Ukrán válság

„Tisztelet és hála Putyinnak!” – nyílt Kreml-propaganda fideszes csatornákon

Miközben a magyar kormány hivatalosan az uniós közös álláspontot követve Ukrajna területi egységét támogatta, a fideszes médiagépezet jelentős része nyíltan Putyin pártján áll. Több orosz forrásból származó, Ukrajnát agresszorként bemutató álhírt terjesztenek, sőt, az az igény is felmerült, hogy Magyarország szálljon be Ukrajna felosztásába.

Ukrajna és a Nyugat támadt agresszorként Oroszországra, ukrán katonák kelet-ukrajnai civileket mészároltak, egyébként ukrán nép és államiság nem is létezik, a mai ukrán államot jobb lenne feloszlatni – ilyen és hasonló állítások nemcsak az orosz állami propagandában, hanem a Fideszt támogató, közpénzből is működő csatornákon keresztül jelentek meg. Miközben az Orbán-kormány politikusai nagyon diplomatikusan fogalmaznak az egyre súlyosabb orosz-ukrán válsággal kapcsolatban, addig a fideszes kommunikációs gépezet több eszköze is pont ugyanazokat az álhíreket és narratívákat közvetíti, amelyeket a Kreml is hangsúlyoz, hogy ürügyet keressen Kelet-Ukrajna megszállásához és – ahogy a későbbi eseményekből kivehető – egész Ukrajna lerohanásához.

Mit mond a moszkvai propagandagépezet?

Február 21-én késő este Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország elismeri a Kelet-Ukrajnai szakadár „népköztársaságok”, Donyeck és Luhanszk függetlenségét, majd a következő órákban meg is indultak a már régóta a határnál állomásozó orosz csapatok a két területre – a lépést a nemzetközi közösség a szuverén ukrán állam elleni agressziónak tartja, mivel a többi állam a keleti régiókat is Ukrajna felségterületeként ismeri el. Putyin hosszú beszédében többek között azt fejtegette, hogy Kijev az Ukrajnában élő oroszokat fenyegeti, hogy támadásokat indított a szakadár területek ellen, valamint hogy ukrán nép és állam sosem létezett, hanem történelmileg Oroszország részét képezték, illetőleg Ukrajna közeledése a NATO-hoz és az EU-hoz önmagában Oroszország biztonságát fenyegeti.

Ezt megelőzően és a csapatok bevonulásával egy időben beindult a Kreml propagandagépezete is, hogy ürügyet kreáljon az orosz hadművelethez, amit megelőző csapásként vagy békefenntartó akcióként igyekeznek bemutatni.

Az orosz média megrendezett felvételeket is bemutatott, amiket az ukrán hadsereg Donyeck és Luhanszk elleni támadásainak állítottak be.

Az egyik orosz állami tévében például levetítettek egy (eredetileg a donyecki szakadárok által közzétett) felvételt azzal a körítéssel, hogy azon szabotázsakciót végrehajtó ukrán kommandósok és a donyecki lázadók tűzharca látható.

Később Elliot Higgins, a Bellingcat oknyomozó portál alapítója rámutatott, hogy a felvétel biztosan hamisítvány, az azon hallható robbanások hangjai valójában egy 2010-es finn hadgyakorlatról készült videóból lettek kivágva.


Az orosz állami médiában a közelmúltban kampányszerűen jelentek meg tudósítások arról, hogy az ukrán hadsereg masszív támadást tervez a szakadár régiók ellen, ennek előkészítésére különböző terrorakciókat hajt végre – ennek bizonyítékaként mutatták be később az említett hamisított felvételt is, illetve a donyecki szakadárok vezetője ellen tervezett állítólagos merényletet. Hamarosan a két szakadár köztársaság vezetői láthatóan egyeztetett szövegkönyvű videókban jelentették be, hogy evakuálják a civileket egy közelgő ukrán támadás miatt – a hamis állítások célja nyilvánvalóan annak igazolása.

Kijev egyébként cáfolta, hogy (a 2020-as tűzszüneti egyezménnyel összhangban) szándékában állna benyomulni a szakadár területekre, amit egyébként a 2020-as tűzszünet is tilt. Az biztos (ahogy azt az OSCE nemzetközi megfigyelőcsoport is igazolta), hogy a február 22-e előtti napokban több száz alkalommal sértették meg a tűzszüneti egyezményt – a szervezet a frontvonal mindkét oldalán regisztrált incidenseket, de a legnagyobb számban a frontvonal ukrán oldalán jelentett támadásokat, ami a szakadárok támadásaira utal.

Az állítólag közelgő ukrán offenzíva mellett

az orosz médiában előkerültek olyan állítások is, hogy Kelet-Ukrajnában népirtás zajlik az orosz ajkú lakosság ellen

– ugyanez a vád már korábban is elhangzott a szakadárok és a Kreml részéről, nemzetközi szervezetek (ENSZ, OSCE) jelentései azonban nem igazolták a népirtás-vádat.

Orbán is támogatta a szankciókat

Az orosz háborús propaganda fő állításait azért érdemes áttekinteni, mert ugyanezek a napokban megjelentek a Fideszhez és a magyar kormányhoz köthető médiafelületeken is. Ez azért is ellentmondásos, mert a magyar kormány hivatalosan Ukrajnának ad igazat a konfliktusban.

Orbán Viktor már az orosz hadműveletek kezdetén azt mondta, „közös álláspontot képvisel” a többi NATO- és EU-tagállammal együtt.

Február 22-én, az Oroszországgal szembeni EU-szankciókról folyó tárgyalásokról ugyanakkor olyan hírek szivárogtak ki, hogy Orbán blokkolni próbálta az intézkedéseket.  A Guardian egy meg nem nevezett diplomatát idézett, aki állítólag azt mondta: „Várható volt, de Orbán most mutatta meg igazán az igazi arcát.

Ez megint csak felveti a kérdést, hogy Orbán hová hűséges: Moszkvához vagy európai szövetségeseihez?

És azt a kérdést, hogy más vezetők mennyit tudnak még lenyelni ebből a blokkoló viselkedésből.”

Kovács Zoltán államtitkár ezt később álhírnek nevezte. Annyi bizonyos, hogy 22-én, a nap végére a magyar kormány a többi tagállammal együtt aláírta a szankciókról szóló uniós határozatot.

Ezzel egyidőben a kormánypárti médiumok – köztük közpénzből működő csatornák többen is – nyíltan vagy burkoltan a Kreml propagandáját közvetítették. A legerősebben a Fideszhez közel álló közösségi oldalakon („Fidesz-metaverzum”) jelent meg, de kisebb mértékben a tévékben is megjelent az oroszbarát narratíva. A

fentebb ismertetett torzítások mellett felbukkan egy sajátosan magyar motívum is, az a fantázia, hogy Putyin visszaadja Magyarországnak Kárpátalját.

Hatalmas hálózat és óriási pénz miatt látod a Megafont állandóan a Facebookon

Az Átló rendszeresen foglakozik a magyar média helyzetével, ezen belül is több anyag született a kormánypárti média terjeszkedéséről, a hirdetési piac alakulásáról vagy a befektetések megtérülésének kérdéséről. Az ELTE BTK médiás doktorandusza, Német Szilvi, valamint Minkó Mihály adatvizualizációs szakember és Katona Eszter (ELTE TáTK) azt nézték meg, milyen viszonyrendszer állítható fel az egyes kormánypárti médiatermékek között Magyarország legnépszerűbb közösségimédia–felületén. Az eredményeket az Átlón tették közzé.

Pesti TV: Állítólag Oroszországba is betört az ukrán hadsereg

Az állami M1 híradója Putyin bejelentését egy, az orosz, ukrán és nyugati álláspontokat is bemutató riportban dolgozta fel. Ugyanakkor a híradás elején azt tartották fontosnak kiemelni a köztévés szerkesztők, hogy a szakadárok ellenőrizte területen élők ünneplik az orosz döntést, utcabál kezdődött, mivel „rendezetlen volt a hovatartozásuk, sem Oroszországhoz, sem Ukrajnához nem tartoztak”, emiatt a rászorulók nem kapták meg a juttatásaikat – valójában Donyeck és Luhanszk egész területét Ukrajnához tartozónak tekintik az államok, köztük Magyarország is. A szakadár államokra ezzel szemben

a köztévés híradóban következetesen „Ukrajna és Oroszország között fekvő területekként” hivatkoztak.

Ennél erősebb oroszbarát állítások hangzottak el a Vaszily Miklós és Mészáros Lőrinc pénzéből elindított Pesti TV-ben. Itt a Politikai Hobbista című műsorában az Ukarjna-szakértőként bemutatott (valójában fotós és hadmérnök) Mernyó Ferenc adott interjút, aki

arról beszélt, ukrán nép és kultúra nem létezik, az ukrán csak az orosz egy nyelvjárása.

Azt is mondta, Kelet-Ukrajnába ukrán katonák törtek be. Az egyik műsorvezető azt is állította, hogy „állítólag” konkrétan Oroszország területére hatoltak be Rosztov mellett (ilyen valójában nem történt, bár az FSZB azt állította, egy ukrán területről kilőtt lövedék tényleg eltalált egy orosz határőrállomást).

Mernyó Ferenc is arra utalgatott a Pesti TV-ben, hogy Ukrajnát feloszthatják úgy, hogy NATO-országok kapnak a területéből, szerinte erről tárgyalások is zajlottak.  „Mindenki találja ki, hogy mire gondolok.” És ha Putyinnak ez sikerül, akkor ő lehet Nagy Péter cár után a legnagyobb orosz vezető – mondta.

Az Origo szerint nincs semmi látnivaló

A Pesti TV-vel közös szerkesztőségű, 2020-ban 100 millió forint közpénzzel megtámogatott Pesti Srácok oldalon szintén megjelent egy ukrán támadásról szóló álhír – igaz, ez lehetett véletlen félrefordítás következménye is. A tudósításban

a szerző azt írta, az ukránok orosz katonákat lőttek le az ukrajnai Scsasztja város villanyerőművében egy „ukrán portál” szerint.

A híradás szerint az erőmű „Luhanszk szakadárok ellenőrizte városától néhány kilométerre található, és fontos szerepet játszik a város villamos ellátásában” – vagyis az ukrán hadsereg tüzet nyitott a Luhanszkba bevonuló orosz katonákra.

Valójában az említett erőmű nem a szakadárok, hanem az ukránok által ellenőrzött területen található, és a hivatkozott német nyelvű forrás (egy Kijev-párti Twitter-fiók, nem hírportál) sem azt állította, hogy orosz katonákat lőttek le az erőműnél. Ehelyett azt írták, hogy az „orosz megszállók tüzet nyitottak” az Ukrajna által ellenőrzött területen levő erőműre. Ugyanezt közölte egyébként az ukrán hírügynökséggel a régió vezetője, elmondása szerint a szakadárok tüzérségi támadása miatt le kellett állítani az erőművet.

Az online médiumok közül érdemes még megemlíteni az Origót, amely bár nem közölt orosz propagandát, a napokban gyakorlatilag egyáltalán nem tudósított az ukrajnai eseményekről. Február 24-én, az orosz invázió reggelén a címlapjuk délután így nézett ki:

Az Origo címlapja 2022. febuár 24-én (forrás: Átlátszó/a szerző felvétele)

Már azután, hogy Ukrajna több nagyvárosát is orosz bombázás érte, és több helyen átlépték a határt a katonák, a hírtportál olyan bejegyzést tett közzé, amely szerint „Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása”.

Nyíltan éljenzi a háborút egy kormányközeli oldal

A legnagyobb kontraszt a közösségi médiában látható. Míg kormánypárti politikusok hivatalos Facebook-oldalaikon diplomatikusan fogalmaztak, addig a szürkezónás kormánypárti oldalakon a legnyíltabb Kreml-propaganda folyt. Ilyen például a Számok – a baloldali álhírek ellenszere nevű, 89 ezer követővel rendelkező oldal, amely Putyin ukrajnai bevonulásról szóló döntését így kommentálta: „Oroszország elismeri a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét! Tisztelet és hála érte! (…) Reméljük Krímhez hasonlóan megtartják a népszavazást, kérni fogják az Oroszországhoz való csatlakozást, Oroszország pedig fel is fogja őket venni.”

(Forrás: facebook.com/szamokadatok)

Az oldal más bejegyzésekben – a Kreml álhíreit idéző fordulatokkal – írta, hogy az ukrán hadsereg „8 éve tankokkal öli a keleti megyékben élő embereket”, és már 14 ezer orosz civilt öltek meg. Máshol pedig az Oroszország elleni szankciók ellen érveltek (később pedig azt írták, bármilyen döntést hoz az ügyben a magyar kormány, azt fogják támogatni).

Az oldal Ukrajna lerohanásakor nyíltan Moszkva mellé állt, a támadás okát úgy magyarázta, hogy a NATO-általá felfegyverzett „ukrán hadsereg továbbra is ÖLI az orosz embereket, ezért Putyin úgy döntött, hogy célzott támadással felszámolja azokat az ukrán katonai létesítményeket, ahonnan indult a népírtás (sic!)”, sőt,

„Magunk részéről üdvözöljük Oroszország a béke megteremtését célzó határozott lépéseit” – vagyis Ukrajna katonai megszállását.

Ukrajnát föl kell számolni

A Számok… oldal fontos része annak a „Fideszes metaverzumnak”, amely a közelmúltban épült fel a közösségi médiában, ide tartoznak a Megafon által milliárdos hirdetésekkel megtámogatott tartalmak és kormánypárti médiaszemélyiségek oldalai is, valamint több olyan oldal, amelyek szerkesztői nem ismertek. A Számok…-at szintén névtelen szerkesztők készítik, akik viszont állítólag közreműködnek a Pesti Tv Számok és tények című műsorának készítésében is.

A metaverzum másik központi eleme a Milliók Orbán Viktor és kormánya mellett című oldal, ami rendszeresen feltűnik fideszes politikusok posztjainál is. Az oldal Pilhál Tamás, Pesti Srácok szerzőjének írását osztotta tovább. Ebben Pilhál Ukrajnával kapcsolatban úgy fogalmazott, a

„Nyugat által íróasztalnál megrajzolt, sátáni gonoszsággal kreált műállamokat föl kell számolni, területeiket vissza kell adni azok eredeti tulajdonosainak”

és – a hivatalosan kommunikált kormányzati állásponttal szöges ellentétben – azt írta, „Magyarországnak nem szabad segítenie a náci, nemzetiségeit terrorizáló ukrán bábkormányt”.

Ugyanezen az oldalon később a Russia Today orosz állami csatorna bejegyzését is megosztották, ami szerint Ukrajna lerohanása valójában önvédelem.

NATO-ellenes propaganda magyar állami pénzből

Nem sokkal Putyin bejelentése után a Patrióta Európa Mozgalom közölte az alábbi mémet, amely azt a Kreml-narratívát erősíti, hogy a NATO (azaz Magyarország katonai szövetségesei) a valódi agresszor.

Egy másik posztban pedig azt írták, hogy „Ukrajnát a pénzhatalom tartja fogságban”, és a mostani válság az „USA provokációjának” az eredménye.

A 210 ezer követővel bíró oldal nem most kezdte el az orosz propaganda terjesztését, annál érdekesebb, hogy ezt közpénzből teszik. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződéslistájából ugyanis kiderült, hogy az oldalt működtető Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) 2019-ben közel 6 millió forintot kapott a Patrióta Európa Mozgalom Facebook-oldal fejlesztésére. Az MPEE az a szervezet, amely 20 éve szervezi Orbán Viktor éves megtartott évértékelő beszédét. Az egyesület elnöke 2019 óta Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős korábbi államtitkára.

Közpénzből osztotta az oroszbarát és fideszes mémeket egy facebookos propagandaoldal

A 208 ezres táborral bíró Patrióta Európa Mozgalom Facebook-oldal hetente gyakran több száz, köztük a Fideszt támogató képet oszt meg a közösségi szájton. Az oldal működtetésére egy Fidesz-közeli egyesület 2019-ben közpénzből származó 5,8 millió forintot kapott. A pénzt csavarosan, egy alapítványon keresztül küldték, de a szálak Rogán Antalhoz vezetnek.

Zubor Zalán

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás