Egyéb

A magyar kormány washingtoni lobbistája szerint Soros György a Fehér Házba is betette a lábát

A Fehér Ház egyik legfontosabb külpolitikai döntéshozóját, egy neves Oroszország-szakértőt vádol azzal a magyar kormány washingtoni lobbistája, hogy Soros-ügynök. Fiona Hill a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja, az európai és orosz ügyekért felelős igazgató.

A magyar kormány négy évre 1,4 milliárdért felbérelt lobbistája, az egykori republikánus képviselő Connie Mack október 30-án az amerikai fővárosban szétküldött emailje utolsó oldalán Fiona Hill életrajzából “szemezget”, így igyekezve bizonyítani a kulcsfontosságú Trump-tanácsadó elkötelezettségét Soros György iránt.

Mack elsősorban azt rója fel Fiona Hillnek, hogy különböző pozíciókat töltött, illetve tölt be az Eurasia Foundation nevű szervezetnél, amelynek terjeszkedését most többek közt a Soros-féle Open Society Institute finanszírozza. Mack azt is kiemeli, hogy Hill 2000 és 2006 között az OSI New York közép-eurázsiai programjának tanácsadó bizottságában ült.

Az amerikai igazságügy-minisztériumhoz október 31-én leadott lobbilevél azért is érdekes, mert kiderült belőle: Mack még dolgozik. Október elején az Index írt arról, hogy inoghat a lobbista alatt a szék, mert a Külgazdasági- és Külügyminisztériumban elégedetlenek vele.

A 2014 őszén febérelt Mack egyébként eleinte Lázár János felügyelete alatt volt, majd átkerült a Rogán-féle minisztériumba. Április óta tartozik csak a külügyminisztériumhoz.

A magyar kormány lobbizásra költött pénzére egyébként más is pályázik: nyáron a Mercury nevű, “sorosozásban” jártas cég munkatársa járt Budapesten, és próbálta eladni szolgáltatásait a kormánynak.

Mi rosszat tett Orbánnak Fiona Hill?

Fiona Hill pedig azért kerülhetett a magyar kormány és lobbistájának “célkeresztjébe”, mert nem egészen azt hozza, amit tőle, illetve a Trump-kormánytól várnak. A Brookings Institute elismert Oroszország-szakértője tavasszal került a Fehér Házba, amikor az első, radikális Trump-csapat különböző okokból távozni kényszerült onnan. Hill is azon megfontolt szakértők közé tartozik, akiknek érkezését a Fehér Házba mindkét politikai oldal és az elemzők is üdvözölték.

Mivel Magyarország túl kicsit ahhoz, hogy akár a CEU-ügyet közvetlenül az elnök elé vigyék, így gyakorlatilag Fiona Hill a legmagasabb rangú döntéshozó a Fehér Házban, aki hazánkkal foglalkozik.

A magyar kormány szereti hangoztatni, hogy az amerikai külügyből érkező kritikák még az Obama-kormány embereitől jönnek, ám információink szerint a külügy például minden fontos CEU-témájú állásfoglalást is jóvá hagyatott legfelsőbb szinten, azaz Hillnél.

Akármennyire is bízott tehát abban az Orbán-kormány, hogy Donald Trump megválasztása után azonnal keblére öleli majd, ez nem így lett, továbbra is kritikák érkeznek Washingtonból. Mack emailjéből úgy tűnik, ezért is Soros Györgyöt fogják hibáztatni.

A levél egyébként meglehetősen furcsa: Mack az első két oldalon egy közel egyéves, már számtalanszot szétküldött emailjét idézi, amelyben azt sorolja, hogy Orbán Viktor milyen gyakran biztosította támogatásáról Donald Trumpot még megválasztása előtt. Fiona Hillt csak a harmadik oldalon, a sokadszorra bemásolt szöveg után köti össze Sorossal.

Az ötlet egyébként nem új: a szélsőjobboldali amerikai rádiós, Alex Jones már áprilisban „leleplezte”, hogy Sorosnak sikerült beépítenie egy téglát a Fehér Házba Fiona Hill személyében.

Kőműves Anita

Megosztás