Oroszbarátsága miatt megbukott kongresszusi alkalmazott egyengeti a magyarok útját Washingtonban

Orbán Viktor (b3), Dana Rohrabachert (j), Juan Vargas (j2) és David Ciclline (j3), az amerikai kongresszusi delegáció tagjai megbeszélést folytatnak, balról Colleen Bell, az Egyesült Államok nagykövete (b2). -- 
Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda.  -- Kis kép: Paul Behrends, Fotó forrása: Linkedin
Orbán Viktor (b3), Dana Rohrabachert (j), Juan Vargas (j2) és David Ciclline (j3), az amerikai kongresszusi delegáció tagjai megbeszélést folytatnak, balról Colleen Bell, az Egyesült Államok nagykövete (b2). -- Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda. -- Kis kép: Paul Behrends, Fotó forrása: Linkedin

 

A magyar kormány embereinek is segített Washingtonban az az amerikai kongresszusi alkalmazott, akinek a külügyi bizottságban betöltött posztjáról gyanús oroszországi kapcsolatai miatt kellett távoznia. Paul Behrends a sokak által Putyin emberének tartott amerikai képviselő, Dana Rohrabacher közeli munkatársa. A Politico cikke szerint ő a magyar kormány egyik legfontosabb kapcsolata az amerikai képviselőházban. Nyilvános amerikai adatbázisok szerint Behrends főnökével többször is járt Magyarországon, egy ízben közvetlenül Moszkvából érkeztek. Ez pont az a legvitatottabb oroszországi útjuk volt, ami kiverte a biztosítékot Washingtonban.

Az amerikai lap szerint Behrends rendszeresen egyengette orosz lobbisták útját az amerikai törvényhozás folyosóin, ám emellett a magyaroknak is sokat segít. A 2016-os elnökválasztási kampány hevében Behrends volt az, aki összehozott egy találkozót Megyesi Jenőnek, Orbán Viktor amerika-ügyi tanácsadójának a dúsgazdag republikánus üzletemberrel, Peter Thiel-lel. A találkozóra a republikánus elnökjelölő konvenció alatt került sor, amikor Thiel épp Ohióban volt a közelben.

Tavaly júniusban is nagy szolgálatot tett Megyesinek Behrends: amikor a képviselőházban beterjesztettek egy a magyar kormányt keményen elítélő határozatot, akkor Behrends volt az, aki segített Megyesinek összehozni találkozókat képviselőkkel, és így sikerült megtorpedózni, hogy a képviselőház végül elfogadja a javaslatot. A szöveg a migránsokkal való bánásmód, az ellenzék elnyomása, a sajtó- és gyülekezési szabadság korlátozása, az egyetemek és a civilek, illetve független kutatóintézetek elleni támadásokat is említette.

December közepe óta többször kerestük Megyesi Jenőt telefonon, irodájában és emailben is, ám nem sikerült elérnünk. Második emailes megkeresésünkre annyit válaszolt: vakációzik. Amint elérjük, közöljük reagálását. A magyarokkal való kapcsolatáról érdeklődve Paul Behrendset, illetve főnöke sajtósát is többször kerestük az elmúlt egy hónapban, ám választ egyelőre nem kaptunk.

Kicsoda Behrends?

Behrends már a kilencvenes években is dolgozott Rohrabachernek, ám 1997-ben lobbista lett és sokat dolgozott a hírhedt magánbiztonsági cég, a Blackwater alapítójának is. Az utána következő hosszú években segített Eric Prince-nek a Blackwater körüli válságot kezelni, de dolgozott kuwaiti ipari vállalatoknak és nigériai klienseknek is.

Később a washingtoni kutatóintézet, az Institute of World Politics körül is felbukkant, itt ismerkedett meg 2013-ban a magyar származású Gorka Sebestyénnel, aki Donald Trump elnökké választása után a Fehér Házban kapott állást – majd problémás kijelentései miatt rövidesen távozni kényszerült.

Behrends 2014 nyarán tért vissza Rohrabacher csapatába, amin sokan meglepődtek, mert ez az állás messze nem fizet annyit, mint a lobbistamunka. Ismerőseit a Politico szerint az is meglepte, hogy 180 fokos fordulatot vett Oroszországgal kapcsolatban. Hiszen korábban a republikánusoktól megszokott módon ‘héja’ volt, azaz kemény kritikával viszonyult Moszkvához.

Ma már odáig jutott, hogy a Politico forrásai őt látják Dana Rohrabacher oroszpárti munkája mögött is. Rohrabacher már évtizedek óta Putyin rajongója, és saját párt- és képviselőtársa, Kevin McCarthy szerint Trump mellett Rohrabachert is Putyin fizeti, a háttérben pedig Behrends végzi a valódi munkát.

A magyarországi utazások

Dana Rohrabacher már évek óta egyengeti a magyar kormány munkáját Washingtonban. 2015 májusában a külügyi bizottság egyik albizottságában Rohrabacher volt az, aki meghallgatást rendezett Magyarország ügyében, és társaival együtt kemény kérdéseket tett fel az Orbán-kormányt kritizáló szakértőknek és külügyminisztériumi tisztségviselőknek.

A kongresszusi képviselők külföldi útjainak adatbázisa alapján Behrends kétszer járt Magyarországon főnökével együtt hivatalos úton. Először 2014. augusztus 29 és 31 között volt itt a delegáció tagjaként. A csapattal utazott a New York-i Gregory Meeks képviselő is, ám ő már nem ment velük tovább, amikor Rohrabacher és Behrends Moszkva felé vette az irányt – ők szeptember 5 és 8 között voltak Oroszországban.

A képviselőház külügyi bizottságának szóvivője a Politico rendelkezésére bocsátotta Rohrabacher akkori útjának részleteit, amiből kiderült, hogy a két amerikai találkozott Mihail Margelovval, az orosz parlament felsőházának külügyi bizottsági elnökével, továbbá az orosz ipar képviselőivel és civilekkel is.

Behrends és Rorharbacher 2015 augusztusában is útba ejtették Oroszországot. A következő évben, 2016 áprilisában ismét körútra indultak: Oroszország, Lengyelország és Csehország után érkeztek hazánkba, majd innen Ausztriába mentek, mielőtt hazaindultak. Budapesten április 7 és 9 között tartózkodtak.

Rohrabacher ekkor adott interjút a Népszabadságnak és a Magyar Időknek is, mindkét lapnak meleg szavakkal dicsérte az Orbán-kormányt. Akkor azt állította, 15-20 percet beszélgetett a magyar miniszterelnökkel, és Oroszország még csak szóba sem került. Ám kollégája, Juan Vargas képviselő szerint viszont Orbán “sokat mesélt Oroszországról, egész történelemórát tartott” a delegációnak.

Az orosz botrány és Paul Behrends

A fent említett, Budapestet is érintő 2016 tavaszi út oroszországi állomása az, amely most sok kérdést felvet az Egyesült Államokban.

A Politico szerint Behrends itt egy nap félrevonta French Hill képviselőt, és megkérte, hogy találkozzon Rinat Akmetszinnel és Natalia Veszelnitszkajával. A bizalmas beszélgetésben a két orosz azt javasolta a képviselőnek: ha segít elintézni, hogy az amerikaiak ismét fogadhassanak örökbe orosz gyerekeket, akkor terhelő információkat adnak neki a Magnitszkij-törvény elfogadását kiharcoló, Londonban letelepedett befektetőről, Bill Bowderről.

Kapcsolódó cikkünk

Ölettek-e adójogászt Putyinék? Könyvet írt a Magnyitszkij-ügyet kirobbantó spekuláns

Nem sokkal később Behrends szinte “kézen fogva” vitte körbe Akmetszint a washingtoni képviselőházban és mutatta be a honatyáknak, és így lehetőséget adott az orosznak, hogy lobbizzon a készülő Magnitszkij-törvény ellen. Azaz Behrendsnek volt köszönhető, hogy a Kreml hangja is hallható volt a vitában az amerikai képviselőházban.

Két hónappal a fent említett moszkvai találka után történt, hogy Donald Trump veje, Jared Kushner és kampányfőnöke, Paul Manafort a New York-i Trump-toronyban találkozott Natalia Veszelnitszkajával. Ifjabb Trump többször belezavarodott abba a történetbe, hogy miért találkozott az orosz jogásszal és mi hangzott el a beszélgetésen, ez a Trump elnökségét körüllengő “orosz botrány” egyik fontos kérdése.

Behrends a botrány miatt egyik állását már el is veszítette: a Kongresszusban nem szokatlan, hogy egyszerre dolgozott Rohrabachernek, illetve a főnöke bizottságában, a képviselőház külügyi bizottságában. Ám a bizottságnak Behrends az oroszbarátsága és a fent felsorolt lépései miatt kellemetlen lett, így onnan idén júliusban kitették a testület elnöke, Ed Royce képviselő nyomására.

Rohrabacher is egyre kellemetlenebb kongresszusi kollégáinak: még idén áprilisban is találkozott Akmetszinnel Berlinben egy CNN-jelentés szerint, amit a politikus nem is tagadott. A Politico azt írja, hogy ezen a körúton is el akart menni Oroszországba, de meggyőzték, hogy most inkább nem kellene.

A magyarok lobbistája is kapcsolatban van Behrendssel

Az amerikai igazságügy-minisztériumhoz a lobbisták által kötelezően beadandó dokumentumok szerint Rohrabacherrel és embereivel van a leggyakrabban kapcsolatban Connie Mack, a magyar kormány által fizetett lobbista is.

fara

 

A lobbistáknak félévente be kell számolniuk, kikkel léptek kapcsolatba akár személyesen, telefonon, emailben vagy sms-ben. A leadott kontaktlisták alapján Rohrabacher és az ő egyik alkalmazottja, Scott Cullinane a lobbista legfontosabb kapcsolatai. Míg a többi képviselővel, újságírókkal félévente körülbelül egyszer lép kapcsolatba, Rohrabacher csapatával folyamatosan tartja a kapcsolatot.

2015-2016-ban Mack a Levick lobbicég segítségét is igénybe vette. Amikor Rohrabacher 2015. május 14-én és október 21-én találkozott a magyarokat képviselő a Levick-lobbistákkal és Mackel, akkor Behrends is vele volt. A 2017-es jelentésekben is megjelenik Behrends neve, Connie Mack 2017. február 23-án találkozott, május 31-én pedig emailt váltott vele.

Kőműves Anita

Kapcsolódó cikkeink

A magyar kormány washingtoni lobbistája szerint Soros György a Fehér Házba is betette a lábát

Titokzatos nagyvilági ember, és egy amerikai lobbicég segítene sorosozni Orbánnak

Kreml-barát nyugati újságíró és az orosz propagandagépezet áll a Fidesz által sulykolt “Soros-terv” elnevezés mögött

A kormánypárti sajtó és a közmédia is terjeszti a putyinista propagandát Magyarországon

Az MKB Bank és a Laveco offshore-gyár neve is felmerült a sokmilliárd dolláros orosz pénzmosási ügyben

Éljen a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság! Így számolt le Putyin elnök a külföldi ügynökszervezetekkel

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0