rendőrség

Toborzásra hivatkozva vett a rendőrség speciális járműveket 1,2 milliárd forintért a határrendészeknek

„Toborzás” címszóval vett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) speciális nehéz terepjáró tehergépkocsikat, térmegvilágító utánfutókat összesen mintegy 1,2 milliárd forintért. A járművek azonban nem a rendőrséghez jelentkezők csábítását szolgálják, hanem – mint az ORFK Átlátszónak adott tájékoztatásából kiderült, a határrendészeti tevékenységet végzők munkáját segítik.



Társadalmi célú hirdetés

A police.hu-n megtalálható, a harmadik negyedévre vonatkozó, ötmillió forintot meghaladó ORFK-szerződések listájában látható, hogy több jármű-beszerzésről állapodott meg a rendőrség.

Így a testület vett

  • 6 darab speciális nehéz terepjáró tehergépkocsit a RÁBA Jármű Gyártó és Kereskedelmi Kft.-től 573,2 millió forintért,
  • 4 darab speciális nehéz terepjáró tehergépkocsit 271,4 millió forintért, 4 darab térmegvilágító utánfutót 31,2 millióért és 2 darab speciális nehéz terepjáró tehergépkocsit 143 millióért a Pappas Auto Magyarország Kft.-től
  • és 3 darab 49+1+1 fős kialakítású autóbuszt a Kravtex Kereskedelmi Kft.-től 219,1 millió forintért.

A gépjárművek adásvételébe beletartozik 60 havi szerviz biztosítása is.

A beszerzést „toborzás” címén bonyolította le a rendőrség. Rendőrségi körökből származó értesüléseink szerint azonban ezek a járművek valószínűleg nem látnak majd el toborzáshoz kapcsolódó feladatokat. Mint az Átlátszónak megjegyezték, ahhoz hogy az állomány létszámát új emberekkel növeljék nincs is szükség speciális nehéz járművek megvételére. A gépkocsikat a határrendészek számára vehették meg, és csupán az történhetett, hogy arra toborzás keretében volt lehetőség.

Rákérdeztünk az ORFK Kommunikációs Szolgálatánál is arra, hogy milyen eseményen segítik majd ezek a nehéz járművek azt, hogy a rendőrséghez minél többen jelentkezzenek.

A testület válaszából az derült ki, hogy valóban más célt fognak szolgálni az új gépjárművek. Az ORFK részéről ugyanis azt közölték: a tehergépjármű és helyszín-megvilágító eszközök beszerzésének célja az „államhatár védelmével kapcsolatos alapfeladatok válsághelyzet adta körülmények között történő hatékony ellátásának támogatása.”

Hozzátették: „az eszközöket a Készenléti Rendőrség részére biztosítja az ORFK a határrendészeti feladatokat ellátó állomány nehéz terepviszonyok közötti mozgásképességének növelése, logisztikai tevékenység, valamint a válsághelyzettel összefüggő rendőrségi feladatok zavartalan végrehajtásának érdekében.”

Csikász Brigitta

Fotó: Segesvári Csaba

Megosztás