közbeszerzés

Mészáros Lőrinc cége építi az új Néprajzi Múzeumot is: 26 milliárd forintért

Mintegy 26 milliárd forintért építi fel az új Néprajzi Múzeumot a Városligetben a ZÁÉV Építőipari Zrt. a Magyar Építő Zrt.-vel közösen – jelent meg erről a tájékoztató az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában.

Fizess elő az Átlátszóra!

Fizess elő az Átlátszóra: atlatszo.hu/tamogatom

A múzeumban helyet kap egy 226 fő befogadására alkalmas rendezvény/konferenciaterem, gyerekmúzeum, múzeumpedagógia, látogatóközpont és foodcourt (büférész) is.

A nagy forgalmú, turisztikai és a múzeumi életet kiszolgáló termek mellett az épületben lesz könyvtár, továbbá kialakítanak üzemeltetési irodákat és műtárgykezelésre alkalmas szobákat is. A pinceszinten, az épület szívében található majd a múzeumi előcsarnok, ahonnan az állandó és az időszaki kiállítótereket lehet megközelíteni.

A múzeumépítésre vonatkozó közbeszerzést 2018. április közepén írta ki a Városliget Zrt., ami tárgyalásos eljárásban kereste a kivitelezőket. Végül idén január 28-án kötötte meg az állami cég a pontosan 25,9 milliárd forintos értékű szerződést az új Néprajzi Múzeum megépítésére a ZÁÉV-val és a Magyar Építő Zrt.-vel. – áll az eredményhirdetésről szóló tájékoztatóban.

A ZÁÉV és a Magyar Építő által elnyert munkáról tavaly november végén beszámolt már a 24.hu. A lap akkor emlékeztetett arra, hogy a múzeumépítés előkészítése is jelentős összegeket tett ki: a tervezés 1,8 milliárd forintba, míg a földmunkák elvégzése 2,5 milliárdba került. Ezekkel és a kivitelezés összegével együtt az új Néprajzi Múzeum épülete 30 milliárd forintba fog kerülni.

A Népszava pedig arról adott hírt nemrégiben, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete hatályon kívül helyezte az új Néprajzi Múzeum építési engedélyét, és új eljárásra utasította az első fokú hatóságot, az V. kerületi kormányhivatalt. A Liget Budapest szerint azonban mindez csak formai, eljárási hiba miatt történt, amit a hatóság korrigálni fog.

A kivitelezési munkát elnyert két cég a NER-köreibe tartozik:

  • idén januárban jelentették be, hogy a ZÁÉV Zrt. és építőipari tevékenységet folytató leányvállalatai Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerültek,
  • a Magyar Építő Zrt. tulajdonosa (a Körösaszfalt Zrt.-n keresztül) a WHB Kft., melynek tulajdonosa Paár Attila, aki szoros üzleti kapcsolatban áll Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével

Néhány napja megírtuk, hogy a ZÁÉV 3,2 milliárd forinttal drágábban, 8,8 milliárdért építheti meg Zalaegerszeg új uszodáját, de ez cég végezte el többek között Gül baba türbéjének a felújítását 2 milliárd forintért, és a WHB-val közösen építette fel az MTK-stadiont 6,3 milliárdért.

A Magyar Építő Zrt. munkái között pedig olyat találunk például, mint a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványnak a Budai Várban kialakítandó művészeti galériája és étterme nettó 4,49 milliárd forintért.

Címlapkép: az új Néprajzi Múzeum látványterve (forrás: Ligetbudapest.hu)

Megosztás