Menekültválság

Orosz-ukrán háború: hogyan segíthetünk a menekülőknek?

Oroszország csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására támadást indított Ukrajna ellen. Már aznap tele voltak a hírek a háborúban érintett városokat elhagyó ukránok fényképeivel, a menekülthullám pedig nem sokkal később a magyar határra is megérkezett. Összeszedtük, hogy mit tehet az, aki valahogyan segíteni szeretne az Ukrajnában élőkön vagy a menekülni kényszerülőkön.

Adományozás itthon

A legegyszerűbb módja a segítségnyújtásnak a pénzbeli segítség vagy tárgyi adomány küldése. Ebben az esetben különösen igaz, hogy még a kis segítség is sokat számít, ezért számos magyar és nemzetközi civil szervezet adománygyűjtésbe kezdett.

A Magyar Vöröskeresztnél az 1359-es vonalat lehet hívni, vagy utalni a 10405004-00026548-00000009-es számlaszámra (fontos, hogy a közleményben szerepeljen, hogy humanitárius válság). A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is bejelentette, hogy gyűjtést indít humanitárius akcióinak támogatására. Segíteni a 11784009-20200776 számú számlára indított átutalással vagy az adomanyozz.hu oldalon indított online befizetéssel, esetleg a 1350-es adományvonal hívásával lehet.

A Magyar Ökomenikus Segélyszervezetnek ezen a linken lehet utalni, a Baptista Szeretetszolgálat pénzgyűjtő akciójához a 1355-ös adományvonal hívásával (300 forint) vagy a 10918001-55555555-55555555-ös számlaszámra utalva (Ukrajna közleménnyel) tudunk csatlakozni, de egy külön weboldalon is lehet adományozni. Mint írják, már eljuttattak 3,5 millió forintnyi gyorssegélyt a kárpátaljai partnereknek.

Magyar Református Szeretetszolgálat 800 kilónyi élelmiszersegélyt indított útnak Beregszászba. Nagyjából 60 menekültnek szállást is tudnak nyújtani, de várják az adományokat a 1358-as vonalra, a honlapon vagy a 10702019-85008898-51100005-ös számlaszámra (közlemény: Nemzeti Összefogás).

Péntek este nemzeti segélyvonalat jelentett be a kormányszóvivő a Facebookon, amellyel a Híd Kárpátaljáért összefogást lehet támogatni. A 1357-es szám szombattól hívható, minden hívás 500 forintba kerül. Ezen kívül egy számlaszámot is nyitottak az adományoknak: 11711711-22222222. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is összeszedte, hogyan segíthetünk a bajba jutottakon.

Nemzetközi segítség

Érdemes helyi vagy akár nemzetközi civil szervezeteknek is adományozni. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF is várja az adományokat, a weboldalon lehet nekik pénzügyi segítséget küldeni, hogy egészségügyi csapatokat, valamint élelmet, vizet, ruhát és matracokat, takarókat juttassanak a menekülteknek. Mint írják, 7,5 millió ukrán gyerek van most veszélyben. Emellett az ENSZ Humanitárius Alapjának is lehet adományozni, 30, 75, 100 és 200 dolláros összegben.

A Voices of Children nevű ukrán civil szervezet a honlapja szerint pszichológiai és pszichoszociális támogatást nyújt a fegyveres konfliktus által érintett gyermekeknek. Itt lehet nekik adományozni. Szintén a gyerekeknek segít a Save the Children szervezet is. A Care élelmiszerrel, higiéniai csomagokkal, vízhez és készpénzhez való hozzáféréssel segíti a rászoruló ukránokat. Itt lehet nekik adományozni.

A Sunflower of Peace orvosi hátizsákok készítésére gyűjt: az elsősegélyt tartalmazó felszerelés tájékoztatásuk szerint akár 10 ember életét is megmentheti. Az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières) az Egészségügyi Minisztériummal közösen az egészségügyi alapellátás javítása érdekében a donyecki régió konfliktus sújtotta közösségeiben dolgozik.

A Global Citizen nevű ausztrál szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy krízishelyzetben kiemelten fontos a független, helyi sajtó támogatása, mint például az angol nyelvű Kyjev Independent, amit a Kyiv Posttól kilépő újságírók hoztak létre, vagy a szintén angolul elérhető Ukraine World, ami a 2013-2014-es Euromajdan idején egy nemzetközi újságírókat segítő önkéntes kezdeményezésből született. Mindkét internetes lapot lehet támogatni a Patreon felületen.

Tárgyi adományok

A Budapest Bike Maffia és az Age of Hope közösen hirdettek meg segítségnyújtási akciót, erre a célra 500-500 000 forintot különítettek el. „A terveink szerint naponta több száz adag ételt készítünk. Szendvicsgyárat nyitunk, ahol önkénteseink folyamatosan készítik az ételeket, főzzük a teát és igyekszünk biztosítani a hatékony segítséget” – írják.

Szombaton 10–14 óra között adományokat is várnak: mint írják, melegétel konzervek, előrecsomagolt kész szendvicsek mellett takarókra, hálózsákokra, izolációs fóliákra, babaápolási holmikra és tisztálkodószerekre is szükségük van. Az adományokat a IX. Gyáli út 50. (Euro Mini Storage) szám alatt lehet leadni. De a későbbiekben is szerveznek majd még gyűjtést. Az eseményüket ugyanakkor érdemes követni, mert mint írják, ha tisztábban látják az igényeket, akár autós vagy egyéb önkéntes feladatokkal is lehet segíteni nekik, erről minden esetben Facebookon tájékoztatják majd az érdeklődőket.

A Baptista Szeretetszolgálat a pénzadományok mellett tárgyi adományokat is vár, többek között tartós élelmiszereket, COVID-teszteket, takarókat. A pontos részletek itt találhatóak.

Érdemes azonban észben tartani néhány szempontot, ha tárgyi adományozással szeretnénk segíteni: a legfontosabb, hogy minden esetben nézzünk utána a kiválasztott szervezeteknek, így elkerülhetjük, hogy csalókhoz kerüljön a pénzünk. A Heti Betevő Facebook-posztja további hasznos támpontokat ad az adományozáshoz. A szervezet például kiemeli: mindenképp informálódjunk előre, hogy mire van szükség, mivel segítünk a legtöbbet a helyszínen dolgozóknak, így elkerülhetjük, hogy felesleges dolgokat adományozzunk.

„Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek/felvennétek/használnátok. Ezek az emberek pár napja még pontosan úgy éltek, mint te vagy én. A méltóság számít!” – hangsúlyozzák.

Önkéntesség

Akinek ideje vagy lehetősége engedi, más módon is segíthet az ukrán menekülőknek: nagy szükség van önkéntesekre is. A Migration Aid jelenleg négy területen várja a segítséget:

Sofőröket keresnek, akiknek 7–9 személyes gépkocsija van, és vállalnák, hogy a helyi vonatállomásra vagy Budapestre szállítsanak embereket. Mint írják, erre azért van szükség, mert megjelentek a környéken a taxis hiénák, akik akár 150 ezer forintot is elkérnek azért, hogy Budapestre vigyék a rászorulókat. Feltölthető (prepaid) üzemanyagkártyákat is várnak, hogy a szállítást felajánlóknak be tudjanak szállni az üzemanyag költségeibe.

Szállást is lehet felajánlani náluk a menekülteknek: az [email protected] e-mail címre kell elküldeni, hogy hol található a szállás, illetve hogy hány ember, mennyi időre kaphatna szállást. Pár nappal korábbi posztjukban jelezték azt is, hogy orosz/ukrán nyelven beszélők fordítási feladatokban is tudnak segíteni, illetve önkénteseket is keresnek, a határnál ruha, élelmiszer, és víz osztása a feladat, de akinek nincs lehetősége odautazni, online szervezési és adminisztrációs (adatbázis kezelés, levelezés) munkákban tud részt venni.

Hasznos lehet továbbá a segíteni akaróknak a Segítségnyújtás (Ukrajna)🙏🏻 Допомога українцям nevű Facebook-csoport is, amelynek létszáma pár nap alatt 55 ezerre ugrott. A csoport az egész országban gyűjti a segélyeket, bárki csatlakozhat a felajánlásokhoz, ami azonban nemcsak tárgyi adományozás lehet (ruha, élelmiszer, tisztálkodószer), hanem egy táblázatban az ingyenes szálláslehetőségek, az adománygyűjtő pontok is szerepelnek, vagy épp a határról fuvart vállaló önkéntesek beírhatják felajánlásaikat. De vannak, akik tolmácsolási lehetőséget biztosítanak, így segítve azoknak az ukránoknak, akik hazájuk elhagyására kényszerülnek a háború miatt.

A Magyar-ukrán határhelyzet nevű Facebook-csoportban is lehet találni a határátkelésre vonatkozó információk mellett segítő szándékú embereket, különféle felajánlásokat is. Emellett a határátkelőknél található települések polgármestereinél is érdemes érdeklődni, hogy mire van szükség, ha valaki szeretne segíteni.

A tiszabecsi határátkelőről helyszíni riporttal is jelentkeztünk pénteken:

„Minket nem szeretnek ott, mert magyarok vagyunk” – Ukrajnából menekülők Tiszabecsen | atlatszo.hu

Tegnap nagyon megszedték itt magukat – meséli egy nő, aki épp az unokáját tologatja a babakocsiban. – Volt, aki 100 ezer forintos összeget kért egy útért Budapestre. Nekünk szerencsénk van, van bejelentett lakcímünk és lakásunk Fehérgyarmaton. A lányom hamarosan visszajön, vele megyünk majd oda. De vasárnap jön az egész család.

Szopkó Zita

Címlapkép: Átlátszó/Katus Eszter

Megosztás