beruházások nyomán a legjobb minőségű vizeket nyújtó karsztvízrendszereket csapolnák meg. A hivatalos jelentésekből nem derül ki, miért van szükség ekkora léptékű fejlesztésekre, de a helyi civilek sejteni vélik az okot.

Magyar Hang: Százmilliók ömlenek egy Rogán-közeli jótékonysági alapítványhoz

A Civil Út alapítványt 2020 januárjában, a szervezettel szoros átfedést mutató, egyfős Civilút Nonprofit Kft.-t pedig még 2019 novemberében alapították, és azóta mindkét szervezethez több tíz vagy akár száz milliós kormányzati és állami támogatás érkezett. A szervezet vezetőinek nevét látva az is érthetővé válik, miért támogatja a Rogán-tárca olyan lelkesen ezt a viszonylag fiatal szervezetet. Az alapítvány kuratóriumi elnöke és a nonprofit kft. ügyvezetője egy személyben Tábori Tamásné Ruttkay Réka. Férje, Tábori Tamás egy kollégiumban lakott Rogán Antallal, de később sem távolodott el nagyon a fideszes politikustól.

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás