közbeszerzés

További másfél milliárd forinttal drágult a mélygarázs a Városligetben

A WHB által épített Dózsa György úti mélygarázs a Városligetben a jelenlegi állás szerint 6 milliárd forint helyett 7,6 milliárdba fog kerülni. A szerződés most a garázs feletti felszín zöldfelületi rehabilitációja miatt drágult meg ilyen jelentősen.

2018 májusában a G7 számolt be a négyszintes, közel 15 méter mély, 800 férőhelyes, 27.400 négyzetméteres földalatti parkolóházról, aminek építése eredetileg 6 milliárd forintba került volna.

Az épület generálkivitelezését a West Hungaria Bau Kft. (WHB), a Tiborcz István-közeli, Paár Attila érdekeltségébe tartozó cég végzi.

Tavaly júniusában arról adtunk hírt, hogy a WHB még egy, 2,2 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el a parkolóházhoz kapcsolódóan. Ebből az épületbe (eredetileg nem tervezett) irodákat, öltözőhelyiségeket, pihenőhelyiségeket, teakonyhát, tárolókat, takarítószertárakat, wc-blokkokat és zuhanyzókat építettek a Városliget Zrt., a Főkert Zrt., valamint az FKF Zrt. részére.

Tovább drágul a Liget-projekt: újabb 2 milliárd forint a mélygarázsra a WHB-nak

Újabb, ezúttal egy 2 milliárdos közbeszerzést húzott be a kormányközeli WHB a földalatti parkolóhely építésére a Ligetben. A K-Monitor rámutatott: bár erre egyszer már elnyertek 6 milliárd forintot, ez vélhetően nem bizonyult elegendőnek egyes feladatokra. Kimaradtak például a wc-blokkok, a zuhanyzók és az irodák is, amiket most fognak kialakítani.

2020 februárjában viszont az eredeti, 6 milliárdos szerződés drágulása jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. Most mintegy 1,6 milliárd forinttal emelkedett a mélygarázs kivitelezésének ára.

Az indoklás szerint azért drágult a projekt, mert „a mélygarázs feletti felszín zöldfelületi rehabilitációját” is el kell végezni, ami a használatbavételi engedély megszerzésének feltétele.

Nem ez az első eset, hogy Paár Attila építőcége valaminek a kivitelezését a tervezettnél jóval drágábban végzi el: 2019 májusban írtunk a győri parkolóházról, amit 1,5 helyett 2,3 milliárd forint helyett valósítanak meg, áprilisban pedig beszámoltunk arról is, hogy a WHB és a Mészáros és Mészáros Kft. 6 helyett 10 milliárd forint értékben építhettek hulladékkezelő műveket. Az eddigi rekord talán a szegedi uszoda, amit négyszeres áron, 16 milliáérdért épít a WHB, de a sopronit is a becsült ár duplájáért, 5 helyett 10,9 milliárdért húzza fel a cég.

A Városliget pedig, ahol dolgozik a Strabag, és a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton is, egyre drágul. 2019 májusában azt írtuk, hogy addig 119 milliárd forintot költött a Városliget Zrt. a Liget-projektre, és azt jósoltuk, hogy a végösszeg ennek duplája is lehet.

Eddig 119 milliárd forintot költött a kormány a Liget-projektre, még egyszer ennyi kellhet

Öt év alatt összesen mintegy 119 milliárd forintot költött a Városliget Zrt. a Liget Budapest Projekt néven megvalósuló új kulturális intézmények megépítésére. Ezek mintegy felét a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ generálkivitelezési munkái teszik ki.

Rutai Lili

Címlapkép forrása: ligetbudapest.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóa, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás