adatvizualizáció

Rohamtempóban minősítik le az orosz államkötvényeket a nemzetközi hitelminősítők

A nyugati szankciók hatására a négy legnagyobb hitelminősítő intézetből három (az S&P, a Moody’s Credit Rating és a Fitch) spekulatívra minősítette le az orosz államkötvények kategóriáját.

A Moody’s Credit Rating a hét elején Baa3-ról B3-ra, vagyis alsó közép kategóriájúról befektetésre nem ajánlott minősítésűre, összesen hat fokozattal sorolta lejjebb az orosz államkötvényeket. 

Ezáltal Oroszország a Moody’s besorolásában jelenleg Togóval és Mongóliával szerepel egy kategóriában.

Egyébként Ukrajna is ebbe a kategóriába tartozik, azonban fontos megjegyezni, hogy Ukrajna adósbesorolását a cikk megírásának pillanatában az orosz támadások óta még nem minősítette a Moody’s. 

Az új minősítés azt jelenti: az orosz államkötvényekkel kapcsolatban jelenleg meglehetősen erős a nemfizetés kockázata. 

A Moody’s a 2014-es kelet-ukrajnai háború során fokozatosan, összesen három kategóriával sorolta lejjebb az orosz államkötvényeket. A minszki tűzszüneti megállapodás idejére így Oroszország a befektetésre nem ajánlott kategóriába került. A hitelminősítő intézet ezután csak 2019 februárjában sorolta egy kategóriával feljebb az országot.  

Zuhanórepülés

A Moody’s hitelminősítő cégen kívül további két hitelintézet is drasztikusan csökkentette Oroszország minősítését. Szerdán a Fitch szintén hat fokozattal sorolta lejjebb az országot. A hitelminősítő intézet kiemelte: ilyen fokú leminősítésre utoljára az 1997-es ázsiai pénzügyi válság alatt került sor, amikor hat fokozattal csökkentették Dél-Korea besorolását. Később az S&P is számos kategóriával lejjebb – BB pluszról CCC mínuszra – sorolta be Oroszországot. 

A leminősítés legfőbb indokának mindhárom hitelminősítő intézet esetében a nyugati szankciók tekinthetők.

A Fitch szerint „a nemzetközi szankciók megnövelték a makroszintű pénzügyi stabilitási kockázatot, óriási sokkot jelentenek Oroszország hitelezési alapjaira nézve, és az ország államadósság-szolgálati hajlandóságát is alááshatják”.

A Moody’s ezzel párhuzamosan szintén a szankciók hatását emelte ki, és megjegyezte, hogy jelentős aggodalmak merülnek fel Oroszország kötelezettségeinek teljesítésével kapcsolatban. 

Szémann Tamás—Rédl Boglárka

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.</

Megosztás