Egyéb

A pénz nem számít Orbánéknak, ha Amerikában kell lobbizni

Az Index információi szerint 2016-ra 600 millió forintot kap a magyar államtól egy rejtélyes, a magyar kormány érdekeit képviselő amerikai lobbiszervezet, amely politikusok kampányainak támogatása útján az amerikai választásokba is beavatkozhat. Orbánék nem most kezdték az amerikai kampányolást, az egyik, 1,3 milliárd forint közpénzzel megkínált alapítványban ott találjuk Fellegi Tamás, volt fejlesztési minisztert is.

Amerikai republikánus képviselők nekimentek Victoria Nuland európai ügyekért felelős államtitkárnak és Colleen Bellnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének. Az Index értesülései szerint mindez Connie Mack, az Orbán-kormány amerikai szóvivője és lobbistája munkájának eredménye. Magyarország mellett állt ki például Ted Poe, texasi képviselő, valamint a putyinista Dana Rohrbacher kaliforniai szenátor is.

Az Index riportjában a 2014-ben bejegyzett Magyar Foundation of North America nevű alapítványról ír, amelynek a tevékenységéről eddig semmit nem lehetett tudni, a magyar kormány 2016-os, előirányzott költségvetése szerint azonban jövőre 612 millió forint közpénzt fognak kapni. Ez több mint 2 millió dollárnak felel meg.

Az alapítvány hivatalos célja a magyar örökség és kulturális büszkeség ápolása, ám a valódi tevékenységre több jel is mutat: egyrészt egy kampánymenedzser, aki a Magyar Foundation mellett Orbán Viktor kampánytanácsadójának, Arthur J. Finkelsteinnek a cégében is dolgozik. A Magyar Foundation székhelye Washingtonban a lobbicégek utcájában van, az amerikai adótörvény szerinti besorolása pedig – más, nem politizáló nonprofitokkal ellentétben – nagyobb szabadságot enged a lobbitevékenységben.

A magyar kormány magyar közpénzből fizetett amerikai kampánya azonban nem most kezdődött, ahogy arról többször is írtunk az Átlátszón. 2014. júniusban derült ki, hogy a Hungary Initiatives Foundation (HIF) több mint 800 ezer dollár értékű támogatást osztott szét számos, az Egyesült Államokban bejegyzett szervezet között a 2014-es országgyűlési és EP-választások előtt.

Az USA-ban bejegyzett alapítványt 2012-ben alapították, magyar közpénzből működik, saját bevallása szerint a feladata az amerikai diaszpóra magyarsága és az anyaország közötti kapcsolatok erősítése. A miniszterelnöki hivatal az általuk benyújtott közérdekű adatigénylésre válaszul nem küldte el az alapítvány pénzügyi tevékenységéről szóló beszámolót, de az kiderült, hogy számos Fidesz-barát, Amerikában bejegyzett szervezet kapott jelentős mértékű támogatást.

Ez a fajta külföldi pénzosztás azért is érdekes, mert a magyar kormány számos alkalommal kritizálta például a norvég kormányt, hogy beleavatkoznak a magyar belpolitikába, amiért az LMP-hez állítólag közel álló civil szervezeteket támogatnak különféle pályázatok segítségével.

 

 

Később aztán már részletes válasz is érkezett a Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter által vezetett alapítványtól. A dokumentumokból kiderült, hogy 2013-ban, a HIF alapítása után, 4,9 millió dollár (1,3 milliárd forint) értékű egyszeri adományt kapott egyedi kormánydöntés alapján és 2015 tavaszán még ebből gazdálkodott.

A HIF 125 ezer dollárral támogatta a John McCain republikánus szenátorról elnevezett The McCain Institute-ot. A lobbizás azonban nem volt túl eredményes, McCain ugyanis később „neofasiszta diktátornak” nevezte Orbán Viktort. Külön érdekesség, hogy a McCain Institute igazgatója, Kurt Volker egyben a HIF kuratóriumának is tagja.

A HIF által adott támogatások legnagyobb kedvezményezettje a Maximilian N. Teleki által vezetett Hungarian American Coalition (Amerikai Magyar Koalíció, HAC), amely 905 ezer dollárt kapott, többek között egy kongresszusi gyakornoki programra, Rost Andrea koncertjére, és egy adománygyűjtő bálra.

Kapcsolódó cikkek

Amerika norvégjai a magyarok: 3,9 millió dollárt költött eddig a kormány amerikai alapítványa civilek támogatására

Amerikai Magyar Koalíció: Átláthatóan működünk

A McCain Intézet igazgatója kuratóriumi tag a Magyar Kezdeményezések Alapítványnál

Amerikai kotta: a CIA, John McCain szenátor és a Human Rights First igaz története

Fellegi Tamás megint kavarja – cégfúzió az Euroatlantic-csoportban

A kifejezetten az amerikai magyar diaszpórának szóló támogatások a 2013-as év kivételével a HIF kiadásainak csak egy kisebb részét képezik, az intézményi, konferenciákhoz kapcsolt vagy felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjak, illetve más oktatási, kutatási programok jóval nagyobb tételt képeznek.

Ez utóbbi a korábbi 10 ezer dollár helyett már akár 20 ezer dollár is lehet személyenként, amely mindenképpen bőkezű támogatásnak mondható, pláne a többi magyar állami ösztöndíjprogrammal összevetve.

D. Kovács Ildikó

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás