közbeszerzés

Hatmilliárd forinttal drágult az új Néprajzi Múzeum építése a Városligetben

Az új Néprajzi Múzeum építésének a költsége 26 milliárd forintról 32 milliárdra ugrott, a munkát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt., és a Magyar Építő Zrt. végzi. A drágulást – szokás szerint – azzal indokolták, hogy előre nem látható körülmények adódtak.

2019 februárjában 26 milliárd forintért bízta meg a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. Mészáros Lőrinc érdekeltségét, a ZÁÉV Építőipari Zrt.-t és a Magyar Építő Zrt.-t, hogy közösen húzzák fel az új Néprajzi Múzeumot a Városligetben.

Mészáros Lőrinc cége építi az új Néprajzi Múzeumot is: 26 milliárd forintért

Mintegy 26 milliárd forintért építi fel az új Néprajzi Múzeumot a Városligetben a ZÁÉV Építőipari Zrt. a Magyar Építő Zrt.-vel közösen – jelent meg erről a tájékoztató az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában. Fizess elő az Átlátszóra: atlatszo.hu/tamogatom A múzeumban helyet kap egy 226 fő befogadására alkalmas rendezvény/konferenciaterem, gyerekmúzeum, múzeumpedagógia, látogatóközpont és foodcourt (büférész) is.


A szerződés az új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont generálkivitelezési munkáinak elvégzéséről szól. A több mint 30 ezer négyzetméteres létesítményben helyet kapnak az úgynevezett „zajos” és „csendes” funkciók is. A múzeumban lesz egy 226 fő befogadására alkalmas rendezvény- és konferenciaterem, gyerekmúzeum, látogatóközpont, és food court (kajanegyed). A „csendes” funkciók a múzeum belső és tudományos működésével függenek össze, ennek keretében létesül például könyvtár az épületben. A pinceszinten kap helyet a múzeumi előcsarnok, ahonnan a közel háromezer négyzetméteres állandó, és kétezer négyzetméteres időszaki kiállítótér közelíthető majd meg.

26 milliárdról 32 milliárdra ugrottak a költségek

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent legfrissebb dokumentum szerint a műszaki tartalom bővülése miatt 1,7 milliárd forinttal drágult a beruházás. További 4,4 milliárd forint pedig olyan egyéb építési munkákra kell, amelyek nem szerepeltek a szerződésben, és amelyeknek más ajánlattevőtől való beszerzése nem megvalósítható.

Összesen tehát nettó 6,1 milliárd forinttal nőtt a beruházás költsége, ami ezzel 26 milliárd forintról 32 milliárdra drágult.

Az áremelkedést – szokás szerint – azzal indokolták, hogy előre nem látható körülmények adódtak. A koronavírus miatt márciusban kihirdetett veszélyhelyzet vis maior körülménynek számít, ami az előre rögzített határidőkben, a kivitelezők szerződésszerű teljesítésében alapvető változásokat és késedelmet idézett elő.

Egyébként már az építkezés előkészítése is vagyonokat vitt el: az épület tervezése 1,8 milliárd forintba került, az előkészítő földmunkákat pedig Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végezte 2,5 milliárd forintért.

Két kormányközeli kivitelező

Mészáros Lőrinc 2019-ben vette a nevére az építési munkákban nem szűkölködő ZÁÉV Zrt.-t. A cégnek nemrég a 45 milliárdra drágult zalaegerszegi tesztpálya építéséből is jutott pár milliárd. A NER-kedvenc cég a Magyar Építővel közösen 8 milliárd forintért fejleszthette tavaly a Puskás Aréna környékét, továbbá tavaly 3,5 milliárd forintért építhette át a Közszolgálati Egyetem műemlék épületét.

A ZÁÉV értékesítésének nettó árbevétele 2017-ben 35 milliárd forint volt, tavaly pedig mintegy 72 milliárd forintot árbevételt ért el. Ahogy azt a 444 is megírta, a tavalyi évet a ZÁÉV 5,6 milliárdos nyereséggel zárta, osztalékként pedig ennél is többet, 8 milliárd forintot vettek ki belőle a tulajdonosok, Mészáros Lőrinc és felesége.

A Magyar Építő Zrt. tulajdonosa (a Körösaszfalt Zrt.-n keresztül) a WHB Befektetési Kft., melynek tulajdonosa Paár Attila, akit Tiborcz István miniszterelnöki vő üzlettársaként szokás emlegetni, mert Paár volt az, aki megvette Tiborcz tulajdonrészét az Elios-ban, amikor kezdett ráégni a közvilágításos botrány Orbán vejére.

Akárcsak a WHB, a Magyar Építő sem szűkölködik állami megbízásokban: legutóbb például arról írtunk, hogy 2,5 milliárd helyett közel 9 milliárd forintért újítja fel a cég a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét. A mérlegen is meglátszik a sok munka: a zrt. nettó árbevétele tavaly 46,2 milliárd forint lett, az adózott eredménye pedig 2,6 milliárd forint, melyből 1,8 milliárd osztalékot vett ki a tulajdonos.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az épülő új Néprajzi Múzeum a Városligetben 2019. augusztus 14-én. (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás