közbeszerzés

Rókusfalvy Pál cége 2,2 milliárd forintból reklámozza, hogyan épül-szépül az ország

A Fideszhez kötődő üzletember-borász cége nyert el egy kétmilliárdos szeletet az állami cégek kommunikációs tortájából. A munkát a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. részére kell elvégeznie. Rókusfalvy korábban közpénzből pofozhatta ki a borászatát, sőt közös cége van a Valtonnal, a kormányközeliként emlegetett őrző-védő vállalkozással.

A sajtószabadság nem csak a hatalomtól, tőled is függ – mutatjuk, mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Augusztus végén nettó 2,2 milliárdos keretszerződést kötött a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) a Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft.-vel: a cégnek a munkát a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. részére kell elvégeznie, a feladat a komplex kommunikációra szól – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából. A most megjelent hirdetmény szerint a Roxer látja el három évig (a szerződés egy évvel meghosszabbítható) a rendezvényszervezési, reklámügynökségi, online ügynökségi, PR ügynökségi és a médiatervezési feladatokat a NIF beruházási projektjeihez kapcsolódóan.

A Rogán Antalhoz tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatalt annak érdekében hozták létre, hogy felügyelje és koordinálja az állami szervek kommunikációs és rendezvényszervezési tevékenységeit, továbbá azok reklámköltéseit. Az NKOH létrejöttekor spórolásról is beszéltek, de ez egyáltalán nem jött össze: legutóbb arról számoltunk be, hogy közel 26 milliárd forintot kaptak Balásy Gyula cégei a kormányzati szervek kommunikációjára.

A kormányzati propaganda kedvenc reklámcégei, a Balásy tulajdonában lévő New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. ezen az áprilisban kiírt NIF-es tenderen is indultak, de ezt a munkát kivételesen nem ők vitték el.

Az NKOH a NIF kommunikációs feladataira a Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft.-vel szerződött. A cég többségi tulajdonjoga a testvérpár, Rókusfalvy Gábor és Rókusfalvy Pál kezében van. Az ügynökségnek leegyszerűsítve az lesz a feladata, hogy reklámozza, hogyan épül-szépül az ország, hiszen a NIF végzi hazánkban az autópálya-fejlesztéseket, továbbá gyorsforgalmi utakat, hidakat, vasutat és kerékpárutakat is épít(tet).

A 2,2 milliárdos keretszerződés valószínűleg jelentősen megdobja majd Rókusfalvyék reklámcégének bevételét. A Roxer Kommunikációs Ügynökség ugyanis 2018-ban összesen 2,3 milliárdos nettó árbevételt termelt, az adózott eredménye pedig 1118 millió forint lett. A 2019-es mérlegadatai még nem elérhetők.

Rókusfalvy Pál neve sokaknak ismerős lehet, akik 1991–2000 között hallgattak Danubius Rádiót, ahol Rókusfalvy szerkesztő-műsorvezető volt. Közel húsz éve borászkodni is kezdett a Felcsút szomszédságában fekvő Etyeken, ahol ma a szőlőbirtok mellett egy fogadója is van. Az Átlátszó akkor figyelt fel rá, amikor 2017-ben az 53,6 millió forintba kerülő etyeki borászatuk kipofozására uniós pénzt igényeltek. 2017 jó évjárat volt: a közbeszerzési értesítő szerint ugyanabban az évben a Rókusfalvy-borászat termékfejlesztését 181 millió forintból végezték el.

Ezen kívül az üzletember szívesen kampányolt korábban a Kárpát medencében maradás mellett. 2003-ban a Fidesz ünnepélyes tagfelvételén lett a kormánypárt tagja. Rókusfalvy Pál üzletileg is kötődik a NER-hez: a GO for Sport Events Kft.-ben  a kormányközeliként emlegetett őrző-védő vállalkozással, a Valton-Sec biztonsági céggel (valamint XTRM Group Kft.-vel) közös tulajdonos.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: NIF/Facebook

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás