közbeszerzés

A fideszes kötődésű Metalcom Zrt. öt éven át 6,5 milliárd forintért üzemeltetheti a határkerítést

Mintegy 6,5 milliárd forintért üzemelteti és tartja karban az Intelligens Jelző Rendszert, vagyis az okoskerítést öt éven át a Metalcom Zrt. Ez a cég a déli határzár megépítésével is nagyot kaszált, lapértesülések szerint a munkákért nagyjából 18 milliárd forintot bevételezett. A cég vezetője egy fideszes kötődésű politikus.Társadalmi célú hirdetés

2023 szeptember végéig a metALCOM Zrt. gondoskodik a Magyarország szerb határán felhúzott okoskerítés működéséről 6 milliárd 543 millió forintért – derült ki az ötmillió forintot meghaladó ORFK-szerződések listájából.

Minderről az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az Átlátszó megkeresésére azt közölte, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága által megadott engedély alapján idén szeptember 28-án kötöttek szerződést a metALCOM Zrt.-vel a schengeni külső határ Intelligens Jelző Rendszerének karbantartására és üzemeltetésére.

Közölték azt is, hogy a közbeszerzési eljárást a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggő intézkedésekhez kapcsolódó beszerzésekről szóló kormányrendelet alapján indították meg.

Mint az Index megírta, a szerb-magyar határon felhúzott kerítés munkái közül a metALCOM építette a gerinchálózat egy részét 1,72 milliárd forintért, a cég tervezte meg és vitelezte ki az intelligens jelzőrendszert 16 milliárdért, végezte el az oszlophely-tisztítást 140 millió forintért, telepített az ADSS-t 71 millióért, valamint végzett Tisza átfúrást 78 millióért.

A vállalkozás egy fideszes kötődésű politikus, Bozó Zoltán cége. Bozó a 2014-es szentesi önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP szentesi polgármesterjelöltje volt, azonban alulmaradt baloldali vetélytársával szemben.

A Metalcom 2016-ban 7,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 663 millió forintos adózott eredményt ért el. 2017-ben a cég értékesítésének nettó árbevétele mintegy 18,6 milliárd forint lett, adózott eredményként pedig 2,7 milliárdot könyvelhetett el.

A metALCOM Zrt.-ben Bozó Zoltánon kívül részvényes még Mendelényi Dániel, aki 2011-ben magyar–kínai kormánybiztos volt, majd utána utazó nagykövet lett. A hvg.hu számolt be róla, hogy a MetalCom-ban 2015 decemberéig üzletrésze volt az Ayudate Holding Kft.-nek is.

Az Ayudate Holding, ma már Masasa & Partners Kft. a tulajdonosa annak a Magyar–Afrikai Fejlesztési Kft.-nek, amely elnyerte az etiópiai magyar kereskedőház működtetésének jogát. A lap megemlítette azt is, hogy a Ayudate Holding Kft. anyavállalata, az Ayudate Investments Group jogelődjét Terner Géza alapította.

Ternerről akkor írt az Átlátszó, amikor külföldre szökött, hogy megússza az Alstom metrókocsi-beszerzés ügyében a felelősségre vonást. A férfiról cikkezett az osztrák sajtó is a Strabagtól a magyar politikába áramló pénzek útjának követése kapcsán. A police.hu körözési nyilvántartása alapján a Terner Géza ellen kiadott európai és nemzetközi elfogatóparancs még mindig érvényben van.

Csikász Brigitta

Fotó: Segesvári Csaba

Megosztás