Kormánypropaganda

Rogán Antalék kulcsszavak alapján figyeltetik az internetet, álhírek terjedése ellen küzdenek

Az Átlátszó birtokába került szerződés szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre, hogy álhírek terjedése ellen küzdenek.

A propagandaminisztériumként elhíresült Minisztérelnöki Kabinetiroda 2018 szeptemberében aláírt egy érdekes szerződést. A dokumentum értelmében Rogán Antal minisztériuma fél évig egy speciális honlapon 9 felhasználói fiók segítségével figyeléseket állíthat be hírportálok, blogok, valamint a Youtube, a Twitter, a Facebook, és a Vkontakte (a Facebook orosz változata) vonatkozásában.

“A Szolgáltatás e-mailen keresztül riasztást küld minden beállított kulcsszó vagy forrás alapján kiválasztott friss bejegyzésről. A Szolgáltatás meghatározott kulcsszavak alapján szűrve bemutatja a Megrendelő által beállított blog, hírportál, YouTube, hivatalos Facebook, Twitter és Vkontakte oldalakról származó bejegyzéseket. (…) Szolgáltató kijelenti, hogy a Szolgáltatással több szavas kifejezések, félmondatok, és mondatok követése is megvalósítható (ezek szintén kulcsszónak számítanak).”

Az internetfigyelő szolgáltatást a Mediaradar Információs Ügynökség Kft. biztosítja  a Miniszterelnöki Kabinetirodának a mediaradar.hu oldal segítségével. A szerződés szerint a cég havi nettó 862.900 forintot kap a szolgáltatásért.

A dokumentumot a Kabinetirodától az egyik olvasónk közadatigénylésben kérte ki, és juttatta el hozzánk. Olvasónk kifejezetten kérte a szerződés mellékleteit is, de azokat nem adta ki neki Rogán Antal minisztériuma.

 

Érdekesség, hogy a megállapodás 2018. július 1. és december 31. közötti időszakra szól, de csak szeptember 21-én írták alá. Tehát közel 3 hónappal azután, hogy hatályba lépett.

Erre az lehet a magyarázat, hogy Rogán Antalék valószínűleg nem idén júliusban kezdték használni ezt a szolgáltatást. A Mediaradar Kft. ugyanis szerepel már a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2016-os és 2017-es szerződéslistáján is.

A cég a 2016.09.15. és 2017.02.15. közötti időszakra nettó 1,2 millió forintot kapott. Akkor a megbízás tárgya a következő volt: “A www.mediaradar.hu és www.nemzetihirfigyelo.hu domain néven elérhető on-line szakmai szolgáltató portálhoz hozzáférési jogosultság biztosítása webes felhasználói fiók által.”

A 2017.02.01. és 2018.06.30. közötti időszakra vonatkozóan már nettó 8,5 millió forint szerepel a Mediaradar Kft. neve mellett, a szerződés tárgyáról pedig csak annyit tett közzé akkor a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy “Hozzáférés biztosítása a Médiaradar Szolgáltatáshoz”.

Cikkünk megjelenése előtt megkérdeztük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy

  • a Mediaradar Kft.-vel kötött szerződés keretében pontosan milyen hírportálokat, blogokat, illetve Twitter-, Facebook-, Vkontakte-, és YouTube-bejegyzéseket figyelnek
  • milyen források és kulcsszavak alapján szűrik és figyelik a bejegyzéseket
  • miért érezték szükségét ennek a szolgáltatásnak és szerződéskötésnek

Kérdéseinkre a Kormányzati Tájékoztatási Központ az alábbi választ küldte:

„Álhírek terjedése ellen küzdünk, melyben a Soros György által finanszírozott portálok, többek között az Ön munkahelye is, sajnos fontos szerepet játszanak.”

A Mediaradar Információs Ügynökség Kft. tulajdonosai dr. Gabai János és dr. Gabai György, akik egyben az ügyvezetők is. A céget 2011-ben alapították, és nettó árbevétele az elmúlt öt évben 12 és 23 millió forint között mozgott, adózott eredménye pedig 8 és 16 millió forint közötti összeg volt.

Megkérdeztük a céget is, hogy pontosan milyen szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleiknek, de nem kaptunk választ.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás