The Americans

Kiesett a Kongresszusból Orbán Viktor leglelkesebb amerikai támogatója, Dana Rohrabacher

Szoros küzdelemben elvesztette kongresszusi székét Dana Rohrabacher republikánus képviselő a keddi félidős választásokon. Rohrabacher 1989 óta volt a Kongresszus tagja, ám idén legyőzte demokrata kihívója. Magyar szempontból azért érdekes Rohrabacher, mert évek óta ő volt az Orbán-kormány legjobb barátja az amerikai Kongresszusban. Ám Washingtonban egyre kellemetlenebb figura volt, Putyin-barátsága miatt.



Társadalmi célú hirdetés

Kedden tartottak félidős választásokat az Egyesült Államokban: a szenátorok egyharmadát, illetve a képviselőket választják meg ilyenkor. A képviselőket két évre választják.

Rohrabacher csupán 1.5 százalékponttal, azaz kevesebb mint 2700 szavazattal veszített demokrata ellenfelével, Harley Roudával szemben. Kettejük versengését az Egyesült Államokban is szoros figyelemmel követték, mert Rohrabacher egyszerre heves támogatója Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnöknek, és nagy kérdés volt, közel harminc év után kieshet-e a képviselőházból.

Rohrabacher sorsa magyar szempontól is jelentős. Az utóbbi években Rohrabacher a magyar kormány fontos támogatója volt Washingtonban. 2015 májusában a Kongresszus külügyi bizottságnak egyik albizottságában Rohrabacher volt az, aki meghallgatást rendezett Magyarország ügyében, és társaival együtt kemény kérdéseket tett fel az Orbán-kormányt kritizáló szakértőknek és külügyminisztériumi tisztségviselőknek.

Rohrabacher híresen nagy csodálója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Egyik közeli munkatársának, Paul Behrendsnek pedig a külügyi bizottságban betöltött posztjáról gyanús oroszországi kapcsolatai miatt kellett távoznia.

Mint az Átlátszó januárban megírta, Behrends is a magyar kormány fontos segítője az amerikai törvényhozásban. A Politico cikke szerint Behrends a magyar kormány egyik legfontosabb kapcsolata az amerikai képviselőházban. Nyilvános amerikai adatbázisok szerint Behrends főnökével együtt többször is járt Magyarországon.

Az amerikai lap szerint Behrends rendszeresen egyengette orosz lobbisták útját az amerikai törvényhozás folyosóin, ám emellett a magyaroknak is sokat segít. A 2016-os elnökválasztási kampány hevében Behrends volt az, aki összehozott egy találkozót Megyesi Jenőnek, Orbán Viktor amerika-ügyi tanácsadójának a dúsgazdag republikánus üzletemberrel, Peter Thiel-lel.

Tavaly júniusban is nagy szolgálatot tett Megyesinek Behrends: amikor a képviselőházban beterjesztettek egy a magyar kormányt keményen elítélő határozatot, akkor Behrends volt az, aki segített Megyesinek összehozni találkozókat képviselőkkel, és így sikerült megtorpedózni a javaslatot.

Az amerikai kormány politikájában bekövetkezett fordulatig Rohrabacher volt a magyar kormány hivatalos lobbistájának, Connie Macknek a legfontosabb kongresszusi kapcsolata is.

A lobbistáknak félévente be kell számolniuk, kikkel léptek kapcsolatba akár személyesen, telefonon, emailben vagy sms-ben.

A leadott kontaktlisták alapján Rohrabacher és az ő egyik alkalmazottja, Scott Cullinane a lobbista legfontosabb kapcsolatai. Míg a többi képviselővel, újságírókkal félévente körülbelül egyszer lép kapcsolatba, Rohrabacher csapatával folyamatosan tartja a kapcsolatot.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja az amerikai kongresszusi delegáció tagjait Juan Vargast Dana Rohrabachert és David Ciclline-t valamint Colleen Bellt az Egyesült Államok nagykövetét az Országházban 2016. április 8-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Megosztás