koronavírus-beszerzések

A külügy állítja, nem vettek a problémás maszkokból. De akkor miért szerződtek rá?

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a külügy tavaly problémás FFP2 maszkok szállítására szerződött. A minisztérium és a beszállító most azt állítja: végül nem szállítottak a konkrét típusból. Ez ismereteink szerint akár lehetséges is lenne, ugyanakkor nem változtat azon a tényen, hogy a külügyminisztérium által aláírt szerződésben ez a maszk szerepel.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Szerdai cikkünkben arról írtunk: a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tavaly szerződött egy magyar céggel, hogy rajtuk keresztül egy olyan a kínai gyártótól származó FFP2 maszkokat fog vásárolni, amelynek a termékével kapcsolatban világszerte számos probléma merült fel.

Ahogy akkor is jeleztük, a szerződésben nem szerepelt, hogy ettől a gyártótól konkrétan hány maszkot kell hoznia a beszállítónak. Az szerepelt benne, hogy a szóban forgó Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. egyike annak a három gyártónak, amelyeknek a termékeiből összesen 7,8 millió darab maszkot vásárol a külügy. (Ez látható címlapképünkön, valamint lentebb is).

Ezt megelőzően, hétfőn, emailben kérdeztük a KKM-et, a beszállító Gyömrői-Sarok Projekt Kft.-t és a Országos Kórházi Főigazgatóságot is egyebek mellett arról, hogy végül pontosan hány darabot szállítottak ezekből a maszkokból. A kérdésekre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Azt mondják, nem szállítottak. Akkor miért szerződtek?

Csütörtökön a KKM közleményt adott ki, melyet az Átlátszóhoz nem juttatott el, így azt csak az állami hírügynökség által kivonatolt formájában ismerjük. Az MTI úgy idézi a közleményt: „a KKM kiemelte ugyanakkor, hogy a nem megfelelő terméket kínáló céggel megállapodás nem született, tehát ettől a cégtől maszkot nem vásároltak”.

A beszállító Gyömrői-Sarok Projekt Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Vu Quoy Duong cikkünk megjelenése után emailben azt írta: az Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. FFP2-esnek mondott maszkjából a Gyömrői Sarok Projekt Kft. „nem szerzett be, és nem szállított egyetlen darabot sem”. Vu urat viszontválaszunkban arra kértük: biztosítson lehetőséget olyan okirati bizonyíték megtekintésére, ami alátámasztja ezt az állítást. Erre a kérésünkre még várjuk a választ.

A KKM és a Gyömrői-Sarok megnyilatkozásaiból azt lehet kihámozni: a kérdéses típusból végül egy darabot sem szállítottak.

Ez ismereteink szerint akár igaz is lehet. Semmilyen információnk sincsen sem nekünk, sem a magyar nyilvánosságnak több mint egy évvel a koronavírus-járvány magyar megjelenése után arról, hogy konkrétan hány darab és milyen maszkot szállítottak le a kormányzati megrendelések következtében.

Azt azonban sem a beszállító, sem a minisztérium kijelentései nem magyarázzák meg, hogy miért szerződtek ennek a típusnak a szállítására, és hogy miért szerepel ez a maszk a szerződésben, ha aztán nem szállítottak belőle, továbbá hogy milyen maszkot szállítottak, ha nem a szerződésben szereplő típust.

A felek közt 2020. március 31-én kötött szálítási keretszerződésben az szerepel: „jelen Szerződés elválaszthatatlan részét képezi az alábbi melléklet: 1. Számú Melléklet: Szolgáltató Ajánlata”.

Az Ouleok cég ebben az 1. számú mellékletben tűnt fel a szerződés legelső módosításában 2020 áprilisában. A szerződés szövege az alábbit tartalmazta: „Megrendelő [a KKM] megbízza Szolgáltatót [a Gyömrői-Sarok Projekt Kft.-t], hogy a jelen szerződés 1. sz. mellékletét képező megrendelése alapján a COVID-19 járvány megfékezéséhez szükséges egyes eszközöket részére beszerezze”.

A szerződés tartalmát ezután még kétszer módosították. Az ismert legutolsó állapot a 3. számú módosítás után alakult ki. De ebben a verzióban is szerepel a szállítandó áruk listája, köztük az Ouleok maszkjának megnevezésével. Rögtön ezután a melléklet után szignálta a papírt a KKM nevében Balog Csaba közigazgatási államtitkár, május 21-én.

A szerződés idevágó részlete, kisárgázva a kínai gyártó.

Ahogy korábbi cikkünkben említettük: a belga hatóságok az ezt megelőző, áprilisi közleményükben tették feketelistára a gyártó maszkját.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: a szerződés idevágó részlete

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás