Budapest - Tel-Aviv tengely

Az izraeli miniszterelnök Washingtonban is besegített Orbán Viktornak

Netanjahu és Orbán ma ismét tárgyal egymással: a két kormányfő barát, eszmetárs és egymás támogatója a nemzetközi színtéren. Egy amerikai weblap szerint az is izraeli diplomatáknak köszönhető, hogy a közelmúltban újra egymásra talált Washington és Budapest, mivel izraeli diplomaták jártak közbe a Trump-kormánynál Orbán érdekében. De ki is Netanjahu, Orbán jó barátja és miben segíti még Izrael Magyarországot?

Orbán Viktor szerda délután megérkezett Izraelbe, ahová először érkezik hivatalos, miniszterelnöki látogatásra. A magyar kormányfő Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlin elnökkel is találkozik majd, a legfontosabb, érdemi tárgyalásokra csütörtökön kerül sor.

Netanjahu és Orbán között híresen jó a viszony, az izraeli kormányfő tavaly járt hazánkban hivatalos úton. Az Orbán-látogatás kapcsán az origónak adott interjújában Izrael budapesti nagykövete úgy fogalmazott:

„Komoly előrelépés történt Izrael és Magyarország kapcsolatában. Mindebben központi szerepet játszik a két miniszterelnök jó viszonya, és a kapcsolatok fejlődését segíti a közös politikai, filozófiai gondolkodás is.”

Az Axios nevű amerikai hírportál az Orbán-látogatás első napjára időzítve jelentette meg azt a cikkét, mely szerint Washingtonban az izraeli diplomaták segítették Washington és Budapest kapcsolatainak rendezését.

A hír szerint a háttérben maga Netanjahu dolgozott azon, hogy „megnyíljanak az ajtók” Orbánnak az amerikai fővárosban.

Az amerikai-magyar viszony ugyanis nagyon feszült volt három ügy (a CEU, Ukrajna és Orbán Putyin-barátsága) miatt, ám az Axios szerint Izrael washingtoni nagykövete, Ron Dermer a Trump-kormány több tagját is megkereste és azért lobbizott, hogy rendezzék a két ország kapcsolatát.

Az üzenet az volt: a Magyarországgal való kapcsolatok nagyon fontosak, és Izrael borzasztóan örülne, ha az amerikai-magyar kapcsolatok „felmelegednének.” Az izraeliek állítólag megmondták a magyar kollégáknak, hogy mennyit segítettek nekik a háttérben, akik ezt meg is köszönték.

Mint azt az Átlátszó korábban megírta, az izraeli segítségnek Washingtonban hivatalos része is volt: három magyar külképviselet Amerikában (a washingtoni, a chicagói és a Los Angeles-i) havi 12 millió forintért felfogadott két izraeli lobbistát, hogy segítsen nekik az amerikai-magyar kapcsolatok rendezésében.

A BSI Public Affairs nevű lobbicéget vezető Tzvika Brot volt Donald Trump izraeli kampányfőnöke – az Izraelben élő több mint kétszázezer amerikai állampolgárt igyekezett meggyőzni arról, hogy 2016-ban a republikánus jelöltre szavazzon.

A Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól megkapott szerződések a magyar diplomaták és a BSI Public Affairs között hat hónapra szóltak, 2017 második felére. A minisztérium az Átlátszót úgy tájékoztatta, hogy a szerződéseket nem hosszabbították meg.

Ám ennek ellent mond, hogy egy Washingtoni lobbicég, a Sanitas International idén márciusban, azaz több mint két hónappal a szerződések hivatalos lejárta után regisztrált Magyarország lobbistájaként az amerikai igazságügy-minisztériumnál, mint a BSI egyik alvállalkozója. Az adatbázisban cikkünk írásakor a Sanitas még mindig Magyarország aktív lobbistájaként szerepel.

Az amerikai-magyar kapcsolatokban történt fordulatról nemrég itt írtunk hosszú elemzést.

Netanjahut és feleségét egyébként egyre több korrupciós vád éri, bírósági ügyeikről itt írtunk. Kollégánk helyszíni riportot is készített egy Netanjahu-ellenes tüntetésen.

Arról, hogy Netanjahu hogyan számolt le az izraeli civilekkel, itt olvashat. Itt pedig arról ír jogász kollégánk, miért lenne bajos izraeli mintára támadni a magyar civileket. Az országgyűlési választások után az is kiderült, hogy egy izraeli magán-hírszerző cég is besegített a sorosozásba, ami a Fidesz kampányának fő témája volt.

A kiemelt képen Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu látható Izraelben 2018. június 19-én. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Megosztás