közpénzégetés

Zugló milliókat ad egy nulla forgalmú cégnek, ami mögött egy Fidesz-közeli szervezet áll

A Horváth Csaba (MSZP) vezette zuglói önkormányzat 2021-es költségvetésében szerepel egy nulla forgalmú cég, a Kezdj Itthon Nonprofit Kft., aminek 2021-ben 28,8 millió forintot fizetnének és ezen kívül a Zuglói Védelmi Alapból is kapna 18,8 millió forintot. Több zuglói képviselő ellenzi a nullás cég támogatását, ami mögött a fideszes kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló FIVOSZ áll.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Az önkormányzatok legfontosabb év eleji feladata a költségvetés összeállítása és elfogadása. Zuglóban a költségvetés bevételi és kiadási főösszegét a 2021-es évre  közel 41 milliárd forintban állapították meg. Ebből a tervezett saját bevételük 35 milliárd forint, a költségvetési hiány összege 3,7 milliárd forint, amit az előző évi költségvetési maradványból fedeznek.

Az interneten elérhető, 2021. február 25-i rendkívüli tervezetben szó van arról, hogy a Horváth Csaba (MSZP) vezette szocialista önkormányzat költségvetésében szerepel egy nulla forgalmú cég, aminek 2021-ben 28,8 millió forintot utalnának. A cég a Kezdj Itthon Nonprofit Kft. nevet viseli. Ráadásul a Zuglói Védelmi Alapba is bekerült a cég támogatása, további 18,8 millió forinttal. Zugló Önkormányzata azért hozta létre a Zuglói Védelmi Alapot, hogy a kormányrendeletekkel elvont, kiesett, valamint nem kárpótolt összegeket pótolni tudja. A pénzalapot a tisztviselők felajánlásaiból hozták létre és kérik, hogy a lakosság is csatlakozzon ehhez.

A cégre Várnai László független önkormányzati képviselő, a CivilZugló Egyesület vezetője hívta fel a figyelmet egy blogbejegyzésben. A képviselő szerint a kft. működésére elég lenne kevesebb összeg: ő 3,8 millió forintot javasolt. A módosítási javaslatát azonban nem szavazta meg a testület.

A cégre Ruskal-Klemm Csilla, a Gazdasági Bizottság tagja is felfigyelt, de hiába kérte, hogy juttassák el hozzá az előző évi szöveges szakmai beszámolót és a támogatási összeg felhasználásáról a pénzügyi elszámolást.

„Zugló önkormányzatának a költségvetésében ismételten megtaláltam a Kezdj Itthon Nonprofit Kft. támogatását 28,8 millió Ft értékben. Egy olyan évben, amikor költségvetési megszorítások vannak, még meg is emelik a támogatást 22,677 millió forintról 28,8 millió Ft-ra. Ráadásul a Zuglói Védelmi Alapba is bekerült a Kezdj Itthon Nonprofit Kft. támogatása további 18,8 millió forinttal.”

– mondta Ruskal-Klemm Csilla (Momentum) a testületi ülésen (a linkre kattintással a dokumentum tölthető le).

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata államháztartáson belülre és kívülre adott támogatásai 2021. évben. govcenter.hu

Kocsis-Barna Tamás, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság külsős tagja pedig azzal az észrevétellel élt, hogy

„a Kezd Itthon Nonprofit Kft. kap 28.800 e Ft-ot, miközben az utcai szociális munka ellátásához 800 e Ft, Családok átmeneti otthona működtetéséhez 50 e Ft-ot adunk? Felháborítónak tartom, hogy egy magát szociálisan érzékeny, baloldalinak mondó városvezetés, egy Zugló számára ismeretlen, »üres« cégnek ad ilyen összegű támogatást. A cég a Nemzeti Cégtár alapján 0 pénzmozgással, 0 fő létszámmal működik. Ráadásul olyan egyesületeknél, alapítványoknál kaphat nagyságrendekkel magasabb összeget, akik évek óta bizonyítottan tettek a kerületi lakosokért, a kerületért. Javaslaton egy 0 elvétele az összeg végéről (2.880.000 Ft) és kiemelt figyelem a cég zuglói tevékenységére, az elkövetkező időszakban”.

Egy, az kormányzat oldalán fent lévő, előterjesztői kiegészítés címet viselő dokumentum szerint (a linkre kattintással a dokumentum tölthető le) Horváth Csaba (MSZP) polgármester egy kiegészítést tett a költségvetéshez február közepén, ami szerint a 28,8 milliós összeg 15 millió forintra csökkent. A költségvetés egy másik mellékletében is 15 milliós összeg szerepel.

1. számú előterjesztői kiegészítés a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 2021. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletének megalkotása tárgyú, 123-82/2021. sz. előterjesztéshez Forrás: govcenter.hu

A nullás cég mögött a fideszes kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló FIVOSZ áll

A cégadatbázis szerint a Kezdj Itthon Nonprofit Kft. valóban 0 fővel működik. A 2009-ben alapított cégnek 2017 óta nulla az árbevétele és emellett 2019-ben már 44,7 millió forint veszteséget termelt.

A cég ügyvezetője Inotay Petra, akinek a neve a divatban jártas olvasóknak lehet ismerős. A tulajdonában lévő Maison Marquise egyike azoknak a cégeknek, amiket a sajtó az Orbán Ráhellel jóban lévő cégek közé sorolt. Iparági értesülések szerint a miniszterelnök lányának érdekkörébe tartozik a Magyar Divat és Design Ügynökség, és Orbán Ráhelnek a divat lehet az, ami Orbán Viktornak a foci.

Inotay Petra, a FIVOSZ Alapítvány Kuratóriumi elnöke a Fiatal Vállalkozók Hete szervezőjeként is ismert, továbbá ő a FIVOSZ Női Bizottságának az elnöke.

A Kezdj Itthon Nonprofit Kft. tulajdonosa pedig a FIVOSZ, azaz a Fiatal Vállakozók Országos Szövetsége. A FIVOSZ egy országos szervezet, aminek az alapító elnöke Kovács Patrik, aki az Opten adatbázisa szerint a Kezdj Itthon Nonprofit Kft.-ben 2012-ig volt tag.

 

A FIVOSZ „független szövetség”, de jó kapcsolatokat ápol a kormánnyal

„Mind a politikától, mind más szervezetektől független szövetség a FIVOSZ. Mivel érdekvédelmi szervezetként is működünk, törekszünk mindenkivel a jó kapcsolatokra” – nyilatkozta korábban Dr. Kovács Patrik.

Blaskovics Dávid alelnök definíciója szerint „a FIVOSZ társadalmi szervezetként 42 000 fiatal vállalkozó aktív közössége, akiknek az aktív segítség mellett a véleményét is becsatornázzuk a kormányzat részére – ezzel hozzájárulva az ország gazdasági-társadalmi sikeréhez”.

A Fiatal Vállalkozók Hete 2020-as támogatói között találjuk a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatalt, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t, a Miniszterelnökséget, az Igazságügyi Minisztériumot, a Hungarian Fashion Designer Agency-t és a Magyar Nemzeti Bankot.

Az előadók között volt Rácz Zsófia, az EMMI fiatalokért felelős helyettes államtitkára is, akit 2020 januárjában nevezett ki Novák Katalin. Rácz kinevezése nagy port kavart, hiszen még törvényt is módosítottak azért, hogy megfelelő diploma hiányában betölthesse a pozíciót.

A 2020-as FIVOSZ-esemény promóanyagában 35 előadásból csupán Rácz Zsófia mondatait idézték. A helyettes államtitkár többek között arról beszélt, hogy

A családi vállalkozásoknál a generációváltás komoly kihívást jelenthet, úgy az idősebb, mint a fiatal korosztály számára. Fiatalként az a dolgunk, hogy tanuljunk, képezzük magunkat, hogy amikor előáll a lehetőség és a feladat a családi vállalkozás átvételére vagy továbbvitelére, felkészülten nézzünk szembe ezzel a szép kihívással”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rácz Zsófia (@zsofia.laura.racz) által megosztott bejegyzés

 

Nagy a csend a pénzügyi elszámolás körül

Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy miért nem közvetlenül a FIVOSZ-szal kötöttek szerződést, miért egy üres cégen keresztül fizetnek a szervezetnek? Szerettünk volna belenézni a Kezdj Itthon Kft. legutóbbi, Zuglóra vonatkozó szakmai beszámolójába és a támogatási összeg felhasználásáról szóló pénzügyi elszámolásába is. Választ azonban a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Megkerestük a Kezdj Itthon Kft.-t és a FIVOSZ-t is, de a kért dokumentumokat ők sem juttatták el hozzánk és nem válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy a zuglói szerződés miért nem közvetlenül a FIVOSZ-szal köttetett.

Társaságunk nonprofit tevékenysége keretében látja el a Vállalkozz Zuglóban program szakmai megvalósítását, mely keretében a kerületi vállalkozóknak és vállalkozni vágyóknak nyújt segítséget. Többek közt információs kiadvány készül főként vállalkozásindítás, üzletiterv írás és cégvezetés témákban, de a jelenlegi helyzetre való tekintettel az ingyenes kiadványban az aktuális kihívásokra is találnak tanácsokat az olvasók. A mostani helyzetre való tekintettel rendszeresen online eseményeket és online konferenciák is kerülnek megrendezésre, melyekre nagy igény és pozitív  visszajelzés mutatkozik”

– tájékoztatott minket a cég és az Átlátszó érdeklődésére azt közölte, hogy „a kerületieknek szakértők osztják meg tapasztalataikat és tanácsaikat az érdeklődőkkel. Továbbá zuglói vállalkozókkal több tucat videó, és podcast készül, ahol aktuális tanácsokkal, lehetőségekkel és információkkal találkozhat a hallgatóság”.

A Vállalkozz Zuglóban! programot 2016-ban, Karácsony Gergely polgármestersége alatt, a FIVOSZ együttműködésével indították el a kerületben. A program bemutatóját Tóth Csaba, Zugló akkori MSZP-s országgyűlési képviselője nyitotta meg. A Vállalkozz Zuglóban! program célcsoportjába a 18 és 40 év közötti vállalkozók és vállalkozni szándékozók tartoznak. A Facebook-oldalukon az utóbbi időben a zuglói vállalkozásokat mutatják be, de a közösségi oldal annyira nem pörög, hiszen az elmúlt évben közzétett tartalmak posztonként csupán egy-két lájkot kaptak. A YouTube-on közzétett videóik azonban már nagyobb nézettséget értek el, és a Zugló Televízió is rendszeresen hív meg vállalkozókat a FIVOSZ Vállalkozz Zuglóban! programja keretében.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: FIVOSZ Ünnepi konferenciája 2019-ben. (forrás: FIVOSZ)

 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás