közbeszerzés

Tovább drágul a Liget-projekt: újabb 2 milliárd forint a mélygarázsra a WHB-nak

Újabb, ezúttal egy 2 milliárdos közbeszerzést húzott be a kormányközeli WHB a földalatti parkolóhely építésére a Ligetben. A K-Monitor rámutatott: bár erre egyszer már elnyertek 6 milliárd forintot, ez vélhetően nem bizonyult elegendőnek egyes feladatokra. Kimaradtak például a wc-blokkok, a zuhanyzók és az irodák is, amiket most fognak kialakítani.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

Ahogy arról a G7 2018 májusában beszámolt, négyszintes, közel 15 méter mély mélygarázs épül a Liget-projekt keretében a fővárosi Városliget alá. A munkát a West Hungária Bau Kft.(WHB) kapta, amely 6 milliárdért vállalta a létesítmény kialakítását. A Paár Attila érdekeltségébe tartozó csoportról tudni lehet, hogy ők vásárolták meg Tiborcz István részesedését a kormányfő vejének közvilágítási cégében, sőt, később egy ideig közös vállalkozásuk is volt.

A WHB több állami megrendelést kapott már, de ők nyerték el többek között az 500 autó befogadására képes mélygarázs építését is a Millenáris területén. Érdekesség, hogy az a beruházás is megdrágult menet közben: a cég idén januárban további 400 millió forintot vehetett fel a munkálatokra a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen.

A 800 autó befogadására alkalmas, 27.400 négyzetméteres Dózsa György úti mélygarázs építése májusban a földmunkák befejező fázisánál, illetve a szerkezetépítésnél tartott a magyarépítők.hu beszámolója szerint. Bár a cikkben nem esett szó további költségekről, most mégis újabb milliárdokat biztosítottak a célra.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. kiírására mindössze két ajánlat érkezett: a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft.-től és a Swietelsky Magyarország Kft.-től. A WHB lett a befutó nettó 2,1 milliárd forintos ajánlattal. A beruházás becsült értéke nem ismert, ugyanis azt a Városliget Zrt. nem hozta nyilvánosságra.

És hogy miért volt szükség az újabb forrás biztosítására a már meglévőn túl? A közbeszerzési tájékoztató szerint azért, mert a kivitelezési munkák megkezdését követően a Liget Budapest projekt egyes elemei megváltoztak, és ehhez kell igazítani ezt a beruházási elemet is.

A WHB-nak a bő 2 milliárd forintból többek között trafóhelyiséget kell kialakítaniuk a Színház részére, valamint el kell végezniük a Dózsa György úti mélygarázs belső kialakítását. Ennek során a Városliget Zrt., a Főkert Zrt., valamint az FKF Zrt. részére irodákat, öltözőhelyiségeket, pihenőhelyiségeket, teakonyhát, tárolókat, takarítószertárakat, wc-blokkokat és zuhanyzókat építenek.

Az Átlátszó számításai szerint 2019 májusáig 119 milliárd forintot költött a kormány a Ligetre, de a végösszeg ennek a duplája is lehet.

Eddig 119 milliárd forintot költött a kormány a Liget-projektre, még egyszer ennyi kellhet

Öt év alatt összesen mintegy 119 milliárd forintot költött a Városliget Zrt. a Liget Budapest Projekt néven megvalósuló új kulturális intézmények megépítésére. Ezek mintegy felét a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ generálkivitelezési munkái teszik ki. A számításokat a Városliget Zrt.

Katus Eszter

Címlapkép: Városligeti építkezések (fotó: Szakál Szebáld / Átlátszó). A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás